Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 21°C

Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonu açıldı

Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonu açıldı
15 Kasım 2021 11:41
A+
A-

Keşan Belediyesi tarafından yeni düzenlemesi tamamlanan, Keşan’ın,Türkiye’nin ve dünyanın yakından tanıdığı klarnet üstadı Selim Sesler’in isminin verildiği Keşan Belediyesi Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonu 12 Kasım günü düzenlenen bir etkinkle açılırken, ayrıca ilk perdelerini de tiyatroseverlere açtı.
Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, AK Parti Edirne Milletvekili ve KEFEK Başkanı Fatma Aksal, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, 4.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Özay, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, Keşan belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, Tahir Özçınar ve Ali Ünal, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Aydın Özdemir, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sesli, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, Merhum Selim Sesler’in oğlu Ramazan Sesler ve ailesi ile İl Genel Meclis Üyeleri, Borsa oda başkanları, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları,basın mensupları ve 400’e yakın vatandaş katıldı.
Saat 19.45’de başlayan törende ilk olarak konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 1942 Yılında Keşan’a gelen Orhan Veli Kanık’ı anarak Orhan Veli’nin Keşan’da yazdığı ;
Cumhuriyet Hanı’nda ne güzel bir geceydi!
Sabaha karşı yağmur yağdı…
Güneş doğdu, ufuk kana boyandı,
Çorbam geldi sıcak sıcak,
Kamyon geldi kapımıza dayandı…
Karnım toook sırtım pek,
Ver elini edirne şehri…
Dizelerinden oluşan Keşan şiirini okuyarak başladığı konuşmasında şunları söyledi “ Değerli ve çok kıymetli misafirler, sizleri 14 kasım pazar günü ölüm yıldönümünde anacağımız kıymetli şairimiz Orhan Veli Kanık’ın 1942 yılında yazdığı “Keşan” şiiri ile karşılamak istedim. Keşan Belediyesi Selim Sesler Tiyatro ve Konferans Salonu’na hoşgeldiniz şeref verdiniz…
Biliyorsunuz ki;, covid 19 salgın döneminde kültür ve sanatın ne denli önemli olduğunu daha da iyi anladık. Tiyatrosuz, müziksiz, sinemasız, operasız kısacası sanatın tüm değerlerinden yoksun yapamayacağımızı gördük.
Bir şehrin kültür ve sanatsız olamayacağını hep birlikte daha da iyi idrak ettik.
Kıymetli hemşehrilerim; işte tam da bu noktada; Keşan’ımıza yeni bir
kültür sanat eseri kazandırmanın mutluluğu ve gururunu yaşadık. Bu güzel kompleksin bölümü olan şu an içinde bulunduğumuz salona da yine Keşan’ımızın ve Türkiye’nin gururu, kıymetli sanatçımız “Selim sesler tiyatro ve Konferas Salonu” adını verdik. Kıymetli ailesi de şuan bizlerle rahmetli büyüğümüzün adı sanat ile yaşasın, ruhu şad olsun . Değerli misafirler; ayrıca bu salonu Keşan’a kazandıran önceki dönemki Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ağbimizin de kulaklarını çınlatıyor ve kendisine teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki; burada yürütülecek her kültür ve sanat faaliyeti büyük ve güçlü Keşan’ın inşası yolunda atılmış güçlü adımlar olacaktır. İnşallah yıllar boyunca Keşan’ımızın kültür-sanat nabzının attığı yer olarak değerli hemşehrilerimize sayısız hizmet sunacaktır. Değerli sanatçılarımızın; bu toprakların hikayelerini, kendi kültür ve tarihimizin eşsiz zenginliklerini anlatacakları bir yer olacaktır. İşte bugün devlet tiyatrolarımız burada sizler için sahne alacak. Bizleri onurlandıran devlet tiyatroları genel müdür yardımcımız nezdinde kıymetli sanatçılarımıza da teşekkür ediyoruz. Değerli hemşehrilerim; tüm bunlar ışığında bizler de
Keşan’ımızın kültür ve sanat etkinliklerine olan ihtiyaçlarına, en iyi şekilde cevap vermeye çalışıyoruz. Bakın bu salon; pandemi koşullarında modern havalandırma sistemleri, ses sistemleri, sahne dizaynı ve içyapısıyla, baştan sona elden geçirildi. Normalleşmeye geçilmesiyle devlet tiyatrolarımız da tam kapasite oyunlarını sergilemeye başladı. Artık bize düşen;
burayı düzenli olarak çeşitli kültür ve sanat etkinlikleriyle desteklemek olacaktır. Değerli hemşehrilerim; birlikte oluşturulan her zenginlik çok kıymetlidir. Özünde insanı sahneye koyan, doğrudan ya da dolaylı olarak insanın sevinçlerini, kederlerini, acılarını, heyecanlarını, kısacası her halini anlatan kültür ve sanat, insanı hayatta tutar, ona ruhunun varlığını hatırlatır.
Biz genciyle, yaşlısıyla, sporuyla ve sporcusuyla olduğu kadar,sanatı ve sanatçısıyla da gelişen bir Keşan’ız. Bizim üslübümuz; sözümüzü eser ve hizmetler ile söylemektir. O yüzden; sanatı ve sanatçıyı önemsemek, onlara imkanlar sunmak, bizim olmaz ise olmazımızdır.Kıymetli hemşehrilerim; cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da işaret ettiği gibi; “kültür ve sanatı küçümseyen toplumlar, kaybetmeye mahkumdur” Bizler medeniyet değerlerimizi yükseltmek ile mükellefiz. Onları el üstünde tutmak önceliğimiz olmalıdır. Ulu önderimizin de dediği gibi; sanatkar el öpmez; sanatkarın eli öpülür…Ben bu vesileyle; eli öpülesi nice sanatçılar yetiştirmeye ve tanımaya vesile olacak olan bu kıymetli kompleksin hazırlanmasında yoğun emekleri olan başta; Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere, devlet tiyatroları genel müdürümüze, genel müdür yardımcımıza, valimize, Edirne milletvekilimize, il ve ilçe başkanlarımıza, ilgili birimlerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Keşan’ımıza, halkımıza, sanatçılarımıza ve Keşan’ımızın sanat hayatına, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile Merhum Selim Sesler’in oğlu Ramazan Sesler, tiyatro sahnesinin perdesini ilk kez birlikte açtılar.
Daha sonra Diyarbakır Devlet Tiyatrosu tarafından “Otelde Cinayet” adlı oyun sergilendi ve izleyicilerden büyük alkış aldı.
Oyunun ardından sahneye çıkan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, oyunculara çiçek takdim ederek teşekkür etti ve oyuncularla birlikte seyirciyi selamladı.