Dolar 32,1304
Euro 35,0723
Altın 2.525,65
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 23°C
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 24°C

BESİCİLER UYARMIŞTI!

BESİCİLER UYARMIŞTI!
13 Eylül 2023 13:57 | Son Güncellenme: 13 Eylül 2023 14:03
A+
A-

TÜİK verilerine göre, temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre içme sütü üretimi yüzde 19,8 azaldı. Sektör temsilcilerinin ve besicilerin “süt krizi yaşanacak” uyarısına rağmen USK’nın belirlediği çiğ süt fiyatı  maalesef yine maliyetlerin altında kaldı.

Hayvancılıkta yaşanan sorunlar artarak devam ederken, bu sorunlar süt üretimine de yansıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Temmuz’a ilişkin Süt ve Süt Üretimi verisini açıkladı.

Buna göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 azaldı; 2023 Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 arttı.

Temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre ayran üretimi yüzde 16,3, inek peyniri üretimi yüzde 16, tereyağı üretimi yüzde 16 ve yoğurt üretimi yüzde 14,4 artarken; içme sütü üretimi yüzde 19,8 azaldı.

Bir önceki ay 866 bin 632 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Temmuz ayında yüzde 3,6 azalarak 835 bin 773 ton oldu.

Bir önceki ay 105 bin 140 ton olan içme sütü üretimi temmuzda yüzde 2,8 azalarak 102 bin 203 ton olarak gerçekleşti.

İLK 7 AYDA EN FAZLA DÜŞÜŞ TEREYAĞI ÜRETİMİNDE

Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 9,4, ayran üretimi yüzde 7,5 ve yoğurt üretimi yüzde 2,3 artarken; tereyağı üretimi yüzde 11,8 ve içme sütü üretimi yüzde 1,4 azaldı.

TEPKİLERE  RAĞMEN BESİCİLERİN KADERİNİ USK BELİRLİYOR

Sektör temsilcileri ve besiciler ise aylar öncesinden  çiğ sütte krizin yaşanacağı uyarısında bulunmuştu.  Uyarılara rağmen besiciler eleştirilerin odağındaki USK’nın eline bırakıldı.

Ulusal Süt Konseyi(USK) çiğ inek sütünün fiyatını 11,50 olarak açıkladı. Açıklanan fiyata tepki ise gecikmedi.

Besiciler, elektrik, su, nakliye, yakıt, ilaç ve sağlık giderlerinin süreli arttığını ifade ederek, çiğ süt fiyatının üretim maliyetini karşılamadığını, üreticinin bu fiyat ile zarar edeceğini açıkladı. Besiciler, asgari ücrete ve akaryakıta yapılan son zamların üzerinden hesap yapılmasının doğru ve gerçekçi bir hesaplama olacağının altını çizdi.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) çiğ süt üretiminin maliyetinin  giderek yükseldiğini belirterek, sektörü dengede tutacak ve üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile açıklanması önerisinde bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise USK’nın kapatılması gerektiğini belirterek,  “En az bir milyon başa yakın damızlık anaç hayvan yani hayvancılığın geleceği kesime gittiğini ifade ederek,  Maalesef hayvancılığımızın geleceğini keserek bir bir yedik” dedi. Türkiye, düşük fiyattan süt alımı yüzünden üreticinin sektörden kopmaya başladığını söyledi.

 

 

 

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: , ,