Okullara İmam görevlendirmesine “Kulüp” kılıfı
CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun, Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği yanıt ile ÇEDES Protokolü’nin çeliştiğine dikkat çekerek, “Yönergede manevi danışman adı altında din görevlisi atanması karara bağlanmıştır. MEB, tepkiler üzerine şu an manevi danışman görevlendirmesi yapılmadığını savunuyor” dedi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)” adı altında okullarda din görevlilerinin ‘manevi danışman’ olarak görevlendirilmesini gündeme getirerek, “Bu projenin kapsamı nedir? Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden farkı nedir? Görevlendirilen kişilerin pedagojik formasyonu var mıdır?” sorularını yöneltti.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kaçamak yanıt verdi. Projenin “okul dışı kulüp çalışması” olduğunu savunan Tekin, veli izin belgesi alınarak gerçekleştirildiğini söyledi. Bu dersin okul “değerler kulübü” adlı kulüp çalışmasına katılan öğrencileri kapsadığını öne süren Tekin, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı görevlilerinin destek verdiğini kabul ederken, manevi danışman görevlendirmesi yapılmadığını kaydetti.
“PROTOKOLDE MANEVİ DANIŞMANLARA YILLIK FAALİYET RAPORU YETKİSİ VEİRLMİŞ!”
Aygun, “Bu yanıt gerçekçi değildir. Çünkü ÇEDES 2023 Yılı Protokolü’nde din görevlilerinin ‘manevi danışman’ adı altında ÇEDES Koordinasyon Kurulu’nda görev yapması ve öğretmenlerle ortak faaliyet planı yapma yetkisi bulunuyor. Kaçak güreşiyorlar” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, soru önergesine verdiği yanıtta; ÇEDES’in Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi doğrultusunda oluşturulduğunu, tamamen gönüllülük esasına dayandırıldığını, “veli izin belgesi alan ve değerler kulübüne katılan öğrencileri kapsadığını” savundu.
Tekin yanıtında, projenin öğretim programında yer alan kök değerler ile evrensel ve toplumsal değerleri kapsadığını, “adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik” çerçevesinde işlendiğini belirtti.
Buna karşın bu okul dışı kulüp çalışmasının üç resmi kurumun görevlilerinin destek vermesi ile ilerlediğini ifade eden Tekin, “ÇEDES Projesi Protokolü kapsamında, okullara manevi danışman görevlendirmesi yapılmamıştır” dedi.
“LAİKLİĞİ DİNAMİTLEMEK İSTİYORLAR!”
ÇEDES’in 2023 yılı Protokolü’nü elde ettiğini söyleyen CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Bu protokole göre değerler kulübü çalışması adı altında manevi danışmanlar görevlendirilecektir” dedi. Aygun, Protokolde, manevi danışmanın,
“Diyanet gençlik merkezleri, okuma salonu, genç ofis ve camilerde manevî danışmanlık ve rehberlik hizmeti yapan vaiz/vaize, din hizmetleri uzmanı, Kur’an Kursu öğreticisi ve din görevlisi” olarak tanımlandığına işaret etti. Bu protokole göre, öğretmenler ile birlikte din görevlilerinin yıllık faaliyet planı hazırlayacağın vurgulayan Aygun, “Eğitim kurumları, formasyonu olmayan kişilere teslim ediliyor. Şu anda Din kültürü ve ahlak bilgisi eğitimini, bu konuda formasyon alan öğretmenler veriyor.
ÇEDES üzerinden laik eğitim anlayışı dinamitlenmek isteniyor” diye tepki gösterdi.
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.