ERGENE VE MERİÇ İÇİN HAREKETE GEÇTİLER
Trakya Platformu, Ergene ve Meriç Nehri konusunda hükümeti uyardı. Ergene Derin Deniz Deşarjı projesinin akılcı olmadığını savunan platform, bu projenin sanayi ve kentsel kirliliği Marmara Denizi’ne taşımak olduğunu bir kez daha dile getirdi. Kuraklık ile karşı karşıya kalan Meriç Nehri’nin ise Trakya bölgesi ve Türkiye olmak üzere gıda egemenliği ve güvenliği açısından yaşamsal olduğunun altını çizen platform, Trakya’nın tarımsal sulama projelerinin ivedilikle tamamlanmasını talep etti.
Kırklareli Lüleburgaz’da toplanan Trakya Platformu, bölgenin en önemli iki nehri Ergene ve Meriç için harekete geçti.
Trakya Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planında Revizyon Çalışmaları sonucunda bir çalışma raporu hazırlandığını anımsatan Trakya Platformu, bu çalışmanın daha çok resmi kurumlar ve belediyelerin katılımıyla yapıldığını belirtti. Ancak bölgede yaşayanların, üniversitelerin, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği, Tekirdağ Baro Başkanlığı, Meslek Odaları, STK lar ve Trakya Kent Konseylerinin görüş ve önerilerinin alınmadığını ifade eden Trakya Platformu, “Planlamada uzlaşı olmadan yaşayanların temsilcilerinin görüşlerinin alınmaması, planlamanın daha çok atanmışlar tarafından şekillendirildiğini göstermektedir. Bakanlık yapmakta olduğu bölgesel çevre düzeni plan çalışmalarında Danıştay ve İdare Mahkemesi kararlarını dikkate almak zorundadır. Bunun için de Trakya Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği planlama çalışmalarında aktif rol almalı ve sürece hakim olmalıdır. Belediye Birlikleri gerek Nükleer Santral gerekse de Bölgesel Planlamaya dair gelişmeleri ve çalışmaları kamuoyuyla sürekli paylaşmalı ve halkımızı bilgilendirmelidirler” diye belirtti.
‘TALANA VE YIKIM PROJELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’
Trakya Platformu, siyasetçilere de mesaj vererek, Trakya’nın talan edilmesine ve yıkım getiren projelere karşı göreve davet ederek, siyasi iktidarın Bakanlık ve Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa, yargı kararlarını dikkate almadan, planlama toplantılarına halkın temsilcilerini sokmadan yapılmakta olan Trakya Bölge Planlamasına itiraz ettiklerinin altını çizdi.
ERGENE BÖLGENİN SANAYİ KANALİZASYONUNA DÖNÜŞTÜ
Ergene Nehrinin adeta bölge sanayisinin kanalizasyonuna dönüştüğüne dikkat çeken Platform, kadmiyum, kurşun gibi en zehirli kimyasal toksik maddeler ile bölgedeki su, gıda, hayvan, insan sağlığı güvenliğini tehdit sorunlarının yargı kararlarına rağmen bertaraf edildiğini kaydetti.
‘MARMARA DENİZİNİ KATLEDENLER BELLİ’
Ergene Derin Deniz Deşarjı projesinin akılcı olmadığını savunan platform, bu projenin sanayi ve kentsel kirliliği Marmara Denizi’ne taşımak olduğunu yıllar önce söylediklerini dile getirerek, “ Bugün sanayinin atıkları Marmara Denizi’ne fütursuzca basılıyorsa müsilaj oluşumunun sebebi, Marmara Denizi’ni katledenler açıkça bellidir. Sanayi tesislerinin tümünün ileri kimyasal arıtma tesislerini kurmasını ve çalıştırmasını sağlamak, hiçbir atığın arıtılmış dahi olsa denize ve nehre bırakılmamasını sağlamak Bakanlığın başlıca görevidir” ifadelerini kullandı.
MERİÇ YAŞAMSAL BİR ÖNEME SAHİP
Meriç Nehri’nin önemine de değinen platform, suyu ve tüm ekosistemi ile başta tüm Trakya bölgesi ve Türkiye olmak üzere gıda egemenliği ve güvenliği açısından yaşamsal olduğunun altını çizdi. Uluslararası su olup tüm insanlık için bir ortak değer olduğunun ve bölgesel öneminin unutulmaması gerektiğine vurgu yapan platform, “Meriç Nehri’nin suyunun tarım açısından önemini vurgular ve kuraklıkla birlikte oluşabilecek bir tarımsal üretim krizini önlemek için Trakya’nın tarımsal sulama projelerinin ivedilikle tamamlanmasını siyasi iktidardan talep ediyoruz. Su hakkı çerçevesinde öncelik canlılar, tarım ve hayvancılıktır. Kirlilik ortaya çıktıktan sonra bertaraf yöntemlerini tartışmak yerine akılcı olan kirliliğin kaynağında engellenmesidir” uyarısında bulundu.
Trakya Platformu, şeffaf ve adil yönetim ilkelerine uyulmayarak yeni bölgesel ve kentsel planların yapılmasına karşı itirazlarını yapacaklarını ifade ederek, Bu amaçla bir çalışma grubu kurulacaktır. Bu çalışma grubu yerel yönetimlere ve belediye birliklerine ziyaretler düzenleyerek, toplumsal duyarlılığın ve bölgesel dayanışmanın oluşması için çalışmalar yürütecektir”dedi. /ELÇİN YILDIRAL
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.