Dolar 32,2620
Euro 34,7145
Altın 2.396,86
BİST 10.282,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 21°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
21°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 19°C

HER YIL 3000 BİN HEKİM YURT DIŞINA GİTMEK DURUMUNDA BIRAKILIYOR

HER YIL 3000 BİN HEKİM YURT DIŞINA GİTMEK DURUMUNDA BIRAKILIYOR
14 Mart 2023 16:00
A+
A-

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Şenol Özcan, Türkiye’yi dünyada nüfus başına en fazla doktora başvuran ülkelerden biri  haline getiren uygulamaların her yıl neredeyse 3000 hekimin yurt dışına gitmek zorunda bırakıldığını söyledi.

Tekirdağ Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Valilik önünde çelenk sunma töreni gerçekleştirdi. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Uzunlar ile Tekirdağ Eczacılar Odası ve Tekirdağ Ziraat Odası temsilcileri de katılım gösterdi.

Çelenk sunma töreninin ardından Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Şenol Özcan, her yıl neredeyse 3000 hekimin yurt dışına gitmek zorunda bırakıldığına dikkat çekerek,  hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi.

‘ÖĞRENCİLERİN BİRLİK MESAJI İLE BAŞLADI’

Şenol Özcan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de modern tıp eğitimi,14 Mart 1827 tarihinde askeri bir okul olan Tıbhane-i Amire bünyesinde başlamıştır.  Ülkemizde her yıl kutladığımız tıp bayramının, 14 Mart tarihinde olmasının temel nedeni budur.

Ancak, Tıp bayramı olarak kutlanmasının hikâyesi başkadır.  Türkiye’de Tıp eğitimi 1912 yılından itibaren kendini savaşların içinde bulmuş ve bu durum hem tıp eğitimi hem tıp hocalarını hem de tıp  öğrencilerini olumsuz etkilemiştir.

Ardından 1919 – 1921 yıllarında,büyük törenlerle kutlanan tıp bayramları, Tıbbiye’nin özgürlük için verdikleri mücadelelerden biri olarak tarihte yerini almıştır. İlk Tıp bayramı kutlamaları, İstanbul’un işgali sırasında olmuş; Tıbbiye, İngiliz askerlerinin işgali altında iken, Tıp hocalarının ve öğrencilerin bir birlik mesajı olarak başlamıştır.

“14 Mart 1919’da İstanbul işgal altındadır. O gün tıp öğrencileri Haydarpaşa’da toplanıp işgali protesto ederler. Tıp öğrencilerinin protestosuna dönemin hekimleri de katılır. Böylece 14 MART 1919 bir özgürlük ve bağımsızlık hareketi olarak tarihimizde kutlanan ilk TIP BAYRAMI olur.”

‘SAĞLIKLI VE MUTLU YAŞAM ANCAK ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ BİR ÜLKEDE GERÇEKLEŞİR’

Dünya Sağlık Örgütü Sağlığı fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak iyi olma hali diye tanımlıyor. Hekimler fiziksel ve ruhsal bozuklukları bir noktaya kadar tedavi edebilir, ama sosyal olarak iyi olma hali özgürlük ve bağımsızlıktan geçer. O yüzden özgürlük ve bağımsızlık hekimlik mesleğinin olmazsa olmazıdır, sağlıklı ve mutlu bir yaşam ancak özgür ve bağımsız bir ülkede gerçekleşebilir. Bu nedenledir ki hekimler işgallere ilk karşı çıkanlar arasında yer almış ve mücadele etmişlerdir.

‘ZOR ZAMANLAR HARİCİNDE DE HATIRLANMAK İSTİYORUZ’

Bizler hangi durumda olursak olalım ülkemize, mesleğimize sahip çıktık, çıkıyoruz, çıkmaya devam edeceğiz. Biz bunu 100 yılı aşkın süredir yapıyoruz. Bir yıl öncesine  kadar  Pandemi kıskacı altında, şimdilerde ise depremin  yaşandığı bölgelerde zor şartlarda sağlık hizmeti vermekteyiz, bu bizim görevimizdir, bizler bundan hiç rahatsız olmadık, olmayız da ama bizler böyle zor zamanlar haricinde de  hatırlanmak ve saygı duyulmak istiyoruz.

‘GİDEN HEKİMLERİN GERİ GETİRİLMESİ SAĞLANMALIDIR’

Son yıllarda popülist uygulamalarla artan sağlıkta şiddet, hekimleri birbiri ile yarıştıran döner sermaye garabeti,3-5 dakikada hasta bakma zorunda bırakılıp hastalara iyi sağlık hizmeti verememenin üzüntüsü, sağlık hizmeti alamayıp doktor, doktor dolaşmak zorunda kalıp, sağlık sistemini kışkırtıp  Türkiye’yi dünyada nüfus başına en fazla doktora başvuran ülkelerden biri  haline getiren uygulamalar, her yıl neredeyse 3000 meslektaşımızı yurt dışına gitmek zorunda bırakmaktadır. Bundan sonraki yıllarda iyi sağlık hizmeti alabilmemiz için bırakın gidenleri engellemeyi, gidenlerin geri gelmesini sağlamalıyız.

‘DAHA DEMOKRATİK,  SAĞLIKLI VE MUTLU ORTAMLARDA 14 MARTLAR KUTLARIZ’

Türk Tabipleri Birliği, Tabip Odaları ve bu ülkenin hekimleri olarak, bizim mücadelemiz her zaman halkımızın daha iyi sağlık hizmeti alması içindir, bu yüzden halkımızın sağlığı için bilimin ışığında her zaman doğruları söylemekten geri durmayacağız.

Ülkemizde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle, bu yıl yapmayı planladığımız bir çok etkinliği, iptal etmek durumunda kaldık, Umarım bundan sonraki yıllarda daha özgür,daha demokratik  ,daha  sağlıklı ve daha mutlu ortamlarda 14 Martlar kutlarız.”


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.