Dolar 37,9926
Euro 41,0821
Altın 3.679,30
BİST 9.299,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 17°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
17°C
Hafif Yağmurlu
Pts 19°C
Sal 20°C
Çar 18°C
Per 16°C

Ceviz hasadının başladığı Tekirdağ’da 3 bin 500 ton rekolte bekleniyor

Ceviz hasadının başladığı Tekirdağ’da 3 bin 500 ton rekolte bekleniyor
23 Ekim 2023 12:11

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, bu yıl kentte 3 bin 500 ton civarında ceviz rekoltesi beklediklerini bildirdi.
Öcal,geçen yıl 26 bin dekar alanda ceviz yetiştirilen Tekirdağ’da bu yıl üretim sahasının 27 bin dekara yükseldiğini söyledi.
Son yıllarda ceviz üretiminin çiftçilerin en büyük gelir kapılarından biri olduğunu belirten Öcal, bu yıl yaklaşık 3 bin 500 ton rekolte beklendiğini dile getirdi.
Üreticilere bereketli bir hasat dileyen Öcal, üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Karacakılavuz Mahallesi’nde ceviz üreten 64 yaşındaki Mehmet Genç, ceviz yetiştiriciliğine, ayçiçeği ve buğdaya alternatif olması için başladığını söyledi.
Ceviz hasadının uzun bir yolculuğu olduğunu anlatan Genç, “Sabah silkmeyle başladığımız çalışmamız daha sonra soyma ve kurutma işlemleri ile sürüyor” dedi.

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, bu yıl kentte 3 bin 500 ton civarında ceviz rekoltesi beklediklerini bildirdi. Sabah saatlerinde bahçelerde toplanmaya başlayan cevizler daha sonra soyma ve kurutma işlemlerinden geçiriliyor. Üretici Mehmet Genç (fotoğrafta), ceviz yetiştiriciliğine, ayçiçeği ve buğdaya alternatif olması için başladığını söyledi. ( Fırat Çakır – Anadolu Ajansı )

Genç, cevizin gelirinin yüksek olduğunu öğrendikten sonra araştırmalara başladığını belirterek, “2014 yılında ilk fidanlarımı diktim. 30 dekar alanda üretim yapıyorum. Ağaçların yaşı büyüdükçe verim artıyor. Bu sene dekardan 800 kilogram ürün aldık. Bu sene verim iyi” diye konuştu.
Ceviz bahçesindeki boş alanların da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Genç, bu alanlara nohut ve fasulye ektiğini kaydetti.
Çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesi gerektiğini söyleyen Genç, “Çiftçi bu sene zarar etti. 100 kilograma kadar ayçiçeği, 400 kilograma kadar buğday biçtik. İklimler değişti. Bir alternatif olarak ceviz bahçelerini kurduk. Bereket versin bahçeler yüzümüzü güldürüyor” dedi. (AA)

Haberler