Dolar 34,9447
Euro 36,7131
Altın 2.989,53
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 8°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
8°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 12°C
Sal 13°C

 YONTAR: “Vatandaşların et alabilmek için gösterdiği sabır ve çaba, ülkemizdeki refah seviyesi ve genel ekonomik durumun göstergesidir.”

 YONTAR: “Vatandaşların et alabilmek için gösterdiği sabır ve çaba, ülkemizdeki refah seviyesi ve genel ekonomik durumun göstergesidir.”
13 Kasım 2024 14:04
Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle 04.03. 2024 tarihinde soru önergesi verdi.
Yontar vermiş olduğu önergede; “Hayvancılık sektöründe son dönemlerde ciddi sorunlar yaşanmakta olup, et ve süt üreticilerimiz oldukça zor günlerden geçmektedir. Artan maliyetler nedeniyle üretimden vazgeçen çiftçilerimiz artık istemeden de olsa hayvanlarını kesime yollamaktadır. Ancak yapılan bu kesimler bile et fiyatlarını aşağıya çekmeye yetmemektedir.
Türkiye, özellikle 2010 yılından günümüze kadar kendi kendine yeten bir hayvancılık ülkesi olmaktan çıkıp, et ithal eden bir ülkeye dönüşmüştür. Bu süreçlerde açıklanan stratejik planlar ve yol haritaları, yaralara merhem olmadığı gibi hem üreticiyi hem de tüketiciyi sıkıntıya sokmuştur. Yaşanan bu olaylar neticesinde özellikle 2010 yılından sonra ülkemizde büyükbaş, küçükbaş ve et ithalatına hız verilmiş ve bu politikaların ülkemize maliyeti yaklaşık 10 milyar 824 milyon dolar olmuştur.
Diğer taraftan, ülkemizin bazı illerinde bulunan Et ve Süt Kurumunun önünde oluşan “ucuz et kuyrukları” vatandaşlarımızın temel gıda maddesi olan ete erişiminin ne kadar zor olduğunu adeta belgelemektedir. Vatandaşların et alabilmek için gösterdiği sabır ve çaba, ülkemizdeki refah seviyesi ve genel ekonomik durumun göstergesi olarak karşımızda durmaktadır.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirilen kuyruklar, son yıllarda Et ve Süt Kurumları önünde, Halk Ekmek büfeleri önünde görülmektedir. Vatandaşlarımız, ekmeği ve et ürünlerini daha ucuza alabilmek için Et ve Süt Kurumları önünde, Halk Ekmek büfeleri önünde uzun kuyruklar oluşturmaktadır.
Bugün ne yazık ki Tekirdağ ilimizde de evine et girmeyen aileler yaşamaktadır. Artan et fiyatları karşısında çaresiz kalan insanlar evine et götürememekte bu da gençlerin sağlıksız beslenmesine yol açmaktadır. Gelir dağılımı eşitsizliğini kısa zamanda gidermek mümkün görünmemektedir. Bu nedenle Tekirdağ ilimize ve ilçelerine Et ve Süt Kurumu Şubelerinin açılması gerekliliği hasıl olmuştur.” diye yapmış olduğu girişin ardından sorularını yönetti.
Yontar şu soruların cevaplandırılmasını istedi:
1- Tekirdağ ilimize ve ilçelerine Et ve Süt Kurumu açılmasına yönelik olarak bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?
2- Eğer yoksa bakanlık tarafından böyle bir çalışma başlatılması planlanmakta mıdır?
3- Güvenilir ve ucuz et yemek Tekirdağ halkının hakkı değil midir?
4- Artık kemiğin bile 100-150 lira bandında satılıyor olması bakanlığınız tarafind incelenecek midir?
5- Et ve Süt Kurumu önünde oluşan kuyrukları engellemek için bakanlığınız tarafın nasıl bir program hazırlanmaktadır?
6- Artan et fiyatlarının ithalat ile terbiye edilemediği ortadayken, yerli üreticilerimizin desteklenmesi ile ilgili bakanlığınızca ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
7- Et fiyatlarına kalıcı çözüm bulunması açısından bakanlığınızca ne gibi projeler üzerinde çalışılmaktadır?
7/10353 Esas Numaralı Yazılı Soru Önergesine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından 04.06.2024 tarihinde yanıt verildi: “Hayvancılıkta sürdürülebilirliğin sağlanması, geliştirilmesi, verimliliğin artırılması, üreticinin korunması, hayvansal ürün piyasalarında istikrarın sağlanarak tüketicinin yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimi Bakanlığımızın öncelikleri arasında yer almaktadır.
Bu çerçevede yetiştiricilere hayvansal üretim konularında destekleme ödemesi yapılmaktadır.
Destekleme uygulamalarıyla hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin artırılması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve sağlıklı hayvansal üretim hedeflenmektedir. Bakanlığımızca yönlendirici ve verimlilik esaslı destekleme modelleri üzerinde çalışılmaktadır.
Hayvansal üretim kapsamında ihtiyaç duyulan finansmanın karşılanmasında, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla sübvansiyonlu yatırım ve işletme kredisi imkânı sağlanmaktadır.
Besilik sığır ithalatı ile kırmızı et piyasasında arz talep dengesinin korunması, besi işletmelerindeki boş kapasitelerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Hayvansal üretimde 2002 yılında 9,9 milyon baş olan büyükbaş hayvan sayısı 2023 yılında %67,7 artışla 16,6 milyon başa, 2002 yılında 31,9 milyon baş olan küçükbaş hayvan sayısı 2023 yılında %64,3 artışla 52,4 milyon başa ulaşmıştır.
Et ve Süt Kurumu (ESK) kırmızı et ve et ürünleri piyasalarını yakından takip ederek, piyasa regülasyonuna destek sağlamaktadır. Üreticilerin korunmasının yanında tüketicinin sağlıklı, güvenilir et ve et ürünü gereksinimleri dikkate alınarak arz-talep-fiyat dengesi sağlamaktadır. Et ve Süt Kurumu, Kurum satış mağazaları ve Tarım Kredi Kooperatif Marketleri aracılığıyla ülke genelinde perakende olarak hizmet vermektedir. Tekirdağ ilinde de Tarım Kredi Kooperatif Marketleri aracılığıyla perakende olarak halkımıza hizmet verilmektedir.”
Yontar soru önergesine gelen yanıt hakkında şunları kaydetti: “Bugün ne yazık ki Tekirdağ ilimizde evine et girmeyen aileler bulunmaktadır. Artan et fiyatları karşısında çaresiz kalan vatandaşlarımız evine et götürememekte bu da gençlerin sağlıksız beslenmesine yol açmaktadır. Gelir dağılımı eşitsizliğini kısa zamanda gidermek mümkün görünmemektedir. Bu nedenle Tekirdağ ilimize ve ilçelerine Et ve Süt Kurumu Şubelerinin açılması gerekliliği hasıl olmuştur. Sayın Bakan, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri aracılığıyla perakende olarak halkımıza hizmet verilmektedir diyor, ancak bu yeterli değildir. “

Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler