Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

CENGİZ GÜNAY: “TOBB OLARAK GİRİŞİMCİLİĞİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

CENGİZ GÜNAY: “TOBB OLARAK GİRİŞİMCİLİĞİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
16 Kasım 2021 12:19
A+
A-

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (Tekirdağ TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından, Global Girişimcilik Haftası kapsamında elektronik ortamda düzenlenen ‘Girişimciler için AB Projeleri Fırsatları’ toplantısına katıldı.
“Sizleri şahsım ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetim kurulu adına saygıyla selamlıyorum. Girişimciler için AB Projeleri Fırsatları Toplantısı’na hepiniz hoş geldiniz. Bugün burada Global Girişimcilik Haftası kapsamında siz değerli KOBİ’lerimizle ve girişimcilerimizle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum” diyerek konuşmasına başlayan Günay; “Girişimcilik, TOBB olarak çok önemsediğimiz ve yıllardır hamiliğini yaptığımız bir konu. Çalışma konularımız arasındaki en önemli ajandalarımızdan da biri. O sebeple bugün bir arada oluşumuzu da çok kıymetli ve değerli görüyoruz. Sözlerime başlamadan önce özellikle AB Programlarının yaygınlaşmasında gerçekleştirdikleri çalışmalardan ötürü Dışişleri Bakan Yardımcımız ve AB Başkanımız, Büyükelçi Sn. Faruk Kaymakçı’ya teşekkür etmek istiyorum.Tabi AB destek programlarının yaygınlaşması sadece AB Başkanlığımız ile değil, AB Başkanlığı ile ilgili destek programının koordinatör kuruluşları TKDK ve KOSGEB’in desteği ile gerçekleşiyor. Ben bir kez de bugün burada bizlerle oldukları için hem TKDK Başkanımız Dr. Muhammed Adak’a, hem de KOSGEB Başkanımız Hasan Basri Kurt’a teşekkür etmek istiyorum.” Dedi.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (Tekirdağ TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
Girişimciliği aslında kısaca bir fikre inanmak, o fikrin arkasında durmak, o fikir için çalışmak ve sonuçta ilgili fikir kapsamında kurulan hayalleri elde etmek olarak tanımlayabiliyoruz.
Bu nedenle hayatın ve piyasa şartlarının gerekliliğine uygun olmayan fikirler ve projeler maalesef hayatta kalamıyor.
Bu noktada ise aslında başarılı girişimcilik olgusu karşımıza çıkıyor.
Başarılı girişimler hayal ile gerçek arasındaki en doğru bağı kuran modeller oluyor.
Ancak bu bağı kurmak her zaman mümkün olmayabiliyor.
Sürekli değişen veya doğru analiz edilemeyen piyasa şartları, planlanan modellerin başarıya ulaşmasını engelleyebiliyor.
Bu noktada ise hem devletimizin girişimcilere sağladığı destekler, hem de bugünkü toplantımızın ana konusu olan AB destekleri devreye giriyor.
İşte bu destekler girişimcilerin hayal ile gerçek arasındaki bağı kurarken, yani iş modellerimizi tasarlarken ve bu tasarımı hayata geçirirken aldığımız riski azaltmak üzere girişimcilere ve KOBİ’lere destek oluyor.
Dolayısıyla bu destekler, hem KOBİ’lerin mevcut işletmelerine ilişkin yeni projeleri hayata geçirirken, hem de girişimcilerin fikirlerini hayata geçirirken aldıkları finansal riskleri azaltmakta büyük rol oynuyor.
TOBB olarak devlet destekleri konusunda kamu kurum ve kuruluşlarımız ile çok yakından çalışıyor, girişimcilerin ve KOBİ’lerin ihtiyaçlarını ilgili kuruluşlara bildiriyor ve yeni destek yayınlandığı zaman bu desteğe ilişkin bilginin yaygınlaştırılması için etkinlikler düzenliyoruz.
Bu çalışmalarımız esnasında hem girişimcilerin, hem de KOBİ’lerin devlet desteklerinden haberdar olduklarını ancak AB programları kapsamındaki desteklerden yeterince faydalanamadıklarını gördük.
Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı görüşmeler sonucunda Oda-Borsalarımıza AB Programları çerçevesinde proje yazımı konusunda bir eğitim vermenin fayda sağlayacağını değerlendirdik. Sağ olsun bu noktada AB Başkanlığımız çok hızlı bir aksiyon aldı ve onlarla işbirliğinde Oda-Borsalarımızda çalışan 140 kişiye proje yazma eğitimi verdik.
Bu konuda Oda-Borsa çalışanlarımızı eğitmeye devam ediyoruz, inşallah bu eğitimlerin kısa zaman içerisinde meyvelerini vereceğine inanıyorum.
Eğittiğimiz bu 140 çalışma arkadaşımızla birlikte 2021 -2027 yılında bir önceki döneme göre hem Oda-Borsa camiamıza, hem de KOBİ’ler ve girişimcilerimize daha fazla AB Fonu getirmeyi hedefliyoruz.
Ben bu kapsamda gayretleri için AB Başkanlığımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
AB programlarından faydalanmanın temel özelliklerinden bir tanesi de güçlü konsorsiyumlar oluşturmaktan geçiyor.
Güçlü konsorsiyumlar ise doğru kurumların bir araya gelmesiyle oluyor.
TOBB olarak 365 Oda-Borsamız ve 1,5 milyon üyemiz ile Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olarak faaliyet gösteriyoruz.
Yine TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu ile 15 bin üyemiz ile Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin itici gücünü oluşturuyoruz.
Özel sektörde faaliyet gösteren tüm kuruluşları kapsayan, Türk özel sektörü için şemsiye bir rolümüz bulunuyor.
Birliğimiz Başkanı Sn. Hisarcıklıoğlu’nun Eurochambers’ta ve uluslararası kuruluşlardaki görevleri ile birlikte uluslararası alanda da TOBB olarak prestijli bir konuma sahibiz. Bu değer aslında hepimizin.
Burada özellikle girişimcilik ekosisteminde faaliyet gösteren paydaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum.
AB Programları çerçevesinde geliştirdiğiniz kapsayıcı projeler için Birliğimizi de proje konsorsiyumlarının üyesi olarak değerlendirebilirsiniz.
Proje faaliyetlerini karşılıklı konuşarak, hem projenin ülkemizde yaygınlaştırılmasında, hem de proje için AB nezdinde gerçekleştirilecek lobi faaliyetlerinde, AB Başkanlığımız ile işbirliği içerisinde size destek olabilir, projelerinizi himaye edebiliriz.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken toplantının hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.