Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Mutlu gelecek ancak kendi ülkesinde özgürce yaşayan mutlu çocuklar ile mümkün olabilir

Mutlu gelecek ancak kendi ülkesinde özgürce yaşayan mutlu çocuklar ile mümkün olabilir
23 Nisan 2022 13:19
A+
A-

Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamuran Varma’nın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Varma açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Çocukları geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığı olarak addeden Atatürk, çocukların eğitimine, yetiştirilmesine ayrı bir önem veriyordu. Himayesine aldığı manevi çocuklarını şefkat ve ilgiyle yetiştiriyor, onların eğitiminden, bakımına kadar her türlü ihtiyacı ile ilgileniyor, tüm çocukları bağrına basıyordu. Atatürk; Kurtuluş Savaşı sırasında dahi eğitimi ikinci plana atmamış, I. Maarif Kongresi’ni düzenlemişti. Öte yandan eğitimde birliği sağlayan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nu çıkarmış, Harf inkılabını gerçekleştirmiştir. Eğitimin milli olması gerektiğini her fırsatta vurgulayan Atatürk, genç Türkiye’nin ihtiyacı olan eğitilmiş insan gücünün yetiştirilmesine öncelik vermiştir.
O günlerden bugünlere geldiğimizde, eğitimde istenilen düzeyde başarıyı yakaladığımızı söylemek mümkün değildir. Eğitimi kalkındıracak olan en önemli unsurların başında okullaşma oranları gelmektedir. Ancak MEB istatistiklerine baktığımızda, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında okullaşma oranlarının ilkokulda yüzde 93,23, ortaokulda yüzde 88,85, ortaöğretimde ise yüzde 87,93 olduğunu görüyoruz. Cumhuriyetin kuruluşunun üzerinden geçen 99 yılda Atatürk’ün bu kadar önem verdiği eğitim alanında hala okullaşma oranlarının yüzde 100 düzeyinde olmaması eğitim hedeflerimizin eksik kaldığının göstergesidir.
Kaçırılarak, ailesinden koparılarak teröre maşa yapılan çocuklar, vatanımızın selameti için şehit olan yiğitlerimizin çocukları, okuma hakkına ambargo konulan, çalıştırılan, eğitimsizliğe itilen, sokaklarda başı boş bırakılan, küçük yaşta yasa dışı evlendirilen, şiddet gören, istismara uğrayan, çocukluklarını yaşayamayan çocuklar var ülkemizde… Çocuk sorunlarına daha çok eğilmek, çocuklarımızın başta eğitim, sağlık, yaşama, barınma hakkı olmak üzere tüm haklarından faydalanmasını sağlamak, onları her türlü istismara karşı korumak, çocuk hakkı ihlallerinin önüne caydırıcı tedbir ve yasal düzenlemelerle geçmek toplumsal bir sorumluluktur.
Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada çocuk olarak var olmak zordur. Savaşın gölgesinde hayatta kalmaya çalışan, eğitim, sağlık, beslenme, barınma gibi en temel hakları elinden alınan, sevdiklerinden koparılan çocuklar içimizde derin bir sızı bırakmaktadır. Suriye’de, Irak’ta çocukların yaşadığı dram dün gibi belleklerdeyken, şimdi de Ukraynalı çocukların namlunun ucunda bir hayat sürmeleri vicdanları kanatmaktadır. Kimisi mülteci konumuna düşmüş, kimisi anne, babasını kaybetmiş, kimisi öldürülmüş, kimisinin de akıbeti meçhuldür. Güç savaşının tam ortasında kalan, masumiyetleri oyuncaklarıyla birlikte toprağa gömülen savaş çocukları bizlere, topraklarımıza sımsıkı sarılmamız, vatanımızın kıymetini bilmemiz, bayrağımıza sahip çıkmamız ve gelecek kurgumuzu Atatürk’ün ilkelerinin yol göstericiliğinde belirlememiz gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Unutulmamalıdır ki; mutlu gelecek ancak kendi ülkesinde özgürce yaşayan mutlu çocuklar ile mümkün olabilir.
Bu vesileyle milli iradenin teminatı TBMM’nin açılışının 102’inci yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı gururla kutluyor; Ulu Önder Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.”