Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 21°C

Merkez Bankası, enflasyon tahminini yüzde 60.4’e çıkardı

Merkez Bankası, enflasyon tahminini yüzde 60.4’e çıkardı
28 Temmuz 2022 12:34 | Son Güncellenme: 28 Temmuz 2022 13:16
A+
A-

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü Enflasyon Raporunu açıkladı. Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanlık güncellemeyle yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e yükseltti. Kavcıoğlu, “Tüm faizlerin politika faizine yakınsaması için adımlar atmaya devam edeceğiz. Liralaşma stratejimiz iyi gidiyor. Süreç içinde gerekirse bazı ek tedbirler alabiliriz” dedi.

Alınan tedbirlere rağmen enflasyon yükselmeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası,   ilk Enflasyon Raporunda  2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2 olarak açıklarken, nisan ayında açıklanan  ikinci Enflasyon Raporunda bu tahmin iki kat artmış 42,8’e yükselmişti.  Merkez Bankası  dün açıkladığı yılın üçüncü enflasyon raporunda ise tahminde güncelleme yaparak   2022 yıl sonu enflasyon  tahminini 60,4 olarak açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, orta vadeli tahminler üretilirken, başlangıç noktası olarak iktisadi görünümü esas aldıklarını söyledi.

İthalat fiyatları, gıda fiyatları, küresel büyüme ve maliye politikası gibi dışsal unsurlar için varsayımları gözden geçirdiklerini ve güncellediklerini belirten Kavcıoğlu, “Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin sıcak çatışma ortamına dönüşmesiyle tarihi yüksek seviyelere ulaşan emtia fiyatlarında son dönemde düşüşler gözlendi. Ayrıca Çin’deki salgın tedbirlerinin gevşetilmesi ve navlun kapasitelerinin artırılması da emtia fiyatlarındaki düşüşü destekledi. Böylece mevcut rapor döneminin başında oluşan yukarı yönlü tahmin sapması son dönemdeki olumlu gelişmelerle bir miktar telafi edildi. Petrol fiyatları üzerinde ise küresel talebe yönelik endişeler ile birlikte Rusya’ya yönelik yaptırım taahhütlerinin sürmesi, bazı enerji tesislerinin bakım ve onarımları gibi arz yönlü unsurların azalarak da olsa sürdüğü bir görünüm mevcut. Bu çerçevede, ham petrol fiyatlarına ve emtia fiyatlarının genel seviyesine ilişkin yıl ortalaması varsayımlarımızı 2022 yılı için büyük oranda korurken 2023 yılı için aşağı yönlü güncelledik. Jeopolitik riskleri, tarımsal emtia ve enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeleri, ticaret kısıtlamalarını ve arz kısıtlarını dikkate alarak gıda fiyatlarına yönelik varsayımlarımızı 2022 ve 2023 yılları için yukarı yönlü güncelledik.” değerlendirmesinde bulundu.

“EMTİADAKİ NORMALLEŞME İLE CARİ FAZLA BAŞLAYACAK”

Yurtiçi iktisadi faaliyet sürdürülebilir yapıda kesintisiz devam ediyor. Arındırılmış cari dengede iyileşme eğilimi devam ediyor. Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde ekonomi cari fazla vermeye başlamış olacak.

Kapasite kullanım oranları yatırımlarda kuvvetli eğilimin devam edeceğine, anket verileri yatırım harcamalarının artacağına işaret ediyor.

İthalat enerji fiyatlarının etkisiyle yükselirken, enerji ve altın dışı cari açık güçlü büyümeye rağmen durağan seyir izliyor.

Mayıs itibarıyla yatırım ve ihracat kredilerinin ticari kredilerdeki payı yüzde 28’e yaklaşarak son 20 yılın zirvesine ulaştı. Dış ticaret açığındaki iyileşmeyi yüksek küresel enerji emtia fiyatları sınırlıyor. Turizm 2019 rakamlarına yaklaştı.

Kredilerin kapasite artırıcı, ihracatı desteklemek için kullanımı politikalar için büyük önem taşıyor. Son dönemde ticari, bireysel kredilerde yavaşlama gözlendi. Tüketici kredilerinin tüm krediler içindeki payı önemli ölçüde geriledi.

“EN KISA SÜREDE ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ AMAÇLIYORUZ”

TÜFE nisanda öngördüğümüz patikanın üzerinde kaldı. Çekirdek göstergeler daha olumlu görünüm sergiliyor. Gıda ve enerji dışı alanlardaki enflasyonun temel belirleyicileri dışsal faktörler ve döviz kuru.

Küresel büyümenin aşağı güncellenmesiyle birlikte ikinci yarıyılda çıktı açığı azalarak talep koşullarının enflasyona verdiği katkı daha da gerileyecek. Almakta olduğumuz kararlarla en kısa sürede enflasyonda kalıcı düşüş amaçlamaktayız.

TL cinsi tüm faizlerin politika faizine yaklaşması ve parasal aktarım mekanizması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz.

Ham petrol tahmini 2022 için 73,7 dolar (Önceki 93,9 dolar), gıda enflasyonu varsayımı  bu yıl için 71,3 (Önceki yüzde 49) olarak belirledik.

“ENFLASYON YÜZDE 90’A KADAR YAKLAŞABİLİR”

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini gösteren grafik 2022’de enflasyonun yüzde 90’a kadar yaklaşabileceğini gösteriyor.

Enflasyonda bu aydan sonra artış eğilimi çok olmaz, düşüş eğilimine girer. Enflasyona ilişkin ciddi tedbirler alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Enflasyon yıl sonu sonrası aldığımız, alacağımız kararlarla aşağı gelecek.”

“REZERVLER ARTARAK DEVAM EDİYOR”

Merkez Bankası’nın rezervlerine ilişkin konuşan Kavcıoğlu, “Rezervlerimiz geçen senelerde aynı seviyeydi. Bu sene de aynı seviyede. Dünya zor bir dönemden geçiyor. Merkez Bankası olarak rezervlerimiz artarak devam etmektedir. Rezervler tüm ödemeleri karşılayacak güçte, girişler çok iyi durumda. Daha da iyi olacağını öngörüyoruz” dedi.

“DİJİTAL PARADA GÜZEL HABERLER VERECEĞİZ”

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, dijital para çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Kavcıoğlu, “Dijital para ile ilgili güzel haberleri en kısa sürede vereceğiz, geri adım yok, çalışmalarımız başarılı ve yoğun bir şekilde devam ediyor, sona doğru geliyoruz. Yıl sonuna doğru, tam tarihi daha sonra vereceğiz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)