Dolar 32,2213
Euro 35,0906
Altın 2.526,77
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 23°C
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 24°C

ÇİFTÇİ AYÇİÇEĞİ FİYATINDA YAPILAN ARTIŞA SEVİNEMEDİ: GİRDİ MALİYETLERİMİZ DÜŞMEDİKÇE YAPILAN ARTIŞIN BİR ANLAMI YOK!

ÇİFTÇİ AYÇİÇEĞİ FİYATINDA YAPILAN ARTIŞA SEVİNEMEDİ:  GİRDİ MALİYETLERİMİZ DÜŞMEDİKÇE YAPILAN ARTIŞIN BİR ANLAMI YOK!
26 Ekim 2023 12:27 | Son Güncellenme: 26 Ekim 2023 12:28
A+
A-

Kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde verim kaybı yaşanan Trakya’da yağlık ayçiçeği desteği ton başına 500 lira artırıldı. Ancak Tekirdağlı çiftçiler bu artışa sevinemedi. Çiftçiler,  “Ton başına ne kadar artış yapılırsa yapılsın, girdi fiyatlarımız düşürülmedikçe yapılan artışın bir anlamı yok” dedi.

Trakya’da bu yıl 3 milyon 900 bin dekardan fazla alanda ayçiçeği ekimi yapıldı. Ancak bölgede kuraklık ve bitkinin gelişim dönemindeki aşırı sıcaklar nedeniyle verim ve kalite düştü.

Kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde verim kaybı yaşanan Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde yağlık ayçiçeği desteği ton başına 500 lira artırıldı. “2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, 2023 üretim yılında kuru şartlarda üretimi yapılan yağlık ayçiçeğinde, iklimsel faktörlere bağlı olarak verim kaybı yaşanan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ sınırları içindeki Meriç ve Kuzey Marmara tarım havzalarında yağlık ayçiçeği desteği kilogram başına 150 kuruş olarak ödenecek. Böylelikle yağlık ayçiçeği için üreticilere ödenecek tutar ton başına 1000 liradan 1500 liraya çıkartıldı.

‘ÇİFTÇİ GÖZDEN ÇIKARILDI’

Tekirdağ İnecek Mahallesi’nde çiftçilik yapan Hüseyin Yücel, yapılan 500 liralık artışa sevinemediklerini söyledi.

“Ton başına istedikleri kadar artış yapılsın, çiftçinin maliyeti arttıkça yapılan artışın bir anlamı kalmıyor” diyen Yücel şöyle devam etti: “Ayçiçeği fiyatında artış yapılmasın. Girdi fiyatlarımız düşürülsün. Bu yıl 30 kiloya kadar düştü ayçiçeği verimi. Ama maliyetlerimiz sürekli arttı. Mazot 40 TL oldu. Üre gübreyi iki sene önce 2 TL’den alırken bugün 14 TL’den alıyorum.

Mazotu 20 TL’den alabilmeliyim.  5-6 TL’den gübre alabilmeliyim. Fiyatlar bu şekilde  olmazsa ayçiçeği fiyatını arttırsalar ne olur!  Çiftçiyi gözden çıkardılar artık.”

‘PARAYLA BİLE YİYECEK ALAMAYACAĞIZ’

İlerleyen zamanlarda kuraklık nedeniyle gıda krizinin de yaşanacağını ifade eden Yücel, parayla bile yiyecek alınamaz hale geleceğiz. Düşünün, benim karnım açken, sana parayla yiyecek verir miyim? Paradan bile kıymetli olacak. Ancak ne yazık ki ilerisi düşünülmüyor” diye konuştu.

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: , , ,