Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 9°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
9°C
Az Bulutlu
Paz 10°C
Pts 12°C
Sal 12°C
Çar 17°C

Basın İlan Kurumunun resmi ilan cezaları Anayasa Mahkemesine taşındı

Basın İlan Kurumunun resmi ilan cezaları Anayasa Mahkemesine taşındı
21 Ekim 2023 11:52 | Son Güncellenme: 21 Ekim 2023 11:58
A+
A-

Gazeteciler Cemiyetinin açtığı davada Bakırköy 9. Asliye Hukuk Mahkemesi, Basın İlan Kurumunun keyfi ve çerçevesi belirsiz ceza yetkisini Anayasa Mahkemesine taşıdı.

Basın İlan Kurumunun (BİK) resmi ilan kesme cezalarına dair Gazeteciler Cemiyetinin açtığı davada Bakırköy 9. Asliye Hukuk Mahkemesi, Anayasa Mahkemesine (AYM) gitti. BİK yönetiminin keyfi ve çerçevesi belirsiz ceza yetkisini AYM’ye taşıdı.

Mahkeme, AYM’den 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun’un “Müeyyide (Yaptırım)” başlıklı 49. maddesinin iptalini istedi ve AYM’nin, bu maddeyle ilgili pek çok kararında sistematik bir sorunun varlığına işaret ettiğini belirtti.

“HANGİ HUKUKSAL SONUÇLARA BAĞLANIR?”

Resmi ilan ve reklam kesme cezalarına ilişkin koşulların çerçevesinin çizilmesi gerektiğini aktaran mahkeme, belirli bir açıklık ve kesinlikte olan ifadeler ile kanun maddesinin şekli ve maddi yönden yeniden düzenlenmesi gerektiğini aktardı.

Kararda şöyle denildi:

“Kanunun 49. maddesindeki resmi ilan ve reklam kesme usulünü kapsamı belirlenirken dengeleme kriterleri göz önüne alınarak ilgili kuralların olabildiğince dar bir uygulama alanına izin verecek şekilde tasarlanması ve kullanımının acil bir toplumsal ihtiyacın gerekli kıldığı durumlara özgülenmiş olması gerektiğinin dikkate alınmasını,

Bu bağlamda hangi davranış veya olgulara hangi hukuksal sonuçların bağlanacağı ve bu bağlamda kurumsal makamlar için nasıl bir müdahale yetkisi doğacağı belirli bir kesinlik ölçüsünde ortaya konulması gerektiği,

Bu çerçevede 49. maddenin basının etik niteliklerini artırmaya yönelik sunduğu korumanın sınırları netleştirilmeli ve hangi eylemlerin bu nitelikleri ihlal edeceği konusunda bir ölçüt/eşik değer belirlenmesi gibi kriterlerin oluşturulması yönünde tespitler yaptığı anlaşılmakla söz konusu 195. sayılı kanunun 49. maddesinin Anayasaya aykırılığı nedeniyle iptal istemli Anayasa Mahkemesine itiraz başvurusunda bulunulmasına karar vermek gerekmiştir.”

BİK: İKTİDARIN SOPASI

Basın İlan Kurumu her ne kadar resmi ilan ve reklamların süreli yayınlara fikir ve içtihat farkı gözetilmeksizin dağıtımının sağlanması amacıyla 1961’de kurulmuş olsa da özellikle son yıllarda bağımsız medyaya verdiği cezalarla “iktidarın sopası” olarak tanımlanıyor.

49. MADDE NEDİR?

Söz konusu madde şöyle:

Madde 49: Müeyyide

Bu kanuna veya bu kanuna dayanılarak yapılacak yönetmeliğe veyahut Kurum Genel Kurulunun bu kanunda yazılı hususlarda ittihaz edeceği kararları ile yükletilen ödevlere yahut da basın ahlak esaslarına, riayet etmiyen gazete, dergi ve internet haber siteleri ile prodüktörler ve kamu idare ve teşekkülleri ve 42 nci maddede anılan sair ortakların sorumluları hakkında, diğer mevzuat hükümlerine halel gelmemek üzere, aşağıda yazılı olduğu şekilde muamele yapılır:

a) Kurum tarafından o gazete veya dergi ya da internet haber sitesine verilecek ilan ve reklamlar, kesinleşen Yönetim Kurulu Kararına dayanılarak, Kurum Genel Müdürlüğünce, iki ayı geçmeyecek bir süre ile kesilir. Ayrıca, bu kanunla temin edilen menfaatlerden de aynı şekilde faydalandırılmaz.