Dolar 32,3425
Euro 35,1086
Altın 2.309,83
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Ergene Atatürk Evi Açıldı

Ergene Atatürk Evi Açıldı
11 Ocak 2022 12:31 | Son Güncellenme: 11 Ocak 2022 12:32
A+
A-

Ergene Atatürk Projesi kapsamında Ergene Belediyesi tarafından yapılan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Ergene Atatürk Evi’nin açılışı yapıldı.
Atatürk Evi’nin açılış törenine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Milletvekili İlhami Aygün Özcan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Ergene Kaymakam Vekili Mücahit Aydoğdu, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, davetliler, basın mensupları ve Ergene halkı katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin böylesine çok amaçlı bir projeye omuz verdikleri için gururlu olduğunu belirtti. Şahin şunları söyledi:” Selanik’te ki evin orijinal haline sadık kalınarak birebir kopyası yapılarak hem iç mekan hem dış mekan ve iç mekandaki kullanılan malzemeler itibariyle de birebir aynısı yapılmaya çalışılmıştır. Buraya gelen misafirler geçmişi ve geleceği yaşayabileceği yerler yapılarak bir Atatürk Evi aynı zamanda yaşayan yaşatılan ve bütün çocuklarımızdan yaşlılarımıza kadar herkesin kendisine ait bir yer olarak göreceği bir Atatürk evi inşa edildi. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum.”
Projenin mimarlarından olan Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel de bir konuşma yaptı. Yüksel konuşmasında şu noktalar değindi:” Bu projeyi Trakya Kalkınma Ajansı ile ortak yapmaktan onur ve gurur duyuyorum. Tarihi bir projeye imza attık. Atatürk’ün doğduğu evin birebir aynı ölçülerinde Ergene ilçesinde hayata geçirmenin onurunu gurunun yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahramanlarımızın isimlerini Ergene de yaşatmaya devam edeceğiz.”
Konuşmaların ardından protokol tarafından Ergene Atatürk Evi’nin açılışı yapılarak ziyarete açıldı.

Atatürk Evi, Selanik’teki Evin Ölçülerinde Yapıldı
Ergene Atatürk Evi projesi ile Selanik’teki evin orjinal planına sadık kalınarak, mekânsal canlandırmalarla tamamen Atatürk’ün hayatının kronolojik olarak anlatılması hedeflendi. Proje kapsamında Atatürk Evi yapım işinin yanında içerisinde oluşturulacak hatıra köşeleri için mekânsal canlandırmalarda kullanılacak 12 adet silikon heykel yapıldı. Mimari plan ve ölçülerine sadık kalmakla birlikte yaşayan müze anlayışına uygun olarak evin kullanım alanlarında istenilen temada anlatım sağlandı. Atatürk Evi zemin kat,1. Kat ve 2. Kat olmak üzere üç kattan ibaret olacak. Toplamda 318,24 metrekare olarak inşa edilen evin her katında orta bölümde bir sofa yer alıyor. Sofanın sağ ve sol taraflarında da aynı aksta yaşam alanı odalar olmak üzere toplamda 3 adet sofa, 6 adet oda, mutfak ve banyo ve tuvalet bulunuyor.
Yapının giriş katında yer alan odada ilköğretim öğrencilerine ve çocuklara yönelik Atatürk’ü anlamak ve anlatmak başlığı altında ‘’Müzede bir gün atölyesi’’ ve aktiviteler düzenlenecek. Müze girişinde bir satış standı oluşturularak Atatürk ile ilgili yazılı yayın, hediyelik eşya ve kişisel kullanım eşyalarının da hatıra olarak satışa sunulması planlanıyor. Yine aynı katta bir odada barkovizyon odası dizayn edildi ve bu odada Atatürk’ün doğumundan ölümüne kadar olan hayatının Türkçe ve İngilizce olarak sesli ve görsel anlatımı yapılacak. Oluşturulan Atatürk ile Hatıra Köşesi’ne gelen vatandaşlar hem Atatürk’ün silikon heykeli ile fotoğraf çekilebilecek hem de anı defterine duygu ve düşüncelerini yazabilecek. Ergene Atatürk Evi’nde yapılacak temel faaliyetler ile belirli gün ve haftalarda düzenlenecek atölye çalışmaları ve aktiviteler ile her daim Yaşayan Müze olması hedefleniyor.
“Ergene Atatürk Evi Projesi” ile, il ve ilçe ziyaretçileri ve komşu illerden gelecek olan ziyaretçileri ağırlamak, Ergene Atatürk Evi Projesi başta olmak üzere Ergene Kent Müzesi ve Kütüphane, Göç Anıtı ve Kent Park gibi mekanları barındıran Kültür Adasının içinde yer alacak olan mekanlar ile geçmiş ve gelecek arasında kültürel, tarihsel ve sanatsal bir köprü kurarak yerli ve yabancı turistleri buluşturmak amaçlanıyor.
Uygulama süresi 28 ay olan projenin toplam bütçesi 1.330.000 TL olurken bu bütçenin %57’si(750.000 TL) Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı.