Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 18°C

ATATÜRK’ÜN TEKİRDAĞ’I ZİYARETİNİN VE HARF İNKILABININ 94. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

ATATÜRK’ÜN TEKİRDAĞ’I ZİYARETİNİN VE HARF İNKILABININ 94. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI
23 Ağustos 2022 11:30
A+
A-

23 Ağustos 1928 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyaretinin ve Harf İnkılabı’nın 94. yıl dönümü, Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Harf İnkılabı Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı.

Anıta çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Harf İnkılabı’nın ülkemizde kültür alanında hayata geçirilen en önemli devrimlerden biri olduğunu belirterek, “23 Ağustos 1928, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyaret ettiği ve yeni Türk alfabesini ilk kez burada uyguladığı tarihtir. Türkçe’nin yapısına uygun olan yeni Türk alfabesinin kabulüyle okumak ve yazmak daha da kolaylaşmıştır. Eğitim ve kültür reformlarının gerçekleştirilmesinde Harf İnkılabının gerçekleştirilmesinin büyük önemi vardır. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, Yeni Türk Alfabesi’nin uygulanacağı ilk yer olarak Tekirdağ’ı seçmesi elbette tesadüf değildir. Yüzünü güneşe çeviren insanlar diyarı Tekirdağ, aydınlanma ve çağdaşlaşma mücadelemizde her zaman en ön saflarda yer almıştır. Tekirdağ halkı olarak Atatürk ilke ve devrimlerine sonuna kadar bağlıyız ve Cumhuriyet değerlerini geçmişte olduğu gibi bundan sonra da yaşatmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Harf İnkılabının uygulanışının 94. yıl dönümünü kutluyor, bu büyük devrimin mimarı Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum.” dedi.

Başkan Albayrak’ın konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu ve halk oyunu gösterisi gerçekleştirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Harf İnkılabının 94. yıl dönümü anısına bastırılan posta pulları protokol üyeleri ve katılımcılara dağıtıldı.

ATATÜRK VE TEKİRDAĞ TEMALI FOTOĞRAF SERGİSİNİN AÇILIŞI YAPILDI

Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyareti ve Harf İnkılabı’nın 94. Yıl dönümü kutlamaları kapsamında ayrıca, Atatürk ve Tekirdağ temalı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Sergide yer alan fotoğrafları tek tek inceleyen Başkan Albayrak, “Çağdaş fikirleri, ilkeleri ve ölümsüz eserleriyle yolumuzu aydınlatmaya devam eden Ebedi Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyorum” dedi.

Törene Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, diğer protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.