Dolar 32,3228
Euro 35,1013
Altın 2.301,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

23 Mayıs 2022 13:15
A+
A-

Tekirdağ’da buğdaylarda pas hastalığı, ayçiçeğinde ise köse hastalığı tespit edildi. Buğdayları hastalığa yakalanan Yukarıkılıçlı Mahallesi’nde konuştuğumuz çiftçiler, hastalığı önleyemezsek büyük zarara uğrayacaklarını söylerken, ayçiçekleri köse hastalığına yakalanan Yağçı Mahallesi’ndeki çiftçiler de zarar edecekleri endişesi yaşıyor.
NİLGÜN MAYİR- Hindistan’dan dahi buğday ithalatı yapıldığı, ayçiçeği yağının paha biçilmez olduğu şu günlerde
Tekirdağ’daki buğdaylarda pas ve küllenme hastalığı ayçiçeğinde ise köse hastalığı tespit edildi. Pas ve küllenme henüz başlangıç aşamasında iken köse hastalığının ise yağışlı ortamla oluşan nem nedeniyle belirtilerinin artması bekleniyor.
Buğdayları hastalığa yakalanan Yukarıkılıçlı Köyü çiftçileri, 700-800 kilo buğday alabilecek iken hastalık nedeniyle en az 100 kilo kaybın yaşanacağını belirterek, fiyatın da bu bağlamda düşeceğini kaydetti. Hastalık nedeniyle yeniden pas ilacı atmak zorunda kalacaklarını dile getiren çiftçiler,
pas ilacı ve ilacın dağıtımı sırasında yakılan mazot ile ek bir masraf çıkacağını söyledi.
Yağcı Mahallesindeki çiftçiler ise ayçiçeklerini vuran köse hastalığı nedeniyle üzgün.
Havanın ısınmasını beklediklerini söyleyen çiftçiler, haziran ayına geldik neredeyse ancak havalar hala yeterince ısınmadı.
Gece gündüz sıcaklık farkı da yüksek. Eğer bu şekilde devam ederse bu hastalıktan kurtulamayız. Yağmur ve nem de ayçiçeklerimizi olumsuz etkiledi” diye konuştu.

Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Türkiye’de buğdayın en önemli hastalığının pas hastalığı olduğunu ifade etti. Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebileceğini belirten Saygı, yüksek nem veya yağışın hastalığın oluşmasını tetiklediğini kaydetti. Saygı, hastalığın oluşmasında optimum sıcaklığın 10-15 derece olmasının da yeterli olduğunu belirtti.
Alınması gereken önlemleri de aktaran Saygı, öncelikle buğdayın havalanmayı engellemesi ve bu nem artışına neden olduğunu sık ekim yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Yabancı ot ile mücadelenin uygun bir zamanda yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Saygı, “Toprak analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılmalı, çevredeki ara konukçular imha edilmeli” dedi.
İklim koşulları dikkate alınarak yüzde 90 nem ve 15-20 derece sıcaklık hastalığım seyrinin izlenmesinin önemine değinen Saygı, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlemesi durumunda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalı” diye konuştu.

DOĞRU ZAMANDA İLAÇLAMA YAPILMALI
Saygı ayçiçeğinde görülen köse hastalığı ile ilgili ise özellikle ağır tavda ekilen topraklar soğuk ve yağışlı iklim şartlarını da bulunca hızlıca ortaya çıktığını kaydetti.
Hastalığın önlenmesi için başta sertifikalı tohumun kullanılması gerektiğini ifade eden Saygı şöyle devam etti: “Sık ekimden kaçınılmalı, ekim nöbeti uygulanmalı, düzenli yabancı ot savaşımı yapılmalı, zayıf drenaja sahip topraklarda ayçiçeği üretiminden kaçınılmalı, dayanıklı çeşit ekilmeli, tarlada görülen hastalıklı bitkiler ve hasat sonrası bitki artıkları sökülüp imha edilmeli.”
İmdat Saygı, diğer bir önemli noktanın ayçiçeklerinde yabancı ot mücadelesinin devam ettiği şu günlerde ilaçlamaların doğru dozda ve doğru ürün ile yapılması gerektiğine vurgu yaptı.