Dolar 32,2620
Euro 34,6990
Altın 2.401,29
BİST 10.264,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 21°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
21°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 19°C

 SESİMİZ DAHA GÜÇLÜ DAHA DİRENÇLİ ÇIKACAK!

 SESİMİZ DAHA GÜÇLÜ DAHA DİRENÇLİ ÇIKACAK!
9 Mart 2023 13:08 | Son Güncellenme: 9 Mart 2023 13:16
A+
A-

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir araya gelen kadınlar, Kadının gücünün bu ülkeyi yeniden ayağa kaldıracak denli büyük olduğunu belirterek,”Kadın erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir”  mesajını verdi.

Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda bir araya geldi. Bu yıl depremde yaşanan acının gölgesinde gerçekleşen etkinlikte, depremde yaşamını yitiren kadınlar için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Deprem bölgesinde yaşam mücadelesi veren kadınlar için de” ışık olacağız” mesajıyla mumlar yakıldı.

Kadın Dayanışma Platformu öncülüğünde yapılan 8 Mart etkinliğinde  basın açıklamasını Muazzez Terzi gerçekleştirdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 1857 yılında erkek işçilerle eşit haklara sahip olma mücadelesinde hayatlarını kaybeden 129 kadın işçinin anısına Birleşmiş Milletler tarafından 1977’de kabul ve ilan edildiğini hatırlatan Terzi, Dünya Kadınlar Günü’nün, kadınların insan olarak doğuştan sahip oldukları eşit hakları elde edebilmek için verdikleri  mücadelenin sembolü olduğunu söyledi.

 

 

 

‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ DEVAM EDİYOR’

Aradan neredeyse 200 yıl geçmiş olmasına rağmen, toplumsal cinsiyet eşitsizliği tüm dünyada vahim bir gerçek olarak sürdüğünü ifade eden Terzi, “Bugün, dünyanın her yerinde toplumun her kesiminden kadınlar, toplumdaki bütün rollerde erkeklerle eşit haklara ve fırsatlara ulaşmak için mücadele etmekte; mağduru oldukları eşitsizliğin bir sonucu olarak çok çeşitli şiddetin kurbanı olmaktadırlar” diye konuştu.

Türkiye’de  kadınlar gününün , yıllar geçtikçe artan bir önemle anıldığına dikkat çeken Terzi, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine işaret ederek şöyle devam etti: “Gün geçmiyor ki bir kadın kardeşimizin ölüm haberi veya erkek egemen toplumun bir yaptırımıyla karşılaşmayalım. İsim babası olmamıza rağmen bir çırpıda İstanbul Sözleşmesinden vazgeçilmesi kadın olarak kendimizi daha güvensiz ve güvencesiz hissetmemize neden olmuştur. Günün her anında, ister hayatın içinde ister sosyal medyada fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete karşı tetikte yaşıyoruz.”

 

‘DEPREMİN ETKİLERİNİ KADIN VE ÇOCUKLAR DAHA AĞIR YAŞIYOR’

Deprem nedeniyle zor günler yaşandığını söyleyen Terzi, depremin özellikle kadın ve çocuklar üzerinde büyük etkisi olduğunu ifade ederek, “Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan ve tüm ülkeyi derinden etkileyen yıkıcı iki depremin ardından, öncelikli etkilenen illerde bulunanlar başta olmak üzere zor günler yaşamaktayız. 11 ili kapsayan ve yaklaşık 16 milyon insanı etkileyen depremlerin sonucunda on binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan evsiz kaldı ve geriye kalan milyonlarca insanın ruhsal durumlarında ağır travmalar oluştu.

Bu yıl, kadınların uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 8 Mart’a etkilerinin hala sürdüğü ve yıllarca da sürmeye devam edeceği bu depremin ağırlığıyla, ataerkil kapitalist ülke düzeninin hayatlarımıza her anlamda kast ettiği, yaşamlarımızın iktidar ve sermaye nezdinde hiç bir şey ifade etmediği bilinci ve öfkesiyle giriyoruz. Milyonlarca insanda derin acılar bırakan Maraş depreminin etkileri, savaşlarda olduğu gibi kadınlar ve çocuklar üzerinde daha ağır yaşanıyor. Başta kapitalist politikalar olmak üzere, sermayenin, kentsel rantın, liyakatsizliğin, insan hayatını hiçe sayan imar uygulamalarının sebep olduğu bu büyük yıkımın sonuçları, zaten yoksulluk kıskacında, etnik ve dinsel olarak ayrımcılığa uğrayan, bölgesel eşitsizliğe, savaşa, emek sömürüsüne ve ataerkil şiddete en çok maruz kalan kadınları daha derinden etkiliyor. Bu kadınlarımız ile kuracağımız dayanışma onlara hem büyük moral olacak, hem büyük bir katkı sağlayacak, hem de eskisinden çok daha güçlenecekleri bir sistemin temelini oluşturacak. Buna inanıyoruz, çünkü biliyoruz ki kadının gücü bu ülkeyi yeniden ayağa kaldıracak denli büyük.Kadın erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir” diye  konuştu.

 

TALEPLERİMİZ

Acilen hayata geçirilmesi gereken talepleri dile getiren Terzi şu ifadeleri kullandı:

  • İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun acilen uygulanmalı
  • Kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafında kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalı
  • Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit ücretli izin verilmeli
  • Kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalı
  • Kız çocuklarının okullaşma oranını arttıracak önlemler alınmalı

Gelişen teknoloji, yaşam kalitesinin yükselmesi ve eğitim seviyelerinin artmasıyla artık kadınlar toplumun her alanında var olmakta, başarıyla yollarına devam etmektedirler. Bundan böyle her alanda tam eşitlik için ayağa kalkacak, iş birliğimizi ¨eşitlik¨ üzerine kuracağız. Bu yıl çok daha güçlü, çok daha cesur, çok daha dirençli çıkacak sesimiz.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ¨şuna inanmak lazımdır ki dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.¨ bizler Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalarak çağdaş Türkiye yolunda ilerlemeye tüm gücümüzle yılmadan devam edeceğiz” .


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.