Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Kumrular Deresi Meclis gündemine taşındı

Kumrular Deresi Meclis gündemine taşındı
31 Temmuz 2021 11:58
A+
A-

Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Vecdi Gündoğdu, Meclise sunduğu soru önergesinde, Babaeski ilçesi Kumrular Köyü
‘nde faaliyet gösteren Biogaz ve Gübre Entegre Tesisi’nden Kumrular Deresi’ne dökülen atıklara dikkat çekti;
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, deredeki balık ölümlerini ve vatandaşların yaşadığı sağlık sorunlarını önlemek için ne gibi girişimlerde bulunulduğunu sordu.
Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:
“Kırklareli İlimizin Babaeski İlçesine bağlı Kumrular Köyü’nde faaliyet gösteren Biyogaz ve Gübre Entegre Tesisinin işletilmesi sırasındaki ihmal ve kuralsızlıklar nedeniyle oluşan çevre sorunları bölgede yaşayan sakinlerimizin, hayvancılık yapan üreticilerimizin, çiftçilerimizin ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.
Bölge halkının yaşam kaynağı olan Kumrular Deresi’ne dökülen atıklar, derenin sularını kirleterek deredeki canlı yaşamını tehdit etmektedir.
Derede kirlilikten dolayı sular siyah akmakta ve sık sık balık ölümleri yaşanmaktadır.
Anılan bölgede vatandaşlarımızın ciddi sağlık sorunları yaşamaması için köklü tedbirlerin hızlı bir şekilde alınması artık zorunlu ve ertelenemez hale gelmiştir.

Bu doğrultuda;
1-Anılan bölgede faaliyet gösteren işletmeler düzenli olarak denetlenmekte midir, son 5 yılda denetleme sırasında ihmal ve kusurları olan hangi işletmelere, hangi tarihte, ne ceza uygulanmıştır, uyguladığınız cezalar çözüm olmuş mudur?
2-Bakanlığınızın tüm uyarı ve cezalarına rağmen anılan bölgede ısrarla çevreyi kirletmeye devam eden işletmelere ilave yaptırımlar uygulayacak mısınız, yoksa siz ceza yazıp, işletmeler de cezayı ödeyip bölgeyi kirletmeye, bölge halkının yaşamını tehdit etmeye devam mı edecekler?
3-Bakanlığınızın tüm uyarı ikaz ve cezalarına rağmen bölgede yaşayan vatandaşlarımızın yaşamını tehdit eden ve bölgede çiftçimizin, üreticimizin, köylümüzün huzurlu yaşamını ve üretimini, moral ve şevkini olumsuz etkileyen işletmelerin geri dönüşü mümkün olmayan zararlarını nasıl telafi edeceksiniz?