Dolar 32,3687
Euro 34,9670
Altın 2.325,46
BİST 9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Kırklareli’nin tescilli hardaliyesi öğrencilerin ellerinde lezzet buluyor

Kırklareli’nin tescilli hardaliyesi  öğrencilerin ellerinde lezzet buluyor
18 Ekim 2021 12:43
A+
A-

Kırklareli’nde meslek lisesi ve üniversite öğrencileri, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen “Kırklareli Üzüm Hardaliyesi”nin üretimine katkı sağlıyor.
Kırklareli Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında öğrenciler, Teknik Bilimler Meslek Yüsekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü laboratuvarlarında hardaliye üretimi için kolları sıvadı.
Öğrenciler ilk olarak akademik personel tarafından hardaliye üretimi hakkında bilgilendirildi.
Daha sonra bağlardan toplanan üzümler saplarından ayrılarak şıra haline getirildi. Hardal tozu katılarak kazanlara doldurulan üzüm suyu, yaklaşık 1,5 ay sonra fermantasyon işleminin ardından hardaliyeye dönüşecek.
Elde edilecek yaklaşık 1,5 ton hardaliye, “Kırklareli Üniversitesi” amblemli şişelere konularak Kırklareli Üniversitesi ile Milli Eğitim Müdürlüğünce kentin tanıtımı için kullanılacak.
İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kalkan, AA muhabirine, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in talimatı ile Kırklareli’nin yerli içeceği hardaliyenin üretimine başladıklarını söyledi.
Kırklareli Üniversitesi ile iş birliği yaparak, lise ve üniversite öğrencilerinin hardaliye üretimi için protokol imzaladıklarını anlatan İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kalkan, “İlimizin yerli içeceği hardaliyenin tüm Türkiye’ye tanıtımı konusunda hazırlıklar yapıldı. Üniversitemizle beraber ortaklaşa çalışmaya başladık. İnşallah bu çalışmaları devam ettireceğiz.” dedi.
Kırklareli Üniversitesi Genel Sekreteri Ahmet Şimşek ise yılda yaklaşık 1,5 ton hardaliye üretimi yapacaklarını söyledi.
Gelecek yıllarda üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini belirten Şimşek,”Hardaliyenin ve Kırklareli’mizin tanıtımı için güzel bir çalışma olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
“ATATÜRK’ÜN TALİMATINI YERİNE GETİRMENİN HEYECANINI YAŞIYORUZ”
Lise öğrencisi Mehmet Emir Gündağ, Mustafa Kemal Atatürk’ün 20 Aralık 1930 yılında incelemeler ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Kırklareli’nde, kendisine ikram edilen yöresel içecek olan hardaliye için, “Milli içecek haline getirin” talimatını yerine getirmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Gündağ, bu imkanı kendilerine veren öğretmenlerine teşekkür etti.
Hardaliye yapımını öğrendiklerini ifade eden Gündağ, “Gerçekten keyifli bir proje oldu. İlk başta üretim için korkmuştum ancak hem eğlendik hem öğrendik.” dedi.
Üniversite öğrencisi Merve Çiçek ise kente gelecek yerli ve yabancı misafirlere hardaliye ikram edeceklerini anlatarak, “Hardaliye üzümle yapılıyor. Önce üzümü ayırıyoruz, sonra hardal tohumu ve vişne yapraklarıyla fermante edeceğimiz kazanların içine koyuyoruz. Bu biraz uzun sürecek bir iş ve çok heyecanlıyız.” diye konuştu. (AA)