Dolar 32,3266
Euro 35,0806
Altın 2.300,55
BİST 9.049,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANLARI YÜZDE 30 ZAMMA İSYAN ETTİ

ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANLARI YÜZDE 30 ZAMMA İSYAN ETTİ
29 Aralık 2022 11:41 | Son Güncellenme: 29 Aralık 2022 11:42
A+
A-

Tekirdağ’da ulaşıma yapılan 2023 zammı şoför esnafını isyan ettirdi. Şoförler odası başkanları:  “Bu zam hak mı, reva mı” diyerek enflasyona ve artan maliyetlere dikkat çekti.

UKUME’den 2023 yılı zammı T ve S (ticari plakalı araçlar) için yüzde 30, TETUS ve M (şehir içi toplu ulaşım- otobüs minibüs) için yüzde 36 olarak genel kuruldan geçti. Böylelikle Tekirdağ’da şehir içi ulaşımda tam bilet 8.5 TL çıktı. Bu karara şoförler odası başkanlarından tepki geldi.  Tekirdağ’da bir araya gelerek karara isyan eden oda başkanları, Yüzde 50 zam talep ederek motorin, lastik, personel giderlerine dikkat çekti. Oda başkanları,  ayrıca Bakanlık temsilcilerinin sayı olarak çok olması nedeniyle alınan kararlarda etkili olmasından da rahatsızlığını dile getirdi.

Oda başkanlarının tepkisi şu şekilde;

Tekirdağ Şoförler Odası Başkanı Şenol Turan,  “Verilen zamların yetersiz olduğu aşikârdır. Ülkemizin yıllık enflasyonu yüzde 90 civarında;  asgari ücretin yüzde yüz arttığı, motorinin yüzde yüz  arttığı lastik ve sigorta giderlerinin yüzde 17 arttığı bir dönemde esnafımızın 2022  yılında verilen toplam yüzde 70 zam kararı esnafımızı çalışamaz duruma getirmiştir. 2023 yılında odamıza bağlı üyelerimizin bu şartlarda çalışamayacaklarını bizlere ifade ediyorlar.”

HAK MI REVA MI BU!

Çerkezköy Şoförler Odası Başkanı Mustafa As: “UKAME toplantısına büyük umutlarla geldik.  UKAME’de alınan kararlarda etkili olan gruplar belli. Enflasyonun dikkate alınmasını bekliyorduk. Sadece akaryakıt değil, sigorta, lastik gibi giderler ile yüzde 150 oranında zam olmasına rağmen bizim esnafımıza yüzde 30 zam reva görüldü.  Hak mı  reva mı bu?” bugün yapılan bu zam gözden geçirilmesi ve önümüzdeki ay yapılacak olan UKAME toplantısında iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz.

BU ESNAFI BU KADAR EZMEYİN

Tekirdağ Servis Araçları İşletmeciliği Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu:  “İktidar partisi temsilcilerine sesleniyorum. İstanbul’dan gelen Bakanlık temsilcisi ezberlenmiş gibi yüzde 30 diye diretiyor. Ülke genelinde asgari ücrete yüzde 55 zam yapmışsınız. Vergilere gelince damga vergisini ,dosya vergisini 87 liradan 195 liraya çıkarmışsınız,  sigortalar 8 ila 10 bin arası olmuş. Sizin dediğiniz olsun tamam ama bu esnaf sizin esnafınız bu esnaf biterse siz de bitersiniz.  Vergilere yüzde 130’un üzerinde zam yapacaksın esnafa da yüzde 30 zammı reva göreceksiniz. Ben bunu kabul etmiyorum. Bu vatandaşı bu esnafı bu kadar ezmeyin.”

BAKANLIK TEMSİLCİLERİ BU ŞEHİRDE YAŞAMIYOR

Çorlu Şoförler Odası Başkanı Naim Sabancı:  Bakanlıktan gelen temsilcilerin oy potansiyeli Tekirdağ’dan gelen temsilcilere göre daha çok. Kararlar onların istediğine göre çıkıyor. Yüzde 30 zammı kınıyoruz. Bankalık temsilcileri burada büyük bir handikapa yol açıyorlar.  Hiçbiri bu şehirde yaşamıyor ve bu şehrin sıkıntısını bilmiyorlar. Ulaştırma Bakanı’na sesleniyorum; bu şehrin sıkıntısını bilen oda başkanları kooperatif başkanlarımızla beraber burada bankalık temsilcilerinin tam yetkili olarak bize gelip görüş almaları gerekiyor.”

BAKANLIK TEMSİLCİSİ YÜZDE 30’DA DİRETTİ

Gelecek Partisi Tekirdağ il Başkanı Recep Nişancı ise şunları kaydetti: “Bizim istediğimiz 3’e 60 zamdı. Ülkenin ekonomik durumu gözler önünde. Akaryakıt, sigortalar, personel giderleri artığı için biz de haliyle zam istedik. Fakat bugün ilginç şeyler oldu.

İlginç olan olay şu; bakanlık temsilcisi bir arkadaşımız var o ne diyorsa herkes aynı şeyi söylüyor.  Bakanlık temsilcisi 14 kişi var, Büyükşehir Belediyesi’nde 10 kişi var ilçe belediyelerle birlikte 20 kişi yapıyor. Fakat bakanlık temsilcisi ilçe belediye temsilcileri oy kullanamaz diyor. Çorlu’daki Şarköy’deki esnaf belediyeye bağlı olan bir yerin nasıl temsilcisi oy kullanamaz. Kullanamadığı için bakanlık temsilcisi ne diyorsa o oluyor. Büyükşehir Belediyesi ‘yüzde 50’ dedi bakanlık temsilcisi yüzde 30 da direttiği için karar bu oldu. Biz de bunu kabul etmiyoruz.”

Basın açıklamasına Tekirdağ Şoförler Odası Başkanı Şenol Turan, Çorlu Şoförler Odası başkanı Naim Sabancı, Çerkezköy Şoförler Odası Başkanı Mustafa As,Malkara Şoförler Odası Başkanı İsmail Şen, Hayrabolu Şoförler Odası Başkanı Muzaffer Gülay, Muratlı Şoförler Odası Başkanı Ehliman Kılalı, Şarköy Şoförler Odası Başkanı Sedat Demiray, Saray Şoförler Odası Başkanı Murat Ertekin ve şoför esnafı katıldı.  Şoför esnafına,  Gelecek Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Nişancı da destek verdi.