Dolar 32,4428
Euro 34,7579
Altın 2.439,71
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C

Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Bulgaristan Ekonomi Forumuna katıldı

Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu  Bulgaristan Ekonomi Forumuna katıldı
9 Eylül 2021 12:06
A+
A-

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu; Bulgaristan Çırpan Belediye Başkanı ve Bulgaristan Eski Bakan Yardımcısı Yanko Topolov, Stara Zagora Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oleg Stoilov’un daveti üzerine, Bulgaristan’ın Stara Zagora şehrinde 4-6 Eylül 2021 tarihleri arasında düzenlenen Bulgaristan Ekonomi Forumu’na katıldı. Gerçekleşen foruma Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemil Koçaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Muzaffer Destereci ve Kemal Küçük ile Genel Sekreter İrfan Ekici, Bulgaristan tarafından ise Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Bulgaristan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Rositsa Kirova, Çırpan Belediye Başkanı Ivaylo Kracholov, Bulgaristan Turizm Bakan Yardımcısı Maria Belkoleva, Bulgaristan kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile Türkiye, Rusya Federasyonu, Belarus, Sırbistan ve birçok farklı ülkelerden gelen heyetler iştirak etti.
Açılış konuşmalarının ardından forumda Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay bir konuşma yaptı. Günay konuşmasında; “Sizleri şahsım ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası adına saygıyla selamlıyorum. Uluslararası Ekonomik Forum-Çirpan-2021 toplantısına beni ve heyetimi davet ederek, burada sizlere hitap etme fırsatı verdikleri için Çirpan Belediyesinin çok kıymetli Başkanına ve yöneticilerine çok teşekkür ederim. Burada olmak benim için büyük bir mutluluk.
Değerli katılımcılar, kısaca kendimi ve şehrimi tanıtmak isterim. Ben Cengiz Günay. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanıyım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesiyim ve Aynı zamanda Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odasının da Eş-başkanıyım.
Kısaca Tekirdağ hakkında sizlere bilgi vermek isterim. Tekirdağ, konumu itibarı ile İstanbul’a ve Avrupa’ya yakınlığı ile oldukça cazip yatırım imkanları sunmaktadır. Tekirdağ, Trakya’nın sosyal, kültürel, ekonomik anlamda gelişmiş; denize 135 km kıyısı olan, bir milyondan fazla nüfusu barındıran önemli bir kenttir. İl Genelinde 12 Organize Sanayi Bölgesi ve 1 Avrupa Serbest Bölgesi ile Türkiye genelinde tüm gelişmişlik endekslerinde iller arasında ilk on kentten biridir. Tekirdağ’ı dört ana sektör başlığı altında incelemek mümkün.

– Tarım ve Hayvancılık, – Hizmet Sektörü, – Sanayi Üretimi, – Lojistik Sektörü
Kıymetli konuklar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hakkında da bilgi vermekte fayda görüyorum. TOBB, Türk iş dünyasının çatı kuruluşudur. 1,5 milyon işletme oda sistemine üyedir. Her sektörden, küçük, orta ve büyük işletmelerin hepsi TOBB üyesidir. Yani, sanayi, ticaret, turizm, ulaştırma, bankacılık, sigortacılık ve kısaca tüm sektörler bizim şemsiyemiz altındadır.
Şirketlerimize yönelik pek çok doğrudan hizmet sunuyoruz; ayrıca Türkiye ile Bulgaristan arasındaki sınır kapıları dahil, Türkiye’deki kara gümrük kapılarını, yap-işlet-devret modeliyle modernize ederek işletiyoruz. Geniş bir uluslararası ağımız var. Burada, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası ile yakın çalışıyoruz.
Çok sayıda ülke ile ikili oda forumları kurduk ve iş dünyası temsilcilerini bir araya getiriyoruz. Bu çerçevede, Bulgaristan ile de bir ikili Odamız mevcuttur. Sizlerden ilgilenenler olursa bu Foruma üye olmaya davet etmek istiyorum.
Değerli katılımcılar, Türkiye, Bulgaristan’ın ana ticaret ortaklarından biri konumundadır. Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yaptığı ticaretin karayolu ile taşınan kısmının büyük bir bölümü Bulgaristan üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca, Bulgaristan, Türkiye’den AB’ye en önemli giriş kapısıdır. İki ülke arasındaki dış ticaret rakamlarına baktığımızda ise çok güzel bir denge olduğunu görüyoruz. Bu dengeyi koruyarak, ikili ticaretimizi daha yukarıya taşımak için işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz.
Bugün hep birlikte ziyaret etmekte olduğumuz Çirpan şehrinin bağlı olduğu Stara Zagora ili Bulgaristan’ın kuzey sınırını
Türkiye’ye ve Yunanistan’a bağlayan önemli yolların kesiştiği bir bölgedir. Meriç ve Trakya otobanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Batı Bulgaristan’ı ve Başkent Sofya’yı; Varna ve Burgaz liman şehirlerine ve Türkiye ile Yunanistan’a bağlayan tren yolları da buradan geçmekte ve yoğun şekilde kullanılmaktadır.
Önemli taşıma arterlerinin buradan geçmesi, gerek Avrupa’ya gerek Orta Asya’ya ihracatta, bölgeye avantaj sağlamaktadır. Böylece mal ve hizmet, insan ve sermaye kaynaklarının akışına hizmet edecek işletmelerin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.
Soydaşlarımızın da yoğun olarak yaşadığı bölgeyle kalbi bağlarımızın yanı sıra, yukarıda belirttiğim lojistik avantajlarından faydalanarak kurduğumuz ekonomik ve ticari işbirliklerini daha da geliştirmemiz gerekmektedir.
Karşılıklı yatırımları da, ticareti de artırmalıyız. Bizler Türk iş insanları olarak Bulgaristan’ın her yerinde olduğu gibi
Stara Zagora ilinde ve özellikle Çirpan şehrinde daha fazla varlık göstermek, daha fazla yatırım yapmak istiyoruz ve bunun için elimizden geleni yapmaya hazırız. Umarım, pandemi şartları bir an önce geride kalır ve karşılıklı ziyaretlerimiz hız kazanır. Biz de fiziki olarak daha çok bir araya gelip daha yakın çalışabiliriz. Tekrar beni davet ettiğiniz için ve konuşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür eder, hepinize saygılar sunarım.” dedi.
Forumda farklı ülkelerden gelen heyetlere Tekirdağ TSO Heyeti tarafından sunumlar yapılarak ikili işbirliği yapılabilecek konular üzerinde bilgi alışverişinde bulunuldu.