Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Az Bulutlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 24°C

EĞİTİM EMEKÇİLERİ İKTİDARA DEĞİL HALKA VE ÖĞRENCİLERİNE KARŞI SORUMLUDUR!

EĞİTİM EMEKÇİLERİ İKTİDARA DEĞİL HALKA VE ÖĞRENCİLERİNE KARŞI SORUMLUDUR!
7 Ekim 2023 16:32
A+
A-

Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, “Dünyanın her yerinde eğitim emekçileri siyasi iktidarlara değil; halka ve öğrencilerine karşı sorumludur” diyerek, eğitim ve bilim emekçilerini mesleğe ve haklarına yönelik saldırılara karşı mücadele etmeye çağırdı.

Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü düzenlediği basın kahvaltısı ile kutladı.

Tekirdağ Süleymanpaşa Tekir Kafe’de düzenlenen kahvaltıya CHP İl Başkanı Şenol Özgür Taşmerdivenli,  CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, TMMOB Tekirdağ İl Temsilcisi Cemal Polat ve çok sayıda sivil toplum örgütleri katıldı.  Kahvaltı programında sendikalı emekli öğretmenlere çiçek takdim edilirken, Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı da bir konuşma gerçekleştirdi.

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nün, Türkiye’den sadece Eğitim Sen’in üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali’ne üye yüzden fazla ülkede eş zamanlı olarak kutlandığını belirterek,  Tüm dünya öğretmenleri için önemli olan bu tarihi karar, öğretmenlerin toplumsal statüsü ve haklarına yönelik önemli ve tarihi bir adım olmuştur. 5 Ekim 2023’ün teması Eğitim Enternasyonali tarafından “Hedeflediğimiz eğitim için öğretmenlere ihtiyacımız var. Öğretmen açığını kapatmak küresel bir zorunluluktur” olarak benimsenmiştir” diye konuştu.

Türkiye’de ise öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutlayamadığına dikkat çeken Sarı, “Türkiye’nin öğretmenlerinin, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren politika ve uygulamalarla karşılamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘NİTELİKLİ EĞİTİM İÇİN EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN HAKLARI DA DİKKATE ALINMALI’

Eğitim ve bilim emekçileri açısından 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, sadece ‘kutlanan’ bir gün değil, eğitim emekçilerinin uluslararası alanda birlik ve dayanışmasının simgesi olan evrensel anlamda bir mücadele günü olduğunun altını çizen Sarı şunları söyledi: “ Eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde büyük emekleri olan, ancak diğer eğitim emekçileri ile eşit haklara sahip olmayan çalışma arkadaşlarımız, kendilerine yüklenen her türlü angaryayı, tartışmasız yerine getirmek zorunda bırakılmaktadır.  Oysa onların emeği ve alın teri olmaksızın okullarımızın, üniversitelerimizin, diğer eğitim kurumlarının nitelikli kamu hizmeti üretmesi mümkün değildir. Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri dikkate alınmalıdır.”

Öğretmenler için düşünülen iyileştirmelerin, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte değerlendirildiğinde anlamlı olacağını söyleyen Sarı, eğitim ve bilim emekçileri, öğretmenler, akademisyenler, yardımcı hizmetliler, memurlar, idari ve teknik personel ile büyük bir bütündür ve ayrım gözetmeksizin bütün eğitim ve bilim emekçilerinin sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti.

‘ÖĞRETMENLER ARASINDA AYIRIM YAPILMAMALI’

Nitelikli bir eğitimin gerçekleştirilebilmesi için öğretmenlerin yetiştirilme ve atanmaları sürecinin planlı bir şekilde işletilmesi ve öğretmen açıklarının ivedilikle kapatılması gerektiğine vurgu yapan Sarı, “Bunun için öncelikle ataması yapılmayan öğretmenler sorununun çözülmesi gerektiği açıktır. Öğretmenler arasında kadrolu, sözleşmeli ya da ücretli öğretmen ayrımı yapılması doğru değildir. Eğitimde yaşanan nitelik bozulmasının temel nedenlerinden birisi de öğretmen alımında güvencesiz istihdam politikalarının benimsenmesidir. Kadrolu olarak atanmak isteyen öğretmen arkadaşlarımızın talepleri yerine getirilmeli, yapısal bir sorun haline gelen öğretmen açıklarını kapatmak için gerekli adımlar derhal atılmalıdır.

‘ÖĞRETMENLER HALKA VE ÖĞRENCİLERE KARŞI SORUMLUDUR’

Dünyanın her yerinde eğitim emekçileri siyasi iktidarlara değil; halka ve öğrencilerine karşı sorumludur.  Bu sorumluluğun bilinciyle hareket edip mesleğinin gereklerini ciddiyetle yerine getiren üyelerimiz, çeşitli biçimlerde haksız ve hukuksuz uygulamalara maruz kalmaktadır. Ancak siyasi iktidar tarafından keyfi biçimde hedef alınan,  haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edilen, öğrencilerinden koparılmak istenen üyelerimiz her türlü baskıya ve hukuksuzluğa rağmen hükümetin değil, halkın öğretmeni olmayı sürdürmektedir. Bu kapsamda Türkiye’nin dört bir yanında fedakârca görev yapan ya da görev yapması hukuksuzca engellenen öğretmenleri, eğitim ve bilim emekçilerini mesleğine ve haklarına yönelik saldırılara, krizin faturasının sırtımıza yıkılmasına karşı birlikte mücadele etmeye, haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

-.

 

 

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.