Dolar 32,4520
Euro 34,7348
Altın 2.440,26
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C

HAZİNE ARAZİLERİ SATILACAKSA ONU KULLANAN KÖYLÜLERE SATILMALI

HAZİNE ARAZİLERİ SATILACAKSA ONU KULLANAN KÖYLÜLERE SATILMALI
2 Nisan 2022 13:10
A+
A-

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda hazine arazilerinin satışını da içeren torba kanunun görüşmeleri sırasında konuştu.
Hazine arazilerini satışını değerlendiren Doç. Dr. Gaytancıoğlu konuşmasında şunları söyledi:
“Anlaşılan hazinede para kalmamış sıra şimdi hazine arazilerine gelmiş hatta peşin ödeyenlere kolaylık var; 14,15,16’ncı maddeler bunu düzenliyor.

Toplulaştırmalarla hazine arazileri arttı!

Hazine arazisi çok, özellikle bizim bölgemizde gördüğümüz bir durum da var, hazine arazilerini fazlalaştırıyorsunuz bunu da toprak toplulaştırması yaparak gerçekleştiriyorsunuz. Birkaç köye gittik sonra tüm köylere gittik aşağı yukarı aynı şeyler var. ‘Benim 10 parça, 120 dekar yerim vardı, yerim 110 dekara düştü, parça sayısı da 8’e düştü.’ Böyle bir toprak toplulaştırması olmaz ama soruyoruz köyde 700 dekar yer artmış, başka köyde 800 dekar yer artmış, başka köyde 500 dekar yer artmış. Bunlar ne oluyor? Bunlar da hazineye geçiyor yani yeni hazine arazileri de yaratıyorsunuz, bu şekilde olmaz ki.

Ekilmeyen 35 milyon dönüm arazi var

Bizim anladığımız satışlar bedelsiz yapılır, işleyene verilir. Az önce siz de bahsettiniz ‘Ülkede gıda krizi var diyorsunuz.’ Gıda krizi varsa toprakların ekilmesi lazım, hâlâ ekilmeyen 35 milyon dönüm arazi var.
Şimdi, burada bu hazine arazilerini satmayı planlıyorsunuz, böyle getiriyorsunuz ama örneğin çok eksik bir konu var, bence bunu burada gündeme almak lazım. Hazine arazisini işleyen bir çiftçi orasını sigortalayamıyor, TARSİM’den sigorta bedeli alamıyor, dolu yağdıysa Allah götürdü oluyor, parasını ödese de sigorta kapsamına alınmıyor. Bu son derece yanlış. Madem bir torba yasa yapıyorsunuz en azından bunu buraya koyabilirdiniz, bunu söylüyorum. Peki, bu hazine arazilerini kim alacak? Tabii ki parası olanlar alacak, dışardan gelenlere de açık.

Köylüye öncelik vermeniz gerekir

Köylüye öncelik vermeniz gerekirken, topraksız çiftçiye öncelik sağlamanız gerekirken bunlar burada yok. 17’nci maddeye bir şey demiyorum o uygun çünkü desteklemelerden de yararlanacaklar. Zaten yirmi yıldır uyguladığınız bu tarım politikası köyden kente göçü kolaylaştırdı, köyler boşaldı, topraklar şuan boş. Ben, burada görmek isterdim ki bu hazine arazileri başta olmak üzere diğer ekilmeyen, biçilmeyen arazilere bir kolaylık sağlayarak bunların üretime kazandırılmasını sağlamanız lazımdı. Bu maddelerin içerisinde böyle bir şey göremiyorum.
Köyler Boşaldı

Pandeminin başlangıcında 17 ilde yüzde 75 tohum bedava kampanyası çıkardınız ama vatandaş bu tohumları alıp da ekim yapmadı çünkü o illerdeki insanlar göç etmişti; traktörü yoktu, gübre makinesi yoktu, ilaç atacak makinesi yoktu, hiçbir şeyi yoktu yani böyle teşvik olmaz. Şimdi de yağ gemileri geliyor, onları yandaş medya fotoğraflıyor, videosunu çekiyor, dışarıdan gelen gemilere muhtaç kaldık. Ayçiçeği ekimini teşvik ediyorsunuz ama yine üreticilerin makinesi yok yani 4 il, 7 ilçe kapsama alındı, böyle bir tarım politikası olmaz. Yani siz her şeye rant gözüyle bakıyorsunuz, sıfırlayalım, dışarıdan gelsin, günü kurtaralım.

Süt hayvanları kesildi

Bakın, et krizi. Şimdi, niye oluyor bu et krizi de? Bu da buna bağlı. Yani hayvan ırklarımız, kombine ırklar, etçi, sütçü ırklar süt fiyatı biraz bozulduğu zaman ete gidiyor. İki yıldan beri et krizi yaşanmıyorsa bunun temel nedeni nedir? Süt hayvanları kesildi, eti için değerlendirildi.
Yine başka tarım arazisi meralar, mesela meralar da koruma altın değil, 2/B arazileri de koruma altında değil. Ne zaman bu özel ağaçlandırma çıkardınız? Yine hazine arazileri bunlar. Hep yandaşlara kiralıyorsunuz bunları uzun yıllık, kırk dokuz yıllığına uzun vadeli kiralıyorsunuz. Bunlar köylüden köylü de var işin içerisinde ama köylüye duyurmuyor.”