Dolar 32,3182
Euro 35,1213
Altın 2.298,63
BİST 9.047,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

‘Dantel Böceği’ ile mücadelede doğal düşmanlarına başvurulmalı

‘Dantel Böceği’ ile mücadelede doğal düşmanlarına başvurulmalı
16 Eylül 2021 12:16
A+
A-

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tolga AYSAL Trakya bölgesinde yaşanan ‘Dantel Böceği’ salgını ile ilgili TRT Haber kanalına konuk oldu.
Programda açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Tolga AYSAL, “Son zamanlarda ulusal ve yerel basında, özellikle Trakya Bölgesi’nde zararına yönelik şikayetlerin bildirildiği, bilimsel ismi Corythucha arcuata olan böcek türü için dantel sineği, güvercin biti vb. isimlendirmeler yapılıyor. Öncelikle bu isimlerin yanlış olduğunu belirtmek isterim. Bu tür Corythucha C.arcuata Tingidae ailesinin familyasının bir üyesidir. Bu ailede familyada 2000’nin üzerinde farklı tür bulunduğu bildirilmiştir. Tingidae ailesine familyasına, bu konu üzerinde uzman duayen hocalarımız Türkçe Armut Kaplanları veya Ağ Kanatlı Tahta Kuruları ismini vermişlerdir. Bu isimlendirmeye bağlı olarak da ülkemizde yaygın ve bol bulunan türleri, bulundukları bitkiyi göz önüne alarak Armut Kaplanı, Badem Kaplanı, Kavak Kaplanı, Ayçiçeği Kaplanı şeklinde isimlendirmişlerdir. Bu nedenle Türkçe literatürde bütünlüğü sağlamak amacıyla bahse konu olan bu böceğe Meşe Kaplanı demenin daha uygun olacağını düşünüyorum” dedi.
AYSAL, meşe kaplanının bitkiler ve insanlar üzerindeki etkilerinden şöyle bahsetti: “Meşe Kaplanı istilacı böcek türleri içerisinde yer alıyor. Beslendiği asıl bitki meşedir. Meşe dışında akçaağaç, kestane, elma, armut, gül, ahududu, karaağaç gibi bitkilerin de konukçusu olduğu bildirilmiştir. Bitki yapraklarında bitki öz suyunu emerek beslenir. Böylelikle yaprakların önce sararmasına sonra kahverengileşerek kurumasına sebep olur. Bu tür üzerine yapılan çalışmalarda insan ve hayvanlarda zarar yaptığına dair bir bilgi yoktur. Bu türün akrabası Çınar kaplanı (Corythucha ciliata) için evleri istila ettiği, insanların üzerine geldiğinde derilerinde kızarıklığa, şişkinliğe sebep olduğu bildiriliyor. Bu tür için de aynı şikayetler bölgemizdeki halk tarafından dile getiriliyor. Bu durum Meşe kaplanının da benzer soruna yol açabileceğini gösteriyor. Ancak asıl zararı bitkiler üzerinde olup insanlara zararsızdır.”
Bu zararlının mücadelesine yönelik açıklamalar yapan AYSAL, “Böceklerle mücadele konusunda genellikle ilk akla gelen kimyasal mücadele çalışmaları. Ancak ben burada şunu belirtmek isterim; bu böcek bulunduğu habitat dolayısıyla yani ormanlık alanlardaki meşelerde bulunduğundan dolayı, bu zararlıya başarılı kimyasal mücadele yöntemlerini uygulamak çok zor olur. Ayrıca kimyasal mücadele uygulaması yapıldığında, bölgede sadece bu zararlıyı değil orada bulunan diğer canlı ve faydalıları da öldürmüş olursunuz. Bu da bölgeye yarardan çok zarara sebep olabilir. Bu tarz böcekler için en iyi mücadele yöntemi zaten doğada var olan doğal düşman dediğimiz canlıların kullanılmasıdır. Literatürde Meşe Kaplanı için tespit edilmiş birçok avcı ve parazitoit tür bildirilmiştir.
Biz de ilimizde bu türlerin bazılarını tespit ettik. O yüzden öncelikle bu doğal düşmanların varlıklarının korunması, çoğalmalarının desteklenmesine yönelik işlemlerin yapılması, mümkünse çoğaltılıp salınmaları ile doğal dengenin sağlanmaya çalışılması daha uygun ve güzel olacaktır” dedi.
Zararlının bu yıl yüksek popülasyonlara ulaşmasının nedeni ile ilgili olarak d “Meşe Kaplanın son yıllarda bölgemizde yoğun popülasyonlara ulaşmasının birçok nedeni olabilir, bu nedenleri belirlemek için çalışmaların yapılması gereklidir. Ancak öncelikli olarak bölgemiz için yaygın bulunan meşe bu türün esas konukçusudur. Bu bitkinin yaygın oluşu da zararlı için uygun ve yeterli besin bulmasına olanak sağlamıştır. Geçen kış hava sıcaklıklarının çok düşük olması ve bu zararlının kışladığı bölgelerde az kayıp vermesine sebep olmuştur. Ayrıca sıcaklıkların belli dereceye kadar yükselmesi böceklerin genelde üreme gücünü arttırır. Bu yıl bölgemizde bahar ve yaz sezonunda yüksek sıcaklıklara ulaşıldı. Tüm bu sebeplerin bir araya gelmesi Meşe Kaplanının popülasyonunun yükselmesinde etkili olmuştur diye düşünüyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.