Dolar 32,3679
Euro 35,1021
Altın 2.325,03
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Çorlu, Türkiye´nin En Gelişmiş 29. Şehri Oldu

Çorlu, Türkiye´nin En Gelişmiş 29. Şehri Oldu
21 Aralık 2022 11:45
A+
A-

İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) hazırladığı İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma Endeksi – İlçeler raporuna göre Çorlu, Türkiye’nin en gelişmiş ilçeleri arasında 29. sırada yer alıyor.

İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) ilçelerde insani gelişmeyi desteklemek üzere ilçelerin uzun, sağlıklı, yaratıcı bir hayat yaşaması; bilgi ve eğitim alabilme imkânına sahip olması ve insana yaraşır bir hayat için gerekli kaynaklara erişebilme kriterlerini dikkate alarak akademisyenler ve alanında uzman kişilerce hazırlanan, belediyelerin karnesi olarak nitelenebilecek İnsani Gelişme Endeksi – İlçeler (İGE-İ) 2021 raporu 20 Aralık Salı günü çevrim içi gerçekleşen bir toplantıda açıklandı.

Yerel yönetim faaliyet raporlarının detaylı incelenmesi, merkezî istatistiklerin incelenmesi, belediyelerin sosyal medya ve internet sitelerinin analizi ve belediyelerin vatandaşlarla olan etkileşimlerinin göz önünde bulundurulmasıyla oluşan sonuçlar neticesinde belirlenen en gelişmiş ilçelere göre Çorlu, geçtiğimiz yıl orta insani gelişme seviyesinde (sarı bölge) yer alırken son yayımlanan neticesinde çok yüksek insani gelişme seviyesine yükselerek Türkiye’de nüfusu 150 binin üstünde olan ilçe belediyeleri ile üç büyük ilin bütün ilçelerini içine alan 177 ilçenin değerlendirilmesi sonucu 48.93’lük gelişmişlik endeksi ile 29. sırada yer aldı.

En Çok Sıçrama Yapan İlçelerin Başında

2016 yılından bu yana yayımlanan İGE-İ raporlamasına bu yıl dâhil edilen “sıçrama yapanlar” kategorisinde Çorlu, yine göze çarpanlar arasında yer alıyor. Bu kategori, önceki yıllarda daha düşük bölgelerde yer alıp bu yıl Yeşil Bölgeye, yani ‘Çok Yüksek İnsani Gelişme Bölgesine geçen ilçeleri kapsıyor. “Geçen Yıldan Sıçrama Yapanlar” kategorisinde ödül alan Çorlu, Türkiye’deki Çok Yüksek İnsani Gelişmeyi ifade eden Yeşil Bölge’de yer alan 40 ilçeden biri oldu.

Eğitim ve Sağlık Olanaklarıyla Ön Planda

Nitelikli eğitimin yanı sıra yaşam boyu öğrenme fırsatlarının da ölçüldüğü; okulların, özel eğitim, akademi, kurs, belediye ve diğer kurumların sağladığı kursların endeksleri göz önüne alındığında Çorlu, eğitim olanaklarıyla Türkiye’de 21. Sırada yer alıyor.

Hastanelerin, eczanelerin varlığı, kurumların hasta bakımı ve engellilere yönelik hizmetlerinin göz önüne alındığı sağlık kategorisinde ise Çorlu, Türkiye sıralamasında 15. sırada yer alıyor.

Çorlu, Trakya’da Sıralamaya Giren Tek İlçe

Trakya’nın en yoğun nüfus oranına sahip, en gelişmiş ilçesi olarak kabul edilen Çorlu, araştırmalar ve raporlama sonuçlarıyla da bunu akademik olarak kanıtlıyor. Türkiye’nin en gelişmiş 29. ilçesi olan Çorlu, aynı zamanda Trakya’da Çok Yüksek İnsani Gelişme kategorisini işaret eden Yeşil Bölge’de yer alan tek şehir olma özelliğiyle, diğer şehirlere fark atıyor.

Çorlu, yönetişim ve saydamlık endeksi puanlaması sonucu yeşil bölgede yer alırken sosyal kapsama endeksi, ekonomik durum endeksi, sosyal yaşam endeksi, belediye çevresel performans endeksi ve toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinde mavi bölgede, ulaşım ve erişilebilirlik endeksinde sarı bölgede yer alıyor.