Dolar 35,4275
Euro 36,6255
Altın 3.095,04
BİST 9.866,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 8°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
8°C
Parçalı Bulutlu
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C

ZAM DEĞİL ENFLASYON DÜZELTMESİ: 11.55’LİK ARTIŞI KABUL ETMİYORUZ!

ZAM DEĞİL ENFLASYON DÜZELTMESİ: 11.55’LİK ARTIŞI KABUL ETMİYORUZ!
3 Ocak 2025 13:18 | Son Güncellenme: 3 Ocak 2025 13:21

TÜİK’in  aralık ayı enflasyon oranını yüzde 1,03 olarak açıklamasına Tekirdağ’da tepki gösteren Kamu Birliği, kamu çalışanlarının maaşlarına toplamda sadece 11.55 artış yapılacağını belirterek, “Bu zam değil enflasyon düzeltmesidir” dedi. Açlık sınırı ve yoksulluk sınırı tabirlerini de asla kabul etmediklerinin altını çizen Erol, İnsani Yaşam Endeksi’nin uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi önünde  Kamu Birliği Federasyonu adına açıklama yapan Genç Sağlık Sendikası Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Erol,  TÜİK’in  aralık ayı enflasyonunu yüzde 1.03  olarak açıkladığını, 6 aylık enflasyon yüzde 15.75 olarak tespit ettiğini söyledi.

‘ZAM DEĞİL DÜZELTME’

Bu tablo ile kamu çalışanlarının  toplu sözleşmede yüzde 6 zammın üzerine yüzde 5.55 enflasyon düzeltmesi alacağını ifade eden Erol, toplam maaşlarında ise yüzde 11.55 artış olacağını söyledi.

Kamu çalışanlarının, maaşına yüzde 13, yüzde 15 zam yapıldı gibi ifadelerin doğru olmadığını belirten Erol, teknik olarak da kamu çalışanları zam almamıştır.  Üstelik kamu çalışanları sadece bu dönemde değil, bundan önceki 6 toplu sözleşme döneminde de zam almamıştır. Zamdan söz edebilmek için mevcut durumun çoğalması, şartların iyileşmesi, alım gücünün artmış olması gerekmektedir. Oysa kamu çalışanlarının maaşlarında sayısal olarak artış olsa da, alım gücünde artış olmamış, tam tersi her geçen gün kamu çalışanlarının alım gücü düşmüş, çalışma şartları iyileşmemiş, her geçen gün bir önceki günü arar olmuşlardır. Bundan 15 yıl önce kamu çalışanları birikim yapabiliyordu, ev-araba alabiliyordu.  Bugün ise bırakın birikim yapıp ev araba almayı, bekar memurlar evlenemiyor, evliler geçinemiyor, emekliliği hak edenler emekli olamıyor, emekli olanlar ise insanca yaşayamıyor.  Bu bir zam değil, bu olsa olsa enflasyon düzeltmesidir!” diye konuştu.

 

7 dönem imzalanan toplu sözleşmede, nerdeyse hiçbirinde gerçekleşen enflasyon üzerinde bir anlaşmaya imza atılmadığını kaydeden Erol, “Enflasyon altında kalan maaş zammı sonrası aradaki fark 6 ay gecikmeli olarak maaşlara yansıtılmıştır. İşte bu yüzden biz buna zam değil enflasyon düzeltmesi diyoruz” dedi.

‘AÇLIK SINIRI YOKSULLUK SINIRIN DA ÇALIŞARAK MI BÜYÜYECEĞİZ’

’Açlık sınırı ve yoksulluk sınırı” tabirlerini asla kabul etmediklerine vurgu yapan Erol, “ Biz hangi çağda nerede yaşıyoruz ki memurlar, emekçiler, üreten insanlar açlık ve yoksullukla sınanıyoruz? Memurlar devleti temsil eden, devletin büyüklüğünün ve gücünün ete kemiğe bürünmüş halidir. Bizler memurlarımızı açlık sınırında, yoksulluk sınırının altında çalıştırarak mı büyüklüğümüzü göstereceğiz? Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek amacı taşıyan açlık ve yoksulluk sınırı gibi kavramların artık kamuoyunun gündeminden çıkmasını, bunun yerini İnsani Yaşam Endeksi’nin almasını istiyoruz. Nedir insani yaşam endeksi diyecek olursanız; 4 kişilik bir ailenin günümüz şartlarında beslenme, barınma, sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını İnsan Onuruna Yaraşır Bir şekilde karşılayabilmesi için ihtiyaç duyulan asgari gelirdir. Artık kamu çalışanlarının gelirleri, ücretleri, zamları konuşulurken insani yaşam endeksi üzerinden konuşulmalıdır. Ancak bugün açıklanan enflasyon oranları ile bir kez daha gördük ki kamu çalışanları açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasına sıkıştırılmıştır. Bu durumu asla kabul etmiyoruz ve kamu çalışanlarının insani yaşam endeksi doğrultusunda bir ücret alması için yetkilileri harekete geçmeye davet ediyoruz.

‘YÜZDE 11.55’LİK ARTIŞI ASLA KABUL ETMİYORUZ’

Yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olduğu, asgari ücretin- bizce de yeterli olmasa da yüzde 30 artırıldığı bir durumda kamu çalışanlarının maaşlarında yapılacak yüzde  11.55’lık bir artışı asla ama asla kabul etmiyoruz. Kamu çalışanlarına, yapılacak bir yasal düzenleme ile en az yüzde 30 refah payı verilmek suretiyle toplamda yeniden değerleme oranı kadar bir artış yapılması gerekmektedir. Hatta biz diyoruz ki, öyle iki yılda bir toplanıp kamu çalışanlarına ne kadar zam verelim diye günlerce tartışmaya gerek yok! Bir yasal düzenleme yapalım, kamu çalışanları her yıl yeniden değerleme oranı kadar zam alsın. Böylece kaşıkla verip kepçeyle alma dönemi son bulacaktır” ifadelerini kullandı./ELÇİN YILDIRAL


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler