Dolar 32,2587
Euro 34,7780
Altın 2.407,36
BİST 10.330,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 24°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 16°C
Cum 18°C
Cts 20°C

EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE ÇEDES’E AKTARILACAK!

EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE ÇEDES’E AKTARILACAK!
15 Kasım 2023 13:50
A+
A-

Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi,  Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe teklifini protesto etti.  2024 yılı Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin zorunlu ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunun altını çizen Eğitim Sen, eğitime ayrılan bütçenin bir bölümünün CEDES gibi projelerle tarikatlara, cemaatlere, hısım akraba çevresinin kurduğu vakıflara, Diyanete aktarılacağına dikkat çekti.   

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesi görüşülürken, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda en büyük payın bu yıl da eğitime ayrıldığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim bütçesinin 1 trilyon 619 milyar 907 milyon 408 bin lira olarak belirlendiğini belirtti.

Bu rakamın 2024 yılı merkezi yönetim bütçesinin yüzde 14,6’sını oluşturduğunun altını çizen Tekin, “2002’de 4 milyar 955 milyon dolar olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi, 2023 yılında 16 milyar 215 milyon dolara, 2024 yılında ise 38 milyar 294 milyon dolara çıkarıldı” dedi.

Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, 2024 yılı Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin  zorunlu ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunun altını çizerek, “Bütçe teklifine göre önümüzdeki yıl devletin her 100 TL’lik giderinin 89 TL’si vergilerden karşılanacak. Peki vergiler kimden, nereden toplanacak? diye sordu.

İktidarın, “Türkiye’nin dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecek” sözlerini hatırlatan Sarı, bugünkü tabloyu özetleyerek, “İşsizlerin sayısı 9 milyona ulaştı.  Her 5 gençten biri, her 3 kadından biri işsiz. Ülkeyi OECD ülkeleri içinde resmi enflasyonu en yüksek ülke durumuna getirdiler. Bugün enflasyon sırlamasında bizden sonra gelen ülkeyi tam (Macaristan) beşe katlıyoruz. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde artmaya devam ediyor. OECD ortalaması yüzde 8 iken biz %72 ile bunun tam 9 katı gıda enflasyonu yaşıyoruz. Açlık sınırı 16 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL’ye dayandı. 85 milyonluk nüfusun 51 milyonu açlık sınırı,32 milyonu ise yoksulluk sınırı altında bir yaşam savaşı veriyor. 4 kişilik bir ailede tüm fertler asgari ücretle çalışsa bile yoksulluk sınırına ulaşamıyor” diye konuştu.

‘1,5 MİLYON ÖĞRENCİNİN BİR ÖĞÜN YEMEĞİNİ KESTİLER’

Tüm bunlar ortadayken iktidarın hala “İşçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmek” şeklinde açıklama yaptığını söyleyen Sarı şöyle devam etti: “Daha bir yıl önce Cumhurbaşkanı ”Bu kardeşiniz bu görevde olduğu sürece, faiz her geçen gün, her geçen hafta, her geçen ay inmeye devam edecek” diyordu.  Ama seçimleri kazanır kazanmaz bu sözleri unuttular. Nas söylemini rafa kaldırdılar.KDV’yi ÖTV’yi, harçları, tüm kredilerin faiz oranlarını fahiş oranlarda arttırdılar.  Motorlu Taşıtlar Vergisini (MTV) iki kez aldılar. Ardından 1 Trilyon 120 milyarlık ek bütçenin de tüm yükünü vergilerle yine bize yıktılar. ‘Enflasyonu düşürmek için tüketimi kısmamız, tasarrufu arttırmamız şart’ dediler. Ama ne uçaklarından, makam arabalarından ne de lüks saray harcamalarından, üç dört yerden aldıkları maaşlarından vazgeçmediler.   Ama okul öncesi eğitimdeki yüzbinlerce öğrencinin 1 öğün ücretsiz yemeğini bile kestiler.”

‘BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ…’

Saldırı dalgasının  Orta Vadeli Program, Kalkınma Planı ve bütçe kanun teklifinden oluşan “Bermuda Şeytan Üçgeni” ile sürdüğünü ifade eden Sarı, Ücretlerimizi-maaşlarımızı gerçekleşen enflasyona göre değil, hedeflenen enflasyona göre artırmayı, böylece enflasyon farkı ödemesini kaldırmayı hedefliyorlar. Emekli olma yaşını yükseltilmek, emekli aylıklarını daha da düşürmek istiyorlar.  Sosyal harcamalara, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine yapılan harcamaları daha da kısmayı, özelleştirmeleri tüm hızlıya sürdürmeyi hedefliyorlar. ‘Vergi reformu’ adı altında çalışanlara ve halka daha çok vergi, ‘esnek çalışma’ adı altında daha çok sömürü dayatmak, kıdem tazminatını ortadan kaldırılmak istiyorlar” dedi.

Bütçe teklifine göre önümüzdeki yılda devletin her 100 TL’lik giderinin 89 TL’si vergilerden karşılanacağının bilgisini paylaşan Sarı,  “Peki vergiler kimden, nereden toplanacak?” diye sordu.

“Ne yazık ki tüm vergi yükü gelmiş geçmiş tüm bütçelerden daha ağır bir şekilde bize, emekçi sınıflara, halka yıkılmak isteniyor” diyen Sarı şunları kaydetti: Buna karşın, devlet toplayacağı her 100 TL verginin 25 TL’sinden vergi harcaması adı altında   sermaye, patronlara getirdiği muafiyet ve istisnalarla vazgeçiyor. Kısacası halk, çalışanlar vergi yükü altında ezilirken koca koca holdingler, şirketler, firmalar çalıştırdıkları asgari ücretli kadar dahi vergi ödemeyecek.”

‘BÜTÇEDEN ASLAN PAYI  EĞİTİME AYRILMADI’

Toplanacak her 100 TL verginin, 17 TL’si iktidarın yurt dışından ve içinden aldığı borçların sadece faiz ödemesine,16 TL’si savunma ve güvenlik harcamalarına, 5 TL’si “teşvik” olarak büyük patronlara, sermayeye, 3 TL’si hizmet alsak da almasak da müşteri garantili şehir hastanelerine, yol, köprü, havaalanı, tünel inşaatı müteahhitlerine gidecek” diye devam eden Sarı,  eğitime ayrılan bütçenin bir bölümünün CEDES gibi projelerle tarikatlara, cemaatlere, hısım akraba çevresinin kurduğu vakıflara, Diyanete aktarılacağına dikkat çekti.

“Okul öncesi eğitimdeki bir buçuk milyon öğrencinin 1 öğün ücretsiz yemeğini bile kesenlerin yerel seçimlerden sonra ne yapacağını tahmin etmek için kâhin olmaya gerek var mı” diyen Sarı, bütçeden aslan payının eğitime ayrılmadığının altını çizdi.

Sarı Eğitim Sen olarak taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

  • Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
  • Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.
  • Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.
  • Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.
  • Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz.
  • Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz.
  • Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.
  • Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.
  • İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz.
  • Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz.
  • Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için Temel Gelir Güvencesi istiyoruz. /ELÇİN YILDIRAL

 

 

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.