Dolar 32,3267
Euro 35,0819
Altın 2.298,64
BİST 8.979,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

“Et ve Süt Konseylerinin sektörümüze faydası yok”

“Et ve Süt Konseylerinin sektörümüze faydası yok”
30 Aralık 2022 13:10
A+
A-

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Merkez Birliği olarak Yönetim Kurulu kararıyla Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) ve Ulusal Süt Konseyi (USK) üyeliklerinden istifa ederek ayrıldıklarını açıkladı. Genel Başkan Çelik, 6 Ekim 2022 tarihinde de yaptığı açıklamayla UKON Denetleme Kurulu Üyeliğinden istifa ettiğini açıklamıştı.
Genel Başkan Çelik, USK ve UKON’un küçükbaş hayvancılık sektörüne hiçbir faydası olmadıkları gerekçesiyle ayrılma kararı aldıklarını belirterek “Küçükbaş hayvancılığın ülkemiz için vazgeçilmez bir sektör olduğu gerçeğinin görmezden gelinmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Dolayısıyla bu konseylerin beklentilerimizi karşılamak bir yana sektörümüzü görmezden gelmeleri ve sektörümüze bir fayda sağlamamaları nedeniyle bu konseylerden Merkez Birliğimiz Yönetim Kurulu kararıyla ayrılmış bulunmaktayız. Koyunun ve keçinin olmadığı yerde biz de olmayız“ dedi.
Konseylerin yönetmelikleri doğrultusunda işlevlerini yerine getiremediklerine dikkat çeken Çelik, “ Et ve Süt konseylerinin yönetmeliklerinde sektöre ilişkin strateji belirlemekten plan ve projeler oluşturmaya, üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerini düşürecek projeleri hayata geçirmesinden tüketici bilincini geliştirmeye ve piyasaların düzenlenmesine kadar birçok görevleri var. Ama maalesef bu görevleri yerine getirecek faaliyetlerini göremedik. Dolayısıyla bu konseylerin sektörümüze ilişkin yapmaları gereken işlevlerinden uzak kaldıkları bir tabloda ismen bulunmanın bir anlamı olmayacağı kanaatine vararak ayrılma kararı aldık” dedi.
Çelik, konseylerin gündeminde koyun ve keçiye yer verilmediğine vurgu yaparak “ Ulusal Süt Konseyi, tamamıyla inek sütü üzerinde yoğunlaşarak koyun keçi sütünü gündemine dahi almamaktadır. Şu an yaptıkları tek şey olan çiğ inek sütünün referans fiyatını belirlemekten öteye gitmemektedir. Bununla birlikte inek sütünden çok daha değerli olan koyun ve keçi sütüne referans fiyatı belirlememeleri anlaşılacak bir durum değildir. Ulusal Kırmızı Et Konseyinde de durum farklı değil. Konseyin haftalık dana ve kuzu yağsız kesim fiyatlarını ve dana karkas besi üretim maliyetlerini yayınlamaktan başka bir çalışmasını göremiyoruz. Ayrıca kırmızı et üretiminde yüzde 25’in üzerinde olan küçükbaşın payının yüzde 10 gibi küçük bir orana tekabül ettiği yönündeki açıklamaları sektörden ne kadar uzak olduklarının da bir göstergesidir” dedi.
Genel Başkan Çelik, UKON ve USK üyeliklerinden istifa etmelerine karşın konseylerin çalışmalarını takip edeceklerini belirterek “ Et ve süt üretim ve tüketimini artırmak yolunda büyük küçük demeden tüm paydaşların dinamiklerinden tecrübelerinden faydalanılması temel amacımız ve vazifemiz olmalıdır. Konsey üyeliklerinden istifa ederek ayrılmış olsak da çalışmalarını yakından takip edeceğiz. Bu konseyler, sektörümüzü hatırlar ve gündemlerine alırlarsa biz de her türlü desteği vermeye devam ederiz “ dedi.