Dolar 32,3277
Euro 35,0598
Altın 2.296,98
BİST 9.045,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

“Edirne gülü” üretiminin artırılması hedefleniyor

“Edirne gülü” üretiminin artırılması hedefleniyor
28 Mayıs 2022 14:38
A+
A-

Trakya Üniversitesi (TÜ) Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, Edirne gülü üretiminin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Prof. Dr. Tan, üniversite, Havsa Kaymakamlığı ve belediyenin iş birliğiyle düzenlenen “Her Yönüyle Havsa Sempozyumu”nda, tarımda yeni ürünleri üreticilere anlatmaya çalıştıklarını belirtti.
Trakya’da önemli miktarda buğday ve ayçiçeği üretimi yapıldığına dikkati çeken Tan, “Bunların yanında ürün çeşitliliğini artırmakta fayda var. Tıbbi aromatik bitkilerin ön plana çıktığını görüyoruz. Pandemiden sonra özellikle çok büyük önem kazandı. Dünyada bu bitkilere ilgi yoğun şekilde arttı.” dedi.
Trakya’da lavanta tarlalarının da arttığını dile getiren Tan, şöyle devam etti:
“Bunların dışında, Havsa ilçemizde yetiştirdiğimiz Edirne gülü var. Edirne kırmızısına rengini veren bitkimiz var. Bunların da ön plana çıkması, daha fazla yetiştirilmesi gerekiyor. Gülün kökenlerinden biri Trakya. Traklar dönemine kadar uzanan bir geçmişi var. Gül burada çokça yetiştirilmiş ama savaşlar, göçler ve hastalıklar nedeniyle şehrimizde gül tarımı sona ermiş. Havsa ilçemizde Edirne gülü tekrar can bulabilir mi diye Havsa Belediyemiz ile örnek çalışmalar yapıyoruz, tarlalarımızı oluşturuyoruz.”
“Edirne gülünü tekrar yeşertmek için çalışmalara başladık”
Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan da meslek yüksekokulunun bahçesinde gül hasadı gerçekleştirdiklerini anlattı.
Isparta ve Bulgaristan’da yetiştirilen güllerin Edirne gülü olduğunu ifade eden Balkan, “Edirne gülünü tekrar yeşertmek için çalışmalara başladık. Yüksekokulda hasadını yaptığımız gülün yağını da çıkardık. Gülümüzden elde ettiğimiz gül şerbeti, gül lokumu ve gül muhallebimizi hasada katılanlara ikram ederek güzel bir şölen gerçekleştirdik. Gül tarımının yaygınlaşmasıyla mutlaka bir pazar arayışı ve üretim sahası ihtiyacı olacaktır. Bu kapsamda tesisleşme yoluna gidilecek.” diye konuştu.
Sempozyum bugün yapılacak sunumların ardından sona erecek. (AA)