Dolar 32,1304
Euro 35,0723
Altın 2.525,65
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 23°C
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 24°C

DRONE İLE BİR ÇİFTÇİ 250 BİN DEKAR ARAZİ İLAÇLAMASINDA 10 MİLYON TL TASARRUF SAĞLADI

DRONE İLE BİR ÇİFTÇİ 250 BİN DEKAR ARAZİ İLAÇLAMASINDA 10 MİLYON TL TASARRUF SAĞLADI
8 Ağustos 2023 10:12
A+
A-

>>Geçen seneye oranla çiftçilerimizin dronlara olan talebinin %85 oranında arttığını gözlemliyoruz. Tarım sektörü, dronlar sayesinde 2022 yılı mahsullerinde gözle görülür bir artış yaşadı. Sezon boyunca dron ile ilaçlama yapan bir çiftçi 250 bin dekar arazi ilaçlamasında 10 milyon TL tasarruf sağladı.

>>Traktör ile yapılan ilaçlamalarda ürün kaybına neden olunması sebebiyle drone ile ilaçlama yöntemi tırtıl ile mücadelede önemli rol oynuyor. Ayrıca traktör ile ilaçlamada ürün üzerine etkisi  % 40 civarındayken dron ile ilaçlamada bu oran % 90’a çıkmaktadır.

>>Dron ile yapılan uygulamaların kısa sürede gerçekleştiğini, ürün verimliliğinde bir kayba yol açmadığını, rekolte kaybına uğratmadığını, yakıt, işçilik maliyetleri ve zor koşullarda uygulanabileceğini gören üreticilerimiz dron’u bünyesine kısa sürede dahil etmektedirler.

 Drone Market Genel Müdürü Serhan Yaldız ile dron’un tarım alanındaki avantajlarını, çiftçilerin bu yeni teknolojiye olan ilgisini ve Drone Market olarak Trakya Bölgesi için projelerini konuştuk.

Dron teknolojilerinin Türkiye’de kullanım alanları nelerdir? En çok hangi sektörlerde kullanılıyor?

Öncelikle savunma sanayiinde gözlem aracı olarak kullanılan dronlar, 20.yy’da ulaşımın zor olduğu bölgelerde analizler yapmak amacıyla tercih edilmişti. Askeri alanda kullanılmasıyla birlikte, büyük bir kitlenin dikkatini çeken dronlar; artık bireysel kullanımın dışında ticari amaçlı olarak da aktif şekilde tercih ediliyor. Türkiye’de dron teknolojileri bugün, maden, tarım, lojistik, sağlık, inşaat, enerji, film endüstrisi, eğlence sektörü gibi pek çok sektörde; güvenlik, arama ve kurtarma, haritalama, yangın söndürme gibi farklı alanlarda aktif olarak kullanılıyor. Ülkemizde son yıllarda özellikle tarım sektöründe sağladığı avantajlardan dolayı dron kullanımı çok hızlı arttı. Tarımda özellikle bitki ilaçlama ve bitki sağlık tespit analizlerinde dronlara olan ilginin arttığını görüyoruz.

Çiftçiler geleneksel yöntemler dışından günümüzde dron teknolojilerinden de faydalanmaya başladı. 2023 yılında bu oran nedir?

Dron teknolojisi her geçen gün ülkemizde daha da yaygınlaşmaya başlıyor. Özellikle tarım alanında gerek belediyeler, gerek kamu kuruluşları ve kooperatifler, gerekse de ilaç ve gübre firmalarından talep çok fazla. Hal böyle olunca dron ile ilaçlama, gübreleme, tohumlama her geçen yıl katlanarak artıyor. Çiftçiler dron teknolojisinin etkilerini gördükçe kendi arazilerinde de kullanmaya başlıyorlar ve çevrelerine de tanıtarak geniş bir kitleye yaymış oluyorlar. Geçen seneye oranla çiftçilerimizin dronlara olan talebinin %85 oranında arttığını gözlemliyoruz. 2022 yılından bazı verilerle konuşmak gerekirse eğer; Tarım dronları 2022 yılı itibari ile tarım makinesi olarak kabul görmüş cihazlardır. Tarım sektörü, dronlar sayesinde 2022 yılı mahsullerinde gözle görülür bir artış yaşadı. Sezon boyunca dron ile ilaçlama yapan bir çiftçi 250 bin dekar arazi ilaçlamasında 10 milyon TL tasarruf sağladı. 2022 yılında tarım dronları ile Türkiye’de 100.000 hektardan fazla tarım arazisi ilaçlandı.

