Dolar 32,3635
Euro 34,9543
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

TÜRKİYE’NİN GERÇEK GÜNDEMİ FAHİŞ FİYATLAR

TÜRKİYE’NİN GERÇEK GÜNDEMİ FAHİŞ FİYATLAR
2 Kasım 2021 13:22
A+
A-

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu TBMM’de yaptığı konuşmada “Türkiye’nin gerçek gündemi fahiş fiyatlar” dedi.
Geçen yıl 100 liraya dolan file şimdi 200 liraya dolmuyor
Konuşmasında “Vatandaş çarşıya gidiyor, pazara gidiyor; geçen seneye 100 liraya doldurduğu çantasını, filesini şimdi 200 liraya dolduramıyor” diyen Doç. Dr. Gaytancıoğlu açıklanan enflasyon rakamlarına kimsenin güvenmediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Bir kurum var, siz o kurumun güvenilirliğini yerle bir ettiniz, Türkiye İstatistik Kurumu. Türkiye İstatistik Kurumu diyor ki: ‘Enflasyon yüzde 19’ Ama elektriğe bu yıl içerisinde 3 defa zam geldi, yüzde 29; yüzde 45 de bekletiliyor yani büyük bir zam geliyor, büyük bir zam dalgası geliyor, bekletiliyor.
Mazot, doğalgaz, kömür zam üstüne zam
Doğal gaza 8 defa zam yaptınız, toplamda yüzde 20, o da bekletiliyor. Mazota 26 defa zam yaptınız, toplamda yüzde 40 yani enflasyonun 2 katı. Gübreye her hafta zam yapıyorsunuz, yüzde 400 yani hem gübre bulamıyor vatandaş hem de enflasyonun çok çok üzerinde zam. Kömüre yüzde 100 zam, yem fiyatlarına yüzde 100 zam, yağ fiyatlarına -her gün millet sıraya giriyor- yüzde 100 zam. Hani siz yerliydiniz, millîydiniz?”

Türk çiftçisine vermediniz Rus çiftçisine veriyorsunuz
AKP’nin yerli ve millilik söylemlerine değinen Doç. Dr. Gaytancıoğlu “Enflasyon yüzde 19 sizin açıkladığınız resmî rakamlara göre gıda enflasyonu da yüzde 29 yani 10 puan fazla ama kendi çiftçimizden 1 ton buğdayı 2.250 liraya aldık. Şimdi, dün, Toprak Mahsulleri Ofisi limanlara getirdi, 3.344 lira yani kendi çiftçimizden daha fazla -bin lira fazla- Rus çiftçisine, Ukrayna çiftçisine veriyorsunuz. Sonra fiyatlar durmuyor, durmaz tabii ki. Arpayı 1.750 liradan aldınız ama 3.180 liradan biz ithal ediyoruz; ayçiçeğini 5.100 liradan aldılar, şu an 8 bin lira; nohut 4.050 liradan alındı, 9 bin lira, 2 katına çıkmış; yeşil mercimek 4.150’den alınmış, Kanada’dan 12.160 liraya 3 katı pahalıya alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zamlar dayanılacak gibi değil
“Arkadaşlar, buna can mı dayanır?” diye soran CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Fiyatlar tabii ki artar, fahiş de olur, daha da artar. Yani emekliye ne verdiniz? Yüzde 5. Memura ne verdiniz? Yüzde 5. Vatandaş nasıl geçinsin?
Peki, kiralar ne oldu? Kiralar da yüzde 100’e yakın arttı. Kiralık ev bulunamıyor. Tabii ki bütün Suriyelilere, bütün yabancılara 250 bin dolara vatandaşlık verdiniz, ev fiyatları… Ev de bulunmuyor, kiralık ev de bulunmuyor.
Yine, kuru fasulye halkın bir dönem temel gıda maddesiydi. Kuru fasulyeyi 8.500 liradan yurttaşlar, çiftçiler sattı; biz Arjantin’den 10.300 liraya getiriyoruz. Ya, bu kadar olmaz yani. Bu ülkeyi nasıl yönetiyorsunuz? Hiç mi ekonomi bilginiz yok?

2022 bütçesi faiz ve zam bütçesi
2022 bütçesi geldi. Bütçe daha geldiği gibi 275 milyar lira açıkla geliyor. Siz ‘Faize karşıyız’ diye geldiniz ama en yüksek faizi siz veriyorsunuz; ‘Hayat pahalılığına karşıyız’ diye geldiniz, milleti fahiş fiyatlarla inim inim inletiyorsunuz; ‘Garip gureba, fakir fukara’ dediniz, o garip gureba sayısını hem artırdınız hem de inim inim inletiyorsunuz.”