Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

EDİRNE EĞİTİMDE SÜREKLİ GERİYE GİTMEKTE

EDİRNE EĞİTİMDE SÜREKLİ GERİYE GİTMEKTE
7 Kasım 2022 11:15
A+
A-

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Bütçesinin görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada eğitimin sorunlarını gündeme getirdi.

Konuşmasında Edirne’de eğitimin sürekli geriye gittiğine vurdu yapan Doç. Dr. Gaytancıoğlu sorunlar yumağına dönen eğitimdeki diğer sorunlara da değindi.

“Edirne eğitimde sürekli geriye gitmektedir; Türkiye’de eğitimi bir geriletiyorsunuz, Edirne’de iki geriletiyoruz” diyen Doç. Dr. Gaytancıoğlu konuşmasında şunları söyledi.

“AKP’nin çiftçi batıran politikaları nedeniyle köyler boşalıyor; köy okullarını hızla kapattınız ve hâlâ kapatmaya devam ediyorsunuz ve taşımalı eğitime geçiyorsunuz ki bize göre yanlıştır; köyde 1 öğrenci bile olsa o okul açık kalmalı ve bayrağımız orada dalgalanmalıdır. İstiklal Marşımız okunmalı, millî bayramlarımız da köylerde kutlanmalıdır. Köylerde ne 29 Ekim kutlanıyor ne 23 Nisan kutlanıyor.

Edirne’de köyler boşalırken şehirlerde yeni açılan yerleşim yerlerinde yeterli okul yok yani şehir büyüyor yeni yerleşim yerlerinde ama buralarda derslik yok, çok kalabalık sınıflarda öğrencilerimiz okumak zorunda bırakılıyor, şehrin yeni genişlediği alanlara hızla ve yeterli sayıda okul yapılmalıdır.

Taşımalı eğitim ise tam bir rezalet. Örneğin, Edirne’de ihaleyi alan kişilerin keyfine göre işliyor; denetim yok, iş öğretmenlerin sırtına bindirilmiş durumda, servis kaçta gelecekse geliyor, öğretmenler de o saate kadar öğrenciyi servise bindirmek için bekliyor yani öğretmenlerin sırtında gidiyor bu iş.

Çocuklar okula aç geliyor, kantin fiyatları almış başını gitmiş, çocuklar kantinden bir şey alıp yiyemiyorlar. Çocuklarımız ciddi beslenme yetersizliği sorunuyla karşı karşıya. Bunun için okullarda acil olarak öğle yemeği verilmeye başlanmalıdır. Özellikle dezavantajlı gruplara mensup ailelerimizin çocukları iktidar olarak yaşattığınız yoksulluğun bedelini çok ağır ödüyorlar. Okul sütü uygulamasına hızla geri dönülmelidir.

Edirne eğitimde sürekli geriye gitmektedir; Türkiye’de eğitimi bir geriletiyorsunuz, Edirne’de iki geriletiyoruz. 12’nci sınıflar açık liseye geçiyor, bu durumdan hiç mi rahatsızlık duymuyorsunuz? Bunun nedeni nedir?

Okullardaki teknolojik altyapı çok yetersiz, Edirne’de birçok okulda güncelliğini yitirmiş, ihtiyaca cevap veremeyen bilgisayarlar ve akıllı tahtalar var.

2016’da Edirne Öğretmenevi -Sayın Bakan, bu konuyu özellikle söylüyorum – önce yıkılma tehlikesiyle kapatıldı, sonra yıkıldı. AKP’lilere göre parası hazır, soruyoruz ‘Hazır.’ diyorlar. Yenisi yapılacaktı, hâlâ yapılıyor. Türkiye’de öğretmenevi olmayan kaç il var Sayın Bakan? Ne zaman Edirne öğretmenevine kavuşacak? Edirne, Osmanlı’ya başkentlik yaptı; önce Osmanlı, sonra Cumhuriyet Edirne’ye bir sürü eser bıraktı ama becerikli AKP iktidarı bir öğretmenevi yapamadı.

Okullarımızda, özellikle yatılı okullarımızda özel güvenliklerin istihdamı sağlanmalıdır, velilerin de rahat etmesi gerekir bu süreçte.

Anadolu Meslek Liseleri ve Anadolu Teknik Liselerinde 11’inci sınıfta olup sınıf tekrarına kalan 22 bin öğrenciyi başarı, başarısızlık veya disiplin suçu dâhil hangi sebeple olursa olsun, bir defaya mahsus Bakan emriyle 12’nci sınıfa geçirmek hangi büyük düşüncenin sonucunda yapıldı. ‘Okutamıyoruz, bari mezun edelim.2 mantığıyla mı bu işe bakıyorsunuz? Ya da ‘Diplomayı herkese verirsek diploma nerede diye sorulmaz’ mı diye düşünüyorsunuz.

700 bin atanmayan öğretmen var yani bu öğretmenleri ne zaman atayacaksınız? Bu öğretmenler niye ücretli? Neden sözleşmeli? Bunların ne bir yasal güvencesi var ne yaşamları; gelir düzeyleri açlık sınırı civarında bir gelire sahipler, özel okullardaki öğretmenler daha da zor durumdalar, özel okullarda hiçbir sosyal güvencesi yok öğretmenlerimizin.

Öğretmenlere çok daha önem vermemiz gerek diyorum ve öğretmenlik de bu sınava da son verilmeli diyorum. Öğretmen zaten bir kariyer mesleğidir. Dolayısıyla öğretmenin uzmanı, başöğretmeni olmaz. Bir tane başöğretmenimiz var, o da Gazi Mustafa Kemal Atatürk.