Dolar 32,3289
Euro 35,0655
Altın 2.299,69
BİST 9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Engelsiz Yaşam Merkezi’nin temeli atıldı

Engelsiz Yaşam Merkezi’nin temeli atıldı
2 Haziran 2022 13:19
A+
A-

YASEMİN GÜHEL- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ve Keşan Belediyesi tarafından uygulanan “Engelsiz Keşan” projesi kapsamında yapılacak Engelsiz Yaşam Merkezi’nin temeli atıldı.
Keşan’da yapılan temel atma törenine Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TSO Başkanı İsmail Şapçı, davetliler ve Keşanlılar katıldı. Törende bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, engellilerin üretime ve toplumsal hayata katılmaları için kurumlar ve STK’lar tarafından hazırlanan birçok projeye destek verdiklerini vurguladı. Şahin şunları söyledi:” Proje kabul edildiğinde bütçesi 2.200.000 TL idi, değişen şartlar nedeniyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bu bütçeyi 4 milyon TL’nin üzerinde çıkardı. Proje kapsamında; engelsiz yaşam merkezi ve üretim atölyeleri ve Engelsiz Park kurulacak, engelli istihdamı sağlanacak. Sosyal, kültürel, sportif faaliyetler düzenlenecek, engellilerin ürün satış gelirleri ile ekonomilerine katkı sağlayacak. Trakya’nın önde gelen turizm noktalarında bölge ile ilgili hediyelik eşyada sıkıntılar yaşanıyor. Albenisi olan, Keşan ve çevresini hatırlatan hediyelik eşya yok denecek kadar az. Engelsiz Keşan projesi ile, kardeşlerimizin çalışmaları ile bu eksik kapanacak inşallah. Engelli kardeşlerimiz tarafından üretilecek hediyelik eşyalar Keşan ve çevresindeki 16 turistik noktada, 14 engelli kardeşimiz tarafından satılacak. Böylesine değerli bir projenin hayata geçmesi için çabalayan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nu, ekip arkadaşlarını, Ajans çalışanlarımızı kutluyorum, projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Temel atma töreninin ikinci konuşmasını Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu yaptı. Helvacıoğlu konuşmasında şu noktalara değindi:” Benzeri birçok adım attık ve atmaya da devam edeceğiz. Engelli kardeşlerimizi sosyal yaşamın içerisinde tutacak projelere Keşan’da da öncelik veriyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki bir kentin huzuru ancak onu oluşturan tüm bireylerin mutluluğuyla sağlanır. İşte tam bu noktada da bugün bu hayırlı yatırımlardan birinin temelini hep birlikte atacağız. Trakya Kalkınma Ajansımız ile birlikte yol aldık, KİSEV’le ilgili birlikte yol aldık, kaymakamlığımızın kurumları ile yol aldık, Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz ile birlikte yol aldık, İl Sağlık Müdürlüğümüz ile birlikte yol aldık ve belediyemizin paydaşlığıyla hep beraber bu tesisi inşallah bugün temelini atıp, 8 ay sonrada bitirmeyi planlıyoruz. 2500 metrekarelik park alanını gerçekleştiriyoruz. 744 metrekarelik kauçuk zemini, 515 metrekarelik çim alanı, 900 metrekarelikte yaya yolu, engelsiz oyun grupları ve spor serilerinin de olacağı bir yer olacak. Müzik, hareket, sanat, zanaat atölyelerini içerisinde barındıran kütüphanesiyle, kafesiyle, sosyal alanlarıyla birlikte çok özel bir merkezi gerçekleştiriyoruz. Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteği bizim için çok önemliydi. Tamamlandığında örnek bir engelsiz yaşam merkezi olacağını da hep birlikte göreceğiz”
Törenin son konuşmasını Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık yaptı. Vali Kırbıyık şunları söyledi:” Buradaki iş engeli kardeşlerimize bir iş kazandırmaktan daha öte anayasal bir sorumluluğu yerine getirmektir. Anayasamızda devletin 4 temel prensibinden bir tanesi de sosyal devlet olma ilkesidir. Yine anayasada yer alan eşitlik ilkesi tüm vatandaşlarımız için geçerlidir. Dolayısıyla bizlerin kamu idarecilerinin görevlerinden bir tanesi vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinden herhangi bir engel, kısıtlama, mani olmadan en üst seviyede yararlanmalarını temin etmektir. Dolayısıyla bu parkta bu yüce amaca hizmet edecek, önemli faaliyetlerden bir tanesi olacak. Hakikaten güzel bir işbirliği kurulmuş. Bu noktada ben emeği geçenleri tebrik ediyorum. Güzel bir iş birliğine imza atılmış. Yılsonunda da inşallah yine burada hep birlikte bir araya gelerek, buranın açılışını yapacağımızı umut ediyorum
Keşan’da yaşayan engelli vatandaşların istihdam edilebilirliklerini ve hayat standartlarını artırmak, sosyo-ekonomik hayata daha aktif katılımını sağlayarak sosyal sorunlarının ortadan kaldırılmasına katkı sağlanması amaçlanan proje ile ilçede engellilerin sosyo-ekonomik hayata entegre olabilecekleri bir kompleks yapının faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında Keşan ilçesinde Belediye’ye ait bir alanda “Engelsiz Yaşam Merkezi” kurulacak. Bu merkezde istihdam edilecek engelliler Keşan ve Saroz Körfezini simgeleyen magnet, örme bebek, anahtarlık, kupa gibi hediyelik eşyalar üretecek. Üretilen bu ürünler turistik noktalarda satışa sunulacak.
Bunun yanında tesiste engellilere yönelik kişisel ve mesleki gelişim eğitimleri ile spor ve rehabilitasyon faaliyetleri düzenlenecek. Engelli ailelerine yönelik bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetleri yine proje içerisinde yürütülecek. “Engelsiz Yaşam Merkezi” faaliyete geçtiğinde, gerek engellilerin istihdam edilerek ekonomik koşullarının iyileştirilmesine ve aktif işgücüne katılmalarına gerekse de eğitim ve rehabilitasyon faaliyetleri ile psiko-sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sunulmuş olacak.
Projenin Sürdürülebilirliğini Sağlamak İçin Keşan İyilik Sağlık ve Eğitim Vakfı (KİSEV) Kuruldu
Keşan Belediyesi’nin Trakya Kalkınma Ajansı destekleri ile altyapısını hazırlayacağı Sosyal Hizmet Merkezi binasının ilgili bölümü proje bütçesi kapsamında donatılarak bu alanda 500 engelli vatandaşa kişisel gelişim ve satış-pazarlama eğitimleri verilecektir. Proje ortağı olan İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilecek bir fizyoterapist, Engelsiz Yaşam Merkezi bahçesine konan ekipmanlar aracılığı ile engelli vatandaşlara rehabilitasyon desteği verecek. Engelli vatandaşların sivil toplum platformlarında daha etkin hareket etmesine vesile olmak amacı ile ilçedeki tüm engelli derneklerinin, yönetiminde Keşan Kaymakamı, Keşan Belediye Başkanı ve Keşan TSO Başkanı’nın da bulunduğu Keşan İyilik Sağlık ve Eğitim Vakfı (KİSEV) çatısı altında toplanmaları sağlandı. Projenin mali sürdürülebilirliğinin üretimden elde edilecek olan gelirlerin yanı sıra
Keşan Belediyesi, KİSEV, Keşan Kent Hizm. Ltd. Şti. ve Keşan Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından sağlanması planlanıyor Toplam bütçesi 4.066.831 TL olan projenin 2.400.000,00 TL’si Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak.