Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ °C
Tekirdağ
°C
°C
°C
°C
°C

‘BALKANLARLA TÜRKİYE ARASINDA KÖPRÜ OLUŞTURACAĞIZ’

‘BALKANLARLA TÜRKİYE ARASINDA KÖPRÜ OLUŞTURACAĞIZ’
29 Eylül 2023 12:57 | Son Güncellenme: 29 Eylül 2023 13:31
A+
A-

 Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nihat Efe:  “Rumeli-BaIkan-Trakya Toplumunun örgütlü bir yapı içinde organize olmasını, Balkanlarla Türkiye arasında köprü oluşturmayı hedefliyoruz.”

Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu,  Tekirdağ Ticaret Odası’nda  düzenlenen kahvaltı ile kuruluşlarını duyurarak, amaçlarını açıkladı.

Rumeli Türklerinin geçmişte  yaşadığı zorluklardan söz ederek  açıklamasına başlayan Federasyon Başkanı Nihat Efe, “1352’de Gelibolu’dan başlayıp Balkanlar ve Avrupa’ya doğru ilerliyen yolculuğumuz, 1699 Karlofça ile Orta Avrupa’dan, 1774 Küçük Kaynarca sonrası balkanlardan geri çekilişe dönmüş ve acılarla yakın tarihlere kadar sürmüştür.

1877-1878 Osmanlı Rus savaşından 1912-1913′ e kadar 35 yıl içinde de 350 yıllık Türk Vatanının yıkılışı, Rumeli Türklüğünün imha ve tehcirle dağıtılışı, insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri ve korkunç bir soykırım olayı olarak tarihimizin en büyük felaketine dönüşmüştür.”

Osmanlı döneminde yaşanan trajediye ilave olarak Cumhuriyet döneminde de mübadele ve göç anlaşmaları ile değişik tarihlerde Balkan ülkelerinden gelen ve Türkiye’de toplam 35 milyon civarında olduğu değerIendirilen insanlarımız yurdun dört bir tarafına dağılmıştır”dedi.

Bu nedenle Rumeli-BaIkan-Trakya Toplumunun örgütlü bir yapı içinde organize olması, Balkanlarla Türkiye arasında köprü oluşturması ihtiyacı doğduğunun altını çizen Efe, “Yıllar öncesinden beri seslendirilen bu ihtiyaç, derneklerin mevcut yapısının dışında daha büyük çaplı üst çatı örgütlerinin kurulmasını gerektirmiştir.2023 yılında 6 kurucu dernekle kurulan TRAKYA RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU, yoğun katılım talepleriyle kısa zamanda 29 derneğe ulaşmıştır. Halen katılım kararını almış veya dilekçelerini vermiş olup bekleyenlerle birlikte yakın zamanda çok daha fazla sayıda derneğin tek bir çatı altında toplanması mümkün olacaktır” diye konuştu.

AMAÇLARIMIZ

Başkan Efe Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu’nun kuruluş amaçlarını ise şu şekilde sıraladı:

1. “Rumeli Balkan coğrafyasından Anavatan Türkiye’ye göç etmiş insanlar tarafından kurulan unvanında Trakya Rumeli Balkan ve coğrafi yerleşim alanlarının ismini taşıyan demekler tarafından; ulusal ve uluslararası alanda işbirliği yapmak sivil inisiyatif oluşturmak, toplum ve ülke menfaatlerinin ön planda tutulduğu faaliyetlerde bulunmak amacıyla kurulmuştur.

2. Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu ülke içinde kendi amacına benzer faaliyetlerde bulunan diğer derneklerle ve üst kuruluşları ile işbirliği içinde olacaktır.

3.Ülkemizin balkanlara ve orada yaşayan soydaş ile akraba topluluklarına ilişkin sivil politikalarının oluşmasına katkı sağlanacaktır.