Tarımda dron kullanımını detaylandırabilir misiniz? Avantajlar nedir?

Dronlar genellikle pamuk, mısır, çeltik, zeytin gibi mahsullerde ilaçlama, gübreleme gibi tarımda zirai uygulamalarda kullanılıyor. Traktörün tarlaya giremediği dönemlerde ve ulaşamadığı arazilerde rahatlıkla uygulama yapabilmesi, günlük 1500 dekara kadar varan ilaçlama yeteneği ile %40’a varan ilaç tasarrufu sağlaması, tarlada lastik izinden kaynaklanan rekolte kaybını engellenmesinden dolayı tüm dünyada çiftçilerin en büyük yardımcısı oluyor. Her geçen gün büyüyen tarımsal dron pazarının 2024’te globalde 1 Milyar Dolara ulaşacağı öngörülüyor. Dronlar elektrik enerjisi ile çalışan çevre dostu sistemlerdir. Fosil yakıt kullanımını ciddi oranda azaltıyor.

  • Hız kazandırıyor.
  • Bitki korumada yüzde 50’ye varan tasarruf sağlıyor.
  • İlaçlama gerçekleştirirken geleneksel yöntemlere göre sudan %95’e varan tasarruf sağlıyor.
  • Traktör teker izi kaynaklı kayıplardan yüzde 4-7 arası ekstra katkı sağlıyor.
  • Çamurlu havalarda da tarlaya girebiliyor. Çiftçiler için ilaçlama sezonunda en önemli parametre zamandır. Aynı zamanda hızlı müdahale sayesinde mahsullerini büyük zarardan kurtaran çiftçiler, dron teknolojisinden oldukça memnun. Geleneksel ilaçlama yöntemleri arazide %5’ lere varan bir harabiyet yaratıyorken, dronlarla yapılan ilaçlamada bu oran %0’dır. Zamanında müdahale edilen bitki hastalıkları ve zararlılar mahsulü büyük ölçüde kurtarıyor. Benzin ve mazot maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda, dronlar yalnızca zaman anlamında değil, ekonomik anlamda da kullanıcısına avantaj sağlıyor. Modeline göre farklılık göstermekle birlikte tarım dronlarının ilaç depo kapasiteleri ve daha konsantre bir karışım kullanılması sebebiyle uzun vadede ilaçtan da tasarruf etmeyi sağlıyor. Aynı zamanda bilinçsiz su kullanımının da önüne geçilmiş oluyor. Bu da tarımın geleceği açısından umut vaat ediyor. Ülkemizde tarımda kullanılan su miktarı, tatlı su kaynaklarının %70’ini oluşturmaktadır. Bu çok büyük bir oran. İlerleyen dönemlerde en çok ihtiyaç duyulacak olan su kaynaklarının tükenmemesi için şimdiden birçok proje mevcut ancak en etkili mücadele tasarruf ile elde edilebilir. Maalesef birçok yerde hala klasik sulama yöntemleri tercih ediliyor bu bilinçsiz ve geride kalmış olan bir yöntem. Biz de tarım dronlarıyla yalnızca ilaçlama, gübreleme değil aynı zamanda doğru ve etkili su kullanımını da desteklemiş oluyoruz. Örneğin 10 dekar arazide standart bir ilaçlamada ortalama 800 litre su kullanılıyor. Biz bunu dronlarla 10 litreye kadar düşürüyoruz. Bu şekilde ilaçtan da tasarruf ediyoruz.

‘ DRONE ÇAYIR TIRTILI MÜCADELESİNDE YÜZDE 90 ETKİLİ OLDU’

Geçtiğimiz sene Trakya’da yaşanan çayır tırtılı istilası akabinde çiftçiler dronların önemini ve faydasını oldukça fazla görmüştü. O günden bu bugüne çiftçilerin dron kullanımına ilgileri nasıl?

