Dolar 32,3690
Euro 34,9519
Altın 2.325,69
BİST 9.095,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

ERGENE HÂLÂ KAPKARA AKMAYA, KANSER SAÇMAYA DEVAM EDİYOR

ERGENE HÂLÂ KAPKARA AKMAYA, KANSER SAÇMAYA DEVAM EDİYOR
12 Kasım 2021 12:15
A+
A-

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Ergene Nehri’nin, Ergene Havzası’nın yıllardır verilen sözlere rağmen temizlenemediğini hatırlatarak, “Ergene, hâlâ kapkara akmaya, kanser saçmaya devam ediyor. Diğer taraftan Ergene’de birinci sınıf tarım arazisine plastik sanayi tesisi yapılmak isteniyor. Trakya insanına bu gareziniz niye Sayın Bakan?” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2022 Yılı Bütçe Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alan CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “AKP iktidarının başından bu yana sekiz Sayın Bakan bu görevi ifa etti, siz sekizincisiniz yanılmıyorsam. Son olarak, bakanlığın adına “iklim değişikliği” de eklendi ama on dokuz yıldan bu yana değişikliğe uğramayan, değişmeyen bir şey var: Ergene’nin durumu” dedi.
Dr. Yüceer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Milletvekili olduğum yıldan bu yana birçok defa araştırma önergeleriyle, gündem dışı konuşmalarla, sorularla bu konuyu gündeme getirdim. Sürekli sözler verildi, Ergene’yle ilgili çalışmaların 2007 yılından itibaren çok yönlü bir plan dâhilinde yürütülmeye başlandığı ifade edildi, sözde koruma planları yapıldı, Ergene Nehri’nin içilebilir hâle geleceği, yüzülebileceği söylendi ‘Temizlendiğinde 22 çeşit balık tutulabilecek’ denildi, ‘Haliç’i nasıl temizlediysek Ergene Nehri’ni de öyle temizleyeceğiz’ diye on yıl önce en üst makamdan söz verildi. Sonuç, elde var sıfır. Bakanlıklar değişti, dediğim gibi birçok şey oldu ama maalesef, iyiye giden bir şey olmadı Ergene’de, Ergene hâlâ kapkara akmaya, kanser saçmaya devam ediyor
Ergene’nin geçtiği Tekirdağ, Kırklareli, Edirne içerisindeki nehir havzasında 1,5 milyondan fazla insan yaşıyor. Bunlar yalnızca bu havzada yaşayan nüfus, yani doğrudan tehdit altındalar. 3.409 sanayi tesisinin tüm atık suları maalesef Ergene’ye veriliyor. Kirlilik öyle bir boyuta ulaştı ki bölgedeki kanser vakalarında şu an patlama yaşıyoruz. Sayın Bakan, size sormak istiyorum, bunlar makul mü? On dokuz yılda kirliliğin azaltılamamasına ne demeli? Yani başarısızlık mı diyelim, basiretsizlik mi diyelim, isteksizlik mi diyelim? Sanıyorum, hepsi birden.
AKP iktidarının çevre karnesi hep kötü olageldi ama özellikle ekoloji ve ekonomi, çevre ile rant arasında AKP’nin tercihi hep belli. Bunu her alanda görmek mümkün; zeytinliklerin talanında gördük, ÇED kararlarında, maden ruhsatlarında, HES’lerde, termik santrallerde, nükleerlerde, çarpık şehirleşmede, nereye baksanız bir çevre katliamına, bir ekolojik kıyıma tanık oluyorsunuz.
Trakya açısından bunun en bariz örneklerinden biri Ergene ise bir diğeri de Ergene ilçemizde Karamehmet Mahallesi, Marmaracık mevkiinde 2.800 dekara, birinci sınıf tarım topraklarına yapılmak istenen plastik sanayi tesisi PAKOP. Hemşerilerimiz, ‘Buğdayın üzerine beton dökecekler vekilim’ diyorlar
‘Bölgedeki diğer OSB’ler dolmadan birinci sınıf tarım arazisi, böyle bir tesisin kurulması mevzuata da hukuka da aykırı’ diyor, odalar, STK’lar. İnsan sormadan edemiyor, Trakya insanına bu gareziniz niye Sayın Bakan? Maden ocaklarına, taş ocaklarına verilen izinlerinde de durum farklı değil. Trakya’da gerçekten nereye baksanız bir doğa katliamı, bir talan görüyorsunuz. En son Yale Üniversitesi girişimiyle hazırlanan çevre performansı endeksinde Türkiye genel sıralamada 169 ülke arasında 99’uncu sırada. Ben iddia ediyorum, bu araştırmayı yapanlar Trakya’ya, Tekirdağ’a yapılanları ve yapılmak istenenleri görseler, Türkiye bu sıralamada sonuncu olurdu.”