Dolar 32,3680
Euro 34,9630
Altın 2.325,55
BİST 9.127,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Atatürk’ün Vefatının 83. Yılı Münasebetiyle Anma Programı Düzenlendi

Atatürk’ün Vefatının 83. Yılı Münasebetiyle Anma Programı Düzenlendi
11 Kasım 2021 12:42
A+
A-

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü münasebetiyle Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde Anma Programı düzenlendi.
Anma Programı öncesinde Tekirdağ Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Atatürk konulu resim sergisi Vali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından gezildi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımız’ın okunması ile başlayan programa Vali Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Ejder Görceğiz, Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci, il protokolü, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlarımız katıldı.
Ardından TBMM Başkanı Şentop’un mesajı okundu. TBMM Başkanı Şentop mesajında şu ifadelere yer verdi; İstiklal mücadelemize önderlik eden Türkiye Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 83’üncü yıldönümünde rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum.
İnançlı, azimli ve kararlı bir şekilde sorumluklarını üstlenip ömrünü ülkemize ve milletimize vakfeden Gazı Mustafa Kemal Atatürk, işgalci ve istilacı emperyalist devletlere karşı kazandığı büyük zaferle Batı karşısındaki izmihlalimizi sona erdirip yokluk, yoksulluk, imkânsızlık mazeretine sığınmadan milletimizin önüne yepyeni ufuklar açtı. İstiklâl Savaşı zaferle neticelendiğinde “Başardınız Paşam!” diyenlere “Asıl mücadele şimdi başlıyor” diyerek milletimize erişilmesi gereken yeni hedefler gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti onun attığı temeller üzerinde yükseldi ve bugünlere erişti.
Devlet ve millet olarak kurucu liderimizin gösterdiği hedeflere, koyduğu ilkelere sahip çıkmak; ülkemizin müreffeh ve huzur içinde olması kadar, dünyada ve bölgemizde seçkin bir yere sahip ve kendi gündemini tayin etme kudretini haiz Türkiye olmasıyla mümkündür. Bu gaye ile, devletimizi geliştirip, milletimizi barış, huzur, güven ve refah içinde yaşatmak için büyük bir inanç ve gayretle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebedî âleme irtihal edişinin 83’üncü yıldönümünde bir kez daha hayırla ve minnetle anıyorum. Ruhu şâd olsun.
Sonrasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Demirhan günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.
Öğretim Üyesi Demirhan konuşmalarında şu ifadelere yer verdi; “1933-1939 yılları arasında ülkemizde İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapmış olan Sir Percy Loraine’nin Atatürk ile ilgili değerlendirmelerini anlatmak istiyorum.
Yigit, vakur, dimdik bir adamdı; kusursuz giyinirdi. Biçimli bir yüzü, duru mavi gözleri, çalı çalı kaşları vardı. Yer yer sert çizgili olan bu yüz hemen her zaman ağırbaşlı ve ciddiydi. Bakışlarında, her hareketinde, hatta hareketsiz duruşunda büyük bir canlılık göze çarpardı. Zihni de vücudu da kurulu bir yay gibi her an harekete hazırdı. Cumhurbaşkanı olduktan sonra askeri üniformasını çıkarmış, bu şerefli üniformayı bir daha tören ve geçitlerde bile giymemiştir. Bu gibi durumlarda her zaman sade bir gece giysisi, silindir şapka giyer ve nişan olarak yalnız Kurtuluş Savaşı’nın altın madalyasını takardı. Seçkin bir adamdı; eşine kolay rastlanmayan bir adam. Tehlikeden korkmaz, güçlüklerden yılmak nedir bilmezdi. İçgüdü gibi bir şeyin yardımıyla bir meselede neyin önemli, nelerin önemsiz olduğunu çarçabuk ve kolayca kestirirdi. Sorumlulukları ağırdı; ancak O bunların hepsini kabul eder, başkalarının sırtına yüklemeye bakmazdı. Sorumluluktan korkmaz, kaçınmaya çalışmazdı. Onun saygısını kazanabilmek için sizin de yüksek bir sorumluluk duygunuzun olması gerekirdi. Tartışmayı çok sever ve bunu insanları zihin ve karakter bakımından ölçüp tartmakta bir yol olarak kullanırdı. Yumuşaklık etmez, yargılarında kolay kolay yanılmazdı. Dürüstlükten yana kusursuzdu; apaçık görüşlerinin, çevresindekiler üzerinde elektrikleyici bir etkisi vardı. Doğa ona büyük bir irade gücü vermiştir; ama öyle sanıyorum ki, O bu gücü hep bilinçli bir disiplinle kullanıyordu. Hayatın uzun, bitmez tükenmez bir sınav olduğunu pekiyi biliyordu. Atatürk bu sınavda verilecek cevapları öğrenmeyi bir an olsun elden bırakmamıştır.
Son olarak Türkiye cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bu toprakları bize vatan kılan aziz şehitlerimizi sevgi saygı ve minnetle anıyorum, ruhları şad olsun.” Ardından Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83. yılı münasebeti ile düzenlenen Atatürk temalı, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından verildi.
Tekirdağ Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan müzikalin sahnelenmesinin ardından anma programı sona erdi.
Anma Programının ardından Vali Yıldırım ve protokol üyeleri Atatürk konulu fotoğraf sergisini gezdi.