Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Başkan Helvacıoğlu: Erikli’de yaklaşık 10 dönümlük alana pazaryeri yapılıyor

Başkan Helvacıoğlu: Erikli’de yaklaşık 10 dönümlük alana pazaryeri yapılıyor
14 Ekim 2022 11:35
A+
A-

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Erikli Sahili’ne yapılacak olan pazaryeri projesi ile ilgili bilgi verdi.
Saat 11.00 sıralarında başkanlık makamında başlayan basın toplantısına; Belediye Başkan Yardımcıları Ali Ünal ve Bülent Günsal ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Arzu Kirezli de katıldı.
Erikli’nin mücavir alanları arasında olduğunu ve imar konusunda bugüne kadar ciddi sıkıntıların yaşandığını belirten Helvacıoğlu, “İmar yapısında Erikli, Yayla ve Danişment’te çalışmalarda sona geldik. İmar yapısının son durumu çevre ve şehircilik bakanlığında. Nerede ne olacağı, park alanları, yollar, sosyal alanlar, otogar, arıtma alanı, pazaryeri, okul alanı hepsi tek tek belirlendi. Karışıklığı önleyeceğiz. Geç kalmamak adına Erikli pazaryeri ile ilgili çalışmalarımızı yaptık. Erikli’de 60’a yakın esnafımız var. Barakalarda faaliyet gösteriyorlar. Yıllardır gece-gündüz çalışıyorlar. Bazıları balık satıyor, bazıları sebze meyve satıyor, bazıları gıda ürünleri satıyor, bazıları cafe olarak hizmet veriyor. İş yeri modeline dönüşmüş, ruhsatları yok, su bağlantılarını yapamıyorlar. Problemli bir durum. Bu durumu önlemek ve düzene sokmak adına Erikli’de kendi yerlerinden taşınmak üzere bir pazar alanı oluşturalım istedik. Arıtmanın karşısında, otogarın orada. Şimdi otopark olarak kullandığımız ve lunaparkın kurulduğu yerde bir pazar alanı oluşturacağız. 60 hak sahibimiz var. Taslak proje hazırlardık ve ihaleye çıkacağız. 60’a yakın 25 metrekarelik dükkanlar olacak. Esnafımızın ruhsatı olacak, elektrik aboneliği, su bağlantısı olacak, park-bahçesi, peyzajı olacak. Toplam 10 dönüme yakın bir alan.” dedi.
Erikli’ye yakışır bir pazar alanı oluşturacaklarını ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erikli otelin orada, geçtiğimiz yıl yangın çıkan pazaryerinde 26, Yıldız Market’in önünde bulunan 29, otopark alanındaki esnaflarımız hak sahibi. 60’a yakın esnaf olduğunu tespit ettik. Bugün 12 Ekim ve esnafımız bu pazaryerinden yer almak için 1 Kasım’a kadar müracaat edebilir. Faaliyet gösteren esnafımızın hepsi yer alırsa dışarıdan kimseye yer vermeyeceğiz. Yer almazlar ise yapılacak olan projemizde kiracı olarak yer alacaklar. Eski yerlerde kesinlikle faaliyet gösteremeyecekler. Erikli Otel’in olduğu yer imar planlarında spor alanı oldu. Zaten oradaki işyerlerimiz de ruhsatsız. Yıldız Market’in orası da okul alanı. 33 dükkan için 2017’de alınmış bir yıkım kararı var. Pazaryerimizi yaptıktan sonra bu alandaki 33 dükkanı yıkacağız. Bu dükkanlar okul alanında olduklarından ötürü imar barışı başvuruları iptal olmuş.”
Erikli’de Perşembe günleri kurulan pazarın faaliyetine devam edeceğini dile getiren Helvacıoğlu, “Erikli’de faaliyet gösteren 60 esnafımız isterse kendisi başvuruda bulunabilecek, ‘Benim gücüm yok, başvuruda bulunamıyorum’ diyenler ise bizim belirleyeceğimiz kiralama yöntemiyle faaliyetine devam edecek. Bu konuyu olgunlaştıktan sonra meclise götüreceğiz. Erikli’de Yayla’da uygulanan modeli örnek alacağız. Bu projeyi de esnafımızla yapacağız. Esnafımızın yarısı hazır diye düşünüyorum. Erikli’de bir düzen kurmamız lazım, bir sistem olmalı. Projeye katılanlara devir hakkı da vereceğiz. 60 esnafımızın bütçesi, durumu aynı olmayabilir, onları mağdur mu edeceğiz? ‘Parası olan gelsin, olmayan gelmesin’ düşüncesi yanlış. Biz diyoruz ki; ‘Parası olan gelsin, binasını yapsın kira ödemesin. Parası olmayan da zaten belediyeye kira veriyorlar. Projeye girecek bir yatırımcıya bizim belirlediğimiz şartlarda kira ödesin.’ Bu yatırımcıyı da kurala belirleyeceğiz. Bu projeyi daha önceden pazarcı esnafımızla konuştuk, pandemiden dolayı bekliyorduk. Ama artık bıçak kemiğe dayandı. Ciddi yatırımlar yaptık, su geldi. Bu yıl yolların yapımı bizleri bekliyor. Erikli’yi ileriye taşıyabilmemiz için düzensizliği ortadan kaldırmamız lazım. İmar planlarıyla ilgili çalışmamız bitiyor. Mücavir alanlarımızın öneminin farkındayız. Şu anda pazaryerinden başladık. Sıra yollarda. Arıtma için de proje hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.