Tekirdağ’ın en bereketli mera alanı Veliefendi hipodromuna mı kurban edilecek?

Tekirdağ Çorlu İlçesi’ne bağlı Seymen köyünde bulunan 2 bin 600 dekarlık mera alanının 900 dekarlık bölümüne Veli Efendi Hipodromu yapılması planlanıyor. Seymen halkı ellerindeki tek mera alanının yapılaşmaya açılmasına öfkeli! “Hayvanlarımız ne olacak? Buradan kimler rant sağlayacak?” diye soruyor.
Türkiye’de özellikle son yıllarda, mera alanlarına rant elde edilecek arazi gözüyle bakılıyor. Mera alanları, devletin/Hazine’nin malı olduğu için herhangi bir bedel ödenmiyor. Bu durum da yeni yatırım yapmak isteyen kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ya da özel sektörün iştahını kabartıyor.
İşte iştah kabartan mera alanlarından biri de Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ne bağlı Seymen köyünde bulunan 2 bin 600 dekarlık mera alanı. Çorlu havalimanına yakın, yol üzerindeki bu mera alanı önemli bir konuma sahip. Ve şimdilerde bu mera alanına Veliefendi Hipodromunun taşınması gündemde.
Ancak Seymen köyü halkı ellerindeki tek mera alanına Veliefendi Hipodromu yapılmasını istemiyor. Seymen Köyü azası olan Serhat Civan, bu meranın hayvanlar ve hayvancılık ile geçinenler için çok önemli olduğunu söylüyor.2 bin 600 dekarlık mera alanın dahi ihtiyaçlarının yüzde 8’ini karşıladığını kaydeden Civan şöyle devam ediyor: “Burası bile bizlere yetmiyor. Yılın 12 ayı aktif olarak kullanılıyor. Büyükbaş küçükbaş ile birlikte yılda binlerce hayvan burada otlanıyor.”
“Serhat Civan,Büyükbaş küçükbaş ile birlikte yılda binlerce hayvan burada otlanıyor.”
‘İSTEDİĞİ ARSAYI ALABİLECEK GÜÇTE’
Civan, Türkiye Jokey Kulübünün zengin bir kulüp olduğuna dikkat çekerek, bugün istediği her yeri satın alabilecek güçte olduğunun altını çiziyor. Ve mera alanının yanında satılık birçok tarla arazisi bulunduğunu da sözlerine ekleyerek, “Neden özellikle mera alanı. Çünkü bedavaya alacaklar. Alternatif yerler çok. Kime kimlere rant sağlanacak. Buraya hipodrom yapılınca yanındaki arazilere ne olacak? Buralardan kimler faydalanacak?”sorularını dile getiriyor.
‘İSTEMİYORUZ DEDİK’
Bir ay önce hipodromu istemediklerine dair görüş içeren dilekçeyi Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğüne verdiklerini söyleyen Civan, alt komisyonun hipodroma karşı mera alanı olduğu için olumsuz raporu verdiğini ancak üst kurul komisyonundan çıkacak kararın belirleyici olduğunu kaydediyor.
‘BU MERA HAZİNE’NİN DEĞİL BİZİM’
Ancak Civan, mera ile ilgili önemli bir detayı da anlatıyor: “Bu mera Hazine’ye ait değil. Burası tamamen bizlerin, yani buradaki köylülerin. Çünkü Ragıp Paşa’ya ait olan bu toprakları varisleri yıllar önce satılığa çıkarıyor. Bizim dedelerimiz de yüzde 10’u mera alanı bırakılması şartıyla bu toprakları satın alıyorlar. Burası Seymen köyüne tahsisli bir yer. Türkiye’de bir tek bizim meramız Hazine’ye ait değildir. Daha sonra çıkan Büyükşehir Belediyesi Yasası ile meralarımız yağmaya açılıyor. Şimdi de Veliefendi Hipodromuna tahsis edilmek isteniyor. Hipodromun buradaki köylüye çiftçiye ne faydası olacak? Burası dedelerimizin babalarımızın yeri. Bedelini ödeyerek almışlar ve bu zamana kadar getirmişler. Şimdi elimizden almaya çalışıyorlar. Bu şekilde alınması da kanımıza dokunuyor.”
‘BELEDİYELER VE MİLLETVEKİLLERİ YANIMIZDA OLSUN’
Civan son olarak Çorlu Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve milletvekillerinden bu konuda yanlarında olması çağrısında bulunuyor.
‘3-5 KİŞİ ZENGİN OLACAK DİYE BİZİ PERİŞAN EDECEKLER’
Söz konusu mera alanında koyunlarını otlatırken konuştuğumuz Mehmet Ali Çetin ise, Veliefendi Hipodromu yapılması halinde koyunlarını satmak zorunda kalacağını söylüyor. Koyunları sattığında yanındaki işçilerin de işsiz kalacağını belirten Çetin, çoluk çocuk perişan olacaklarını ifade ediyor. “Üç beş kişi zengin olacak diye bizleri mağdur etmeleri doğru değil” diyen Çetin şöyle devam ediyor: “Hayvancılığı yok ediyorlar. Biz 1993 yılından beri buradayız. Burası hayvanlarımızı otlatabildiğimiz tek yer. Zaten burası bile yetmiyor.”
VELİEFENDİ HİPODROMU İLE Mİ HAYVANCILIK KALKINACAK?
Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, pandemi, enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşı ile ithalatta büyük sıkıntıların yaşandığını hatırlatarak, gıda krizinin yaşandığını söyledi.
Et fiyatlarının her geçen gün arttığını ifade eden Polat, “Kıymanın kilosu bile 160 TL’nin aşağısında değil. Bizim meralarımızı ve tarım alanlarımızı korumamız gerekirken, ne yazık ki imara açıyoruz. Hayvancılık da en temel girdi kaba yemdir. Kaba yemin en büyük temin yeri de meralardır. Mera alanına Veliefendi Hipodromu yaparak, biz nasıl hayvancılığı geliştirip büyüteceğiz? Nasıl ucuz et yiyeceğiz?
Seymen köyü halkı hayvancılık yapıyor. Ne olacak bu insanlar ve hayvanlar peki bunları düşünüyorlar mı? Bu araziye Veliefendi hipodromunu taşıdığımızda bindiğimiz dalı kesmiş oluyoruz.
‘KIŞIN BİLE HAYVANLAR OTLAYABİLİYOR’
Trakya’daki meralar yaz kış sürekli ot verimi çok yüksek olan bir özelliğe sahip. Kışın bile havyaların otlayabilme şansı var. Dünya nüfusu artıyor gıda stratejik bir ürün. Özellikle Trakya bölgesinin toprakları çok verimli. Mera bakımından zengin. Büyükşehir Yasası ile meralara büyük darbe vuruldu. Köylünün elinden alınıp belediyelere verildi. Bu da meraların elden çıkması anlamına geliyor”
GÖZLER KOMİSYON KARARINDA
Cemal Polat, Mera Komisyon Kurulunda Tekirdağ Vali Yardımcısı, Tekirdağ Tapu Kadostro Müdürlüğü, Tekirdağ Milli Emlak Müdürlüğü, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü, Tekirdağ Devlet Su İşleri Müdürlüğü, Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü, Tekirdağ Ziraat Odası ve Tekirdağ Jandarma Komutanlığı kurumlarının yer aldığını belirtti. Buradan çıkacak sonuçla Seymen köyünün kaderinin belirleneceğini ifade eden Polat, hipodroma olumlu bir rapor verildiği takdirde hukuksal alanda projenin iptali için mücadele edeceklerini kaydetti.