Dolar 32,2749
Euro 34,7532
Altın 2.396,48
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Çocukluk hayalini gerçekleştirdiği cam sanatında hem üretiyor hem öğretiyor

Çocukluk hayalini gerçekleştirdiği cam  sanatında hem üretiyor hem öğretiyor
10 Ekim 2022 13:02
A+
A-

Edirne’de cam sanatçısı Nurcan Abacı Ar (32) cama ateşle şekil vererek çocukluk hayalini gerçekleştiriyor.
Alevde eritilen cama şekil veren sanatçı, çeşitli takılar, süs eşyaları ve çeşitli eserler üretiyor. Halk Eğitim Merkezi’nde kurs da veren Ar, cam sanatını meraklı kursiyerlere öğretiyor.
Nurcan Abacı Ar, cam sanatına küçük yaşlardan beri ilgi duyduğunu, kurduğu atölyeyle hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.
Televizyonda izlediği cam misket yapımından esinlenerek çıktığı yolculukta kendisini sürekli geliştirdiğini anlatan Ar, hayalindeki mesleği yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Ar, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı üniversitede Cam Ana Sanat Dalı Bölümü’nde yüksek lisans yaptığını, 18 yaşında camı işlemeye başladığını dile getirdi.
Eğitiminin ardından çalışmalarına Edirne’de kurduğu atölyede devam ettiğini aktaran Ar, şöyle konuştu:
“Sürekli kendimi geliştirdim. Açık alevde cam şekillendirme yapıyorum. Farklı teknik ve biçimlerde boncuklar üretiyorum. Bunları birleştirip bir kaleme, bir takıya ya da bir sanat eserine dönüştürmeyi öğretiyorum kursiyerlerime. Cam materyal olarak kırılgan bir madde. İki madde halinde bulunabiliyor. Isındığında su gibi akışkan, soğuduğunda anında katılaşan bir şey. Bu insan karakteriyle bağdaştırılabilen bir durum aslında. İçinde alev, şeffaflık, opaklık, sertlik, yumuşaklık var. İnsan karakteriyle benzeşen bir durum bu. Cam sanatı çok yaygın değil ne yazık ki fakat üniversiteler vasıtasıyla daha bir sanat malzemesi olarak ön plana çıkmaya başladı.”
UNESCO 2022’Yİ ULUSLARARASI CAM YILI İLAN ETTİ
Ar, cam sanatı ürünlerinin İngiltere, ABD ve Çekya’da yaygın olarak yapıldığını ve kullanıldığını bildirdi.
UNESCO’nun 2022’yi “Uluslararası Cam Yılı” ilan etmesiyle dünyanın birçok yerinde etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Ar, “Türkiye’de de Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından CAMGERAN 2022 Uluslararası Cam Sempozyumu düzenlendi. Cam Ocağı Vakfının İstanbul Beykoz’da düzenlediği bir atölye etkinliği var. Yurt dışından gelen sanatçıları ülkemizde ağırlıyoruz. Buradaki sanatçılarla da kolektif eserler üretmeleri sağlandı.” dedi.
Ar, Halk Eğitimi Merkezindeki kurslarda eğitim verdiğini, camın akışkanlığıyla üzerine desen çizmeyi öğrenen kişilerin kendi ürünlerini tasarladıklarını sözlerine ekledi. (AA)


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.