Trakya Bölgesinde oluşan çayır tırtılı vakasına karşı İl Tarım Müdürlükleri’nin çağrısına binaen dron ekiplerine teknik destek vermek için Dronmarket Teknik Servis ekibi olarak hemen yola çıktık. Sahada teknik aksaklık yaşayan müşterilerimizin sorunlarını saat fark etmeksizin çözdük ve dronları çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Hızla ilerleyen çayır tırtılı sorununa en hızlı müdahaleyi yaptık. 7 gün sahada kaldık. Sahada hızlı ve kesintisiz olarak ilaçlama yapan tarım dronları, çayır tırtılı vakasına karşı etkili bir çözüm sundu ve ürün kaybını engelledi. Tarımda verilen tırtıl savaşında Traktör ile günlük ortalama sadece 300 dekar alan ilaçlama imkanı var. Dron ile 800 dekar alanın ilaçlama imkanının olması çalışmalarımıza büyük hız kazandırdı. Traktör ile yapılan ilaçlamalarda ürün kaybına neden olunması sebebiyle drone ile ilaçlama yöntemi tırtıl ile mücadelede önemli rol oynuyor. Ayrıca traktör ile ilaçlamada ürün üzerine etkisi % 40 civarındayken dron ile ilaçlamada bu oran % 90’a çıkmaktadır. Çayır tırtılı istilasında saha ekibimizin hızlı bir şekilde müdahalede bulunması ve dronların tırtıl mücadelesi için ne kadar önemli olduğunun anlaşılmadı önemli bir dönüm noktası oldu. İstila sonrasında özellikle Trakya Bölgesi’nden drona olan talepte gözle görülür bir artış yaşandı. Bu talebin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.

 ‘TRAKYA’DA ÜÇ BAYİ SEÇECEĞİZ’

 Dronmarket olarak bayilik yapılanmanızda Trakya en çok önem verdiğiniz bölge. Bunun nedeni nedir ve hedefiniz Trakya bölgesinde yılsonuna kadar kaç bayiye ulaşmak?

Trakya bölgesi toprak ve iklimi nedeniyle üreticiliğini yaptığı ürünler ve arazi yapıları bakımından dron ile ilaçlama ve gübreleme yapmaya çok elverişli. Bölgeden talepler de gün geçtikçe artmaya başlıyor bu nedenle Trakya bölgesini de değerlendirmek istiyoruz. Yılsonuna kadar 3 adet bayi seçerek ilerlemeyi düşünüyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bayilik şartlarınızı öğrenebilir miyiz? Bayilik almak isteyenler ne kadar yatırım yapmalı?

Dronmarket olarak bayilerinize ne gibi imkanlar (eğitim, teknik destek vb) sağlıyorsunuz? Bayi adaylarının öncelikle sektörde yıllardır var olan veya aşina olan kişiler olmasını önemsiyoruz. Ayrıca teknik servis desteği ve buna uygun istihdam sağlayabilecek olmaları da bir diğer önemli kriter. Bölge ve kişinin portföyü doğrultusunda da bir yatırım planı oluşturuyoruz. Bayilerimize özellikle teknik servis alanında, yetkin olan teknik servis ekibimiz tarafından belirli periyodlarda eğitim sağlıyoruz.

‘ÇİFTÇİLERİMİZ DRON’U RAHATLIKLA KULLANABİLİRLER’

Trakya çiftçisi biraz gelenekseldir. Yaş ortalaması da yüksek drone ile ilaçlama için nasıl ikna yöntemi uygulanır?

 Trakya bölgesindeki üreticilerimiz geleneksel yöntemlerle topraklarını ilaçlama ve gübreleme yapsalar da aralarındaki iletişimden dolayı birbirlerinden etkilenmektedirler. Bunun bir göstergesi olarak teknolojik bir tarım alet ve ekipmanının ya da ilaçlama dron’unun sonuçlarını merak ederler ve bu işi yapan kişi ile diyalog kurarak sonuçların ne kadar iyi olduğunu araştırıp gözlemlerler. Bu süreçte saha operasyon personeli tarafından verilen tip eğitimi ve dron’un geleneksel yönteme göre farklılıkları görsel ve uygulamalı olarak üreticilerimize anlatılmaktadır. Dron’lar yüksek teknolojik ürünler olduğu için üreticilerimiz dron kullanmaktan bazen çekinmektedirler. Bunun için saha uygulamalarına çıktıklarında genellikle kendi elamanları veya ailelerinin genç üyeleri ile birlikte pratik yapmaktadırlar. Ancak dron otonom modda ilaçlama veya gübreleme yaptığı için işin aslında ne kadar kolay olduğunu düşünmeleri gereken sadece birkaç durum olduğunu öğrendiklerinde kendi başlarına rahatlıkla uygulama yapabilmektedirler. Dron ile yapılan uygulamaların kısa sürede gerçekleştiğini, ürün verimliliğinde bir kayba yol açmadığını, rekolte kaybına uğratmadığını, yakıt, işçilik maliyetleri ve zor koşullarda uygulanabileceğini gören üreticilerimiz dron’u bünyesine kısa sürede dahil etmektedirler.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.