Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 21°C

İKİNCİ HAÇLI SEFERLERİ

İKİNCİ HAÇLI SEFERLERİ
28 Ağustos 2023 16:52
A+
A-

Otuz dokuz yıl saltanat süren Rükneddin Mesudun önündeki bir numaralı mesele tam istiklalle hareket eden beylikleri tekrar bağlamaktı. Fakat devletin içinde bulunduğu sıkıntıdan dolayı buna şimdilik imkan görünmüyordu.
Büyük Selçuklulara tabi bir atabeylik olan zengiler birinci haçlı seferi sonunda kurulan Urfa kontluğunu 1146’da ortadan kaldırmışlardı. Bunun üzerine Alman imparatoru üçüncü Konrad ile Fransa kıralı yedinci Louis. tarafından yeni bir Haçlı seferi için yola çıktılar. 1147. De bu istilacıları durdurmak vazifesi en başta yine Anadolu Selçuklularına düşüyor.
Sulta Mesud Alman imparatorunun 75. Bin kişilik ordusunu konya ovasında karşıladı. Türk ordusu sayıca az olduğu halde düşmanı imha ettiler. Üçüncü Konrad sadece beş bin kişi ile canını zor kurtarıp iznike sığındı.
Ardında Fransız kralı yedinci Louis 150. Bin kişilik bir orduyla İznike gidip Konrad ile birleşti. Anadolu Selçuklu Sultanı yeni bir meydan savaşına girmeyi muhataralı buluyordu. Böylece Toros geçitlerine çekti ve orada baskın tarzında muharebe taktiği uygulayarak Fransızları perişan ettiler.

Antakyaya sığına Haçlılar ve burada yola çıkmış 1148. Yılında şamı kuşatmışlardı. Fakat Halep Ata beyi Nureddin Mahmut zengi Hıristiyan kuvvetlerini darmadağın edip Şam i kurtarmış ve böylece ikinci haçlı seferleri de başarısızlıkla son bulmuştur.

MİRYOKEFALON ZAFERİ
Sultan Mesud 1155’inci yılında ölümünden önce büyük oğlu ikinci İzzeddin Kılıç Aslanı tahta çıkarmıştı ve bundan sonra Türkiye tarihinde yeni bir devir başlayacaktır. Anadolu Selçukluları müstakil bir devlet olmakla birlikte Büyük Selçukluları metbu tanıyorlardı 1157. De Sultan Sancarın ölümüyle Anadolu nun zaten şekli olan tabilik. Durumu resmen ortadan kalktı.