4.Aynı amaçla Rumeli-BaIkan, Trakyalı hemşerilerimiz tarafından yurtdışında kurulmuş sivil toplum kuruluşları ve onların irtibatlı olduğu üst kuruluşlar ile ilişkiler kurulması,

5. Derneklerin milli menfaatler yaranına yapacakları çalışmaların üst kuruluş olarak yönlendirilmesinin ve gerçekleştirilmesinin sağlanması,

6. Balkan coğrafyasına yönelik akademik çalışmaların planlanması ve verim alınabilmesi yönünde tedbirler alınması ile Balkanlara yönelik stratejik araştırma enstitülerinin kurulması, çalıştırılması, bilimsel kurullanın oluşturulması ve yüksek öğrenim kurumlan ile işbirliğine gidilmesi,

7.Trakyalı Rumeli ve Balkan kökenli hemşerilerimiz tarafından kurulan tüm demekler ile vakıfların çalışmalarının izlenmesi, katkı sağlanması ve bu çalışmalardan verim alınması yönünde çaba gösterilmesi,

8.Ülke içinde, Balkan ülkelerinde ve yurtdışında federasyon amaçlan yönünde çalışmak üzere temsilcilikler açılması, yurtdışında ve özellikle Balkan ülkelerinde sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle işbirliğine gidilmesi,

9.Benzer gayelerle kurulmuş yurt içinde ve dışında Trakya Rumeli Balkan federasyonları ile üst kuruluşlar oluşturmak ve diğer sivil inisiyatife ilişkin ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği değişik faaliyet ve organizasyonlar gerçekleştirmek ve bu tür çalışmalara katılmak,

Başkan Efe son olarak şunları kaydetti:  “Bu yapıyı geliştirerek, Türkiye genelinde birlik ve beraberliğin tesisini sağlamak, Balkanlarda yaşamını devam ettiren kardeşlerimizin haklarını korumak ve sorunlarının çözümüne daha çok katkı sağlamak amacıyla aldığımız karar gereğince, Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu olarak ileriki günlerde “Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonuna” katılım sağlayarak, Birlikten kuvvet doğar özdeyişi Işığında Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ün “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE” felsefesi ve Türkiye’nin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğinin çimentosu olma kararlılığı ile bu güzel birlikteliği, siyaset, bürokrasi, ekonomik ve sosyal hayatta daha ileriye taşımak, tüm kesimlerle kucaklaşıp kaynaşmak Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu ve Derneklerinin vazgeçilmez idealidir.

‘SEVGİ, SAYGI VE HOŞGÖRÜ PRENSİPLERİMİZDİR’

Ahenkli, uyumlu, etkili işbirliği ile hoşgörü, sevgi, saygı ve dayanışma içersinde; uzlaşmadan yana fakat bölerek birleşme arayışlarına karşı olmak Federasyonun temel prensiplerindendir. Hiç bir kişiye veya topluma faydası olmayan, kin ve nefrete varan husumete, kavgaya ve kavgacılara, kısır çekişmelere, kişisel hesaplaşmalara, örgütlü yapının kişisel amaçlı kullanılmasına bu yapı içinde yer yoktur.”

Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle komşuları ile güven esasına dayalı bir işbirliğinin, hem yurdumuz hem de ilgi alanımız olan Balkanların güven ve istikrarına ve ekonomik gelişmesine olumlu katkılan inkar edilemez. Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu ve üye Dernekleri; tutarlı, dengeli, yapıcı tavırlarıyla Türkiye’nin Balkanlar politikasına olumlu katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Prof. Huntington’un gelecekteki çatışmaların din, dil, tarih ve geleneklerle birbirinden ayrılan medeniyetlerin oluşturduğu fay hatları boyunca meydana geleceğini öngören “Medeniyetler Çatışması” tezini ters çevirmeye talibiz. Trakyalı Rumeli Balkanlı olarak olarak yüzyıllardır yaşadığımız çok uluslu, çok kültürlü, çok dinli ortamda geliştirdiğimiz ortak yaşam bilinci ile çatışma değil, barış ve huzuru yaşatma geleneğinin mirasçısı ve Türkiye’nin çimentosu olmaya talibiz.”

 

Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Kurucu Üye Dernekleri şu şekilde;

-Tekirdağ Eğitim Kültür ve Turizm Derneği

-Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği

-Tekirdağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği

-Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

-İzmir Trakyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği

-Tokat Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği