‘SORUN VE SIKINTILARIN ÇÖZÜME KAVUŞTURULDUĞU 24 KASIMLAR DİLİYORUZ’
Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Cavit Kartal, “Yüreğinde ülke sevgisiyle fedakârca eğitim hizmetini yürüten öğretmenler olarak bir kez daha haykırıyoruz: Bıkmadan, yorulmadan, usanmadan; fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmeye devam edeceğiz. Öğretmenlerin ve öğretmenliğin muhatap olduğu sorun ve sıkıntıların çözüme kavuşturulduğu nice 24 Kasım’lar diliyoruz” dedi.
Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Cavit Kartal, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Öğretmenler sadece mesleği “bilgi öğretmek” olan kimseler olmadığının altını çizen Kartal, “ Onlar aynı zamanda çocuklarımızı hayata hazırlayan, onların ruhsal gelişimlerini besleyen, kişiliklerine yön veren kahramanlardır” dedi.
Eğitimi “beka” meselesi olarak gördüklerini ifade eden Kartal, “ Zira bir ülkenin gelişmesinin, ilerlemesinin, demokrasinin yaşatılmasının, müreffeh ülkeler düzeyine ulaşmasının en önemli aracı eğitimdir. Dolasıyla beka meselesi olan eğitimin asli unsuru öğretmenlerimize kıymet vermek, onların hak ettiği itibarını kazanmasını sağlamak, statülerini yükseltmek hem devletimize hem de toplumumuza düşen en büyük sorumluluktur” diye konuştu.
Öğretmenler, 24 Kasım’da mutlu mu, gelecekten umutlu mu?” sorusunu sorarak açıklamasına devam eden Kartal yaşadıkları sorunları tek tek sıraladı:
ÖĞRETMENE ŞİDDETE
“Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; öğretmenlerin başta sorumluluk mevkiinde bulunanlar olmak üzere toplumda hak ettiği itibarı gördüğünü düşünmüyor, statü kaybı yaşadıklarına, değersizleştirildiklerine, mesleki imajlarının darbe almasına tanıklık ediyoruz. Bunun sonuçlarını en sık olarak öğretmenlere yönelik şiddet olaylarında görüyoruz. Türk Eğitim-Sen olarak şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılması ve eğitim çalışanlarının yasal koruma altına alınması en büyük beklentimizdir.
EKONOMİK SIKINTILAR
Öğretmenlerimizin en büyük sorunlarından birisi de ekonomik sıkıntılar içinde olmalarıdır. 9/1 derecedeki bir öğretmen aylık 22 bin 852 TL, 5/3 derecedeki bir öğretmen aylık 24 bin 319 TL, 1/4 derecedeki bir öğretmen aylık 25 bin 112 TL kazanmaktadır. Öğretmenler maaşları ile ancak iki Cumhuriyet altını alabilmektedir. Maaşlarına haciz konulan, her ay kredi kartının sadece asgarisini ödeyebilen, ek iş yapan, kredi çekip, borç sarmalında olan öğretmenlerimize nefes aldırmamız gerekmektedir.
LİYAKAT SORUNU
Liyakatsizlik eğitimin kanayan yarasıdır. Mülakatla sınav puanları rencide edilmektedir. Oysa eğitim yönetiminin torpille, liyakatsizlikle, yandaşlıkla değil, adaletle iş başına getirilen yöneticiler tarafından idare edilmesi aslolandır. Diğer yandan Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarında da mülakat uygulanacağını açıklamıştır. Mülakatın hem ilk atamalarda hem de yönetici görevlendirmelerinde kısacası eğitimin tüm alanlarında kökten kaldırılmasını istiyor, atamaların sadece yazılı sınav puan üstünlüğüne göre yapılmasını talep ediyoruz.
KARİYER BASAMAKLARI SINAVI
Öğretmenlerimiz uzman ve başöğretmen olmak için 19 Kasım tarihinde Kariyer Basamakları Sınavına girdi Sendika olarak kariyer basamaklarının sınavla belirlenmesine karşı olduğumuzu, 5 yılını dolduran öğretmenlere uzman, 10 yılını dolduran öğretmenlere sınavsız olarak başöğretmen unvanı verilmesi gerektiğini söylemiş ve hem kariyer basamakları sınavının hem de kanunun diğer bazı hükümlerinin iptali için yargıya başvurmuştuk. Öte yandan Anayasa Mahkemesi ÖMK’nın bazı maddelerini iptal etmişti.
TAYİN VE NAKİL
Öğretmenlerimizin tayin ve nakil sorunu kangren haline gelmiştir. Kontenjan yetersizliği nedeniyle gerek il dışı gerekse il içi tayinlerde öğretmenlerimizin taleplerinin karşılanamadığı durumlar söz konusu olmaktadır. Mazeret tayin talebi keyfiyet değil, zorunluluktur. Anayasamızda da güvence altına alınan aile bütünlüğünü sağlamak MEB’in görev ve sorumluluğudur. Dolayısıyla “ailenin birliği” ilkesinden de hareketle, öğretmenlerimizin mazeret tayin sorunları kontenjan sınırı ya da süre şartı olmaksızın çözülmelidir.
GÜVENCESİZ ÇALIŞMA
Öğretmenlerimiz kadrolu, sözleşmeli, ücretli olmak üzere üç farklı istihdam türüyle, üç parçaya ayrılmıştır. Geçtiğimiz yıl yaptığımız araştırmaya göre ücretli öğretmen sayısı 81 ilde 78 bin 319’a ulaşmıştır. Modern kölelik olan bu uygulamada öğretmenler hiçbir özlük ve sosyal hakka sahip değildir. Bu noktada 24 Kasım’da MEB’den talebimiz tüm öğretmenlerin sadece kadrolu istihdam edilmesi noktasında net bir irade ortaya koymasıdır.”
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.