Dolar 32,3159
Euro 35,1191
Altın 2.296,14
BİST 9.064,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

3 Kasım 2022 10:48
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Bakan Derya Yanık’ı eleştirdi. Yüceer, “Yardımların artmasıyla övünen, İstanbul Sözleşmesini İptal edilmesine ses çıkarmayan bakanlığın bütçesinde samimiyetin ‘s’ si yoktur” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.  Bütçe görüşmelerinde sert eleştirilere maruz kalan Bakan Yanık’ı eleştirenlerden biri de CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alan CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer,İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesini, Kadın Cinayetleri’ni Durduracağız Platformuna açılan kapatma davasını  hatırlatarak, “Bakanlığın bütçesinde samimiyetin ‘s’ si yoktur” dedi.

Candan Yüceer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında “Ağzını açan, kadınların tercihine, yaşamına, kıyafetine, kahkahasına laf söylüyorsa, bu sorunların çözümünde yol gösterici olan ‘Kimse şiddet ve ayrımcılığa uğramasın’ diyen İstanbul Sözleşmesi’nden bir kişinin kararıyla hukuksuz bir şekilde çekiniliyorsa, siz, kadın haklarını korumaktan sorumlu yetkililer ağzını açıp tek kelime söylemiyorsa samimiyette gerçekten ciddi bir sorun vardır. Kadın cinayetlerini durdurmaya çalışan, bunun için veri toplayan, şüpheli kadın ölümlerinde, kadın cinayetlerinde farkındalık yaratan, kamuoyu oluşturan, mağdura, ailelerine destek olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna kapatma davası açılıyorsa, vatandaştan toplanan vergiler hâlâ yandaşlara dağıtılmaya, şatafat içinde yaşamaya devam ediliyorsa, burada, bu bütçede samimiyetin ‘s’si yoktur” diye konuştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alan CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Kişisel hayatlarınızda samimiyeti nasıl değerlendirirsiniz bilmem ama devlet yönetiminde samimiyeti söylemler ve yapılanlarla, çıkarılan mevzuat ve uygulamalar arasındaki ilişkiyle ölçebilirsiniz. Söylemlerinize, verdiğiniz rakamlara, eylemlere, strateji planlarına, yasalara, Anayasa’ya rağmen, kadına şiddet, ayrımcılık hız kesmeden devam ediyorsa, kadın yoksulluğu, işsizliği, derinleşerek sürüyorsa, kadınlar koruma kararlarına rağmen katlediliyorsa, devlet görevlileri iş uygulamaya gelince ayak sürüyorsa, yoksulların, muhtaçların sayıları her geçen gün artıyorsa, çocuklar istismara uğruyorsa, çalışmak zorunda kalıyorsa, iş cinayetlerine kurban gidiyorsa ortada sorgulanması gereken bir samimiyet vardır Sayın Bakan. Ağzını açan, kadınların tercihine, yaşamına, kıyafetine, kahkahasına laf söylüyorsa, bu sorunların çözümünde yol gösterici olan ‘Kimse şiddet ve ayrımcılığa uğramasın’ diyen İstanbul Sözleşmesi’nden bir kişinin kararıyla hukuksuz bir şekilde çekiniliyorsa, siz, kadın haklarını korumaktan sorumlu yetkililer ağzını açıp tek kelime söylemiyorsa samimiyette gerçekten ciddi bir sorun vardır” dedi.

“AKP İKTİDARINDA NE İRADE NE DE SAMİMİYET VAR”

Dr. Yüceer, sözlerini şöyle sürdürdü,

“Kadın cinayetlerini durdurmaya çalışan, bunun için veri toplayan, şüpheli kadın ölümlerinde, kadın cinayetlerinde farkındalık yaratan, kamuoyu oluşturan, mağdura, ailelerine destek olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna kapatma davası açılıyorsa, vatandaştan toplanan vergiler hâlâ yandaşlara dağıtılmaya, şatafat içinde yaşamaya devam ediliyorsa, burada, bu bütçede samimiyetin ‘s’si yoktur. Bireylerin yasalar önünde eşit olduğu kadar ekonomik, sosyal, siyasal yaşamda da eşit ve özgür olması için gerçekten samimiyete ve yüksek seviyede politik iradeye ihtiyaç var ama ne yazık ki AKP iktidarında ne irade ne de samimiyet var.

“SOSYAL YARDIMLARIN ARTMASIYLA ÖVÜNEN BİR BAKANLIK GÖRÜYORUZ”

Toplumsal adaletsizliğe en çok maruz kalanlar, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler, sayıları her geçen yıl artan milyonlarca muhtaç size bakıyorlar Sayın Bakan, sorunların çözülmesini istiyorlar, bekliyorlar. Ama bütçeye baktığımızda sorunların olduğu yerde durduğunu, hatta çoğaldığını ve bunun için ekstra hiçbir çalışma planlanmadığını görüyoruz. Hiçbir yaraya merhem olmayacak rakamlar verip sosyal yardımların artmasıyla övünen bir bakanlık görüyoruz.

“VERDİĞİNİZ RAKAMLAR NE YOKSULLUĞU NE ÇOCUKLARIN, KADINLARIN YAŞADIĞI ACIYI, NE DE ÖLÜMLERİ ENGELLİYOR”

Boşuna övünüyorsunuz Sayın Bakan, verdiğiniz rakamlar ne yoksulluğu ne çocukların, kadınların yaşadığı acıyı, ne de ölümleri engelliyor. Açlık sınırı bugün 7.245 lira, asgari ücret 5.500 lira, çok çok altında. Muhtaç sayımız bugün 24 milyonu bulmuş. Çalışanların yarısının asgari ücretli olduğunu düşünürsek hâlimiz içler acısı. Yirmi yıl oldu, yirmi yıldır her gün daha da derinleşen gelir adaletsizliğini düzeltmek için bu bütçede hiçbir şey yok. Hâl böyleyken sizin bütçeniz devede kulak.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Sizin, kadının güçlendirilmesi için ayırdığınız bütçe de aynı şekilde. Tabii, amaç burada kadının güçlenmesi olmayınca ki sunumunuzda da önce ‘aile’ dediniz, önce onunla başladınız ve sunumun ilerleyen kısmında ancak ‘kadın’ı kullandınız, onu da tek başına kullanamadınız. ‘Güçlü kadın, güçlü aile’ diye beraber kullandınız. Yani amaç olmayınca maalesef ne bu dezavantajlı saydığımız sorunları çözebiliyoruz ne yaralara merhem olabiliyoruz, hâl böyle olunca da maalesef gerçekten sonuç alamıyoruz. Biz İstanbul Sözleşmesi yaşatır demeye devam edeceğiz, bizim için tek gündem olarak bu kalacak.”