Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
BİST 9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 19°C

‘Çayır Tırtılı’ İstilasıyla İlgili NKÜ’ den Uzman Görüşü Alındı

‘Çayır Tırtılı’ İstilasıyla İlgili NKÜ’ den Uzman Görüşü Alındı
23 Temmuz 2022 07:57
A+
A-

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet BAŞER ile Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim ÜyesiProf. Dr. Fadul ÖNEMLİ ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Özgür SAĞLAM çeşitli medya kuruluşlarında programlara katılarak Trakya bölgesinde 70bin dekar ayçiçeği ekili tarlada görülen ‘Çayır Tırtılı’ istilasıyla ilgili uzmangörüşlerinikamuoyu ile paylaştılar.
Prof. Dr. İsmet BAŞER konuşmasında “Küresel iklim değişimi dolayısıyla kuraklık ve sıcaklık artışının yanında bazı hastalık ve zararlı türlerinde artış bekleniyor.Biz zaten Muratlı bölgemizde 9 yıldır çayır tırtılıyla mücadele ediyoruz. Peki niye bizim bölgemizde artmaya başladı? Üreticimiz ekonomik nedenler başta olmak üzere ekim nöbeti dediğimiz şeyi uygulamadı;ayçiçeği üstüne ayçiçeği ekti. Otla mücadeledemaalesef yetersiz kalındı. Çayır tırtılı ot neredeyse tarlada oradan başlıyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Fadul ÖNEMLİ,“Çayır tırtılında yetiştiricilik konusunda zarar verime de yansıyabilir. Bugün bazı önlemler almazsak bu sefer gelecek yıllarda tekrar karşılaşabiliriz. Bu sorun aslında bilinen bir sorun. Bu sorunu bilen üreticiler daha hızlı davrandılar. Bakan Yardımcımız geldi, görüştük. Devletimiz, yetkililerimiz konuya hâkim ve ilgililer” dedi.
Doç.Dr. Özgür SAĞLAMisekatıldığı yayınlarda bölgedeki tırtıl istilasının 1975 ve 2012 yıllarında da yaşandığını belirterek; aslında bölgemizde her yıl var olan bu zararlının bu yıl çevre şartlarının yaşam için çok uygun olması ve doğal düşman baskısının az olmasına bağlı olarak görülen bir durum olduğunu vurguladı. Doç.Dr. SAĞLAM, kimyasal ilaç kullanımıyla salgının büyük oranda baskı altına alındığını,ancak bu esnada arıcılarında zarar görebileceğini; yaşanan durum nedeniyle ürün kaybının kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Üreticiyi kaybetmeden bu salgınında üstesinden gelinecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.