Dolar 32,2668
Euro 34,7016
Altın 2.401,60
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 24°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 18°C
Cts 19°C

TÜRK EĞİTİM SEN: “YER DEĞİŞTİRME” SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

TÜRK EĞİTİM SEN: “YER DEĞİŞTİRME” SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI
17 Kasım 2023 14:13
A+
A-

Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Cavit Kartal, Yükseköğretim kurumunda görev yapan idari personele isteğe bağlı yer değiştirme hakkını verilmesini istedi.

Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Cavit Kartal, yükseköğretim kurumlarında görev yapan idari personelin yer değiştirme konusunda yaşadığı sorunları ele aldı.

Yükseköğretim kurumlarında görev yapan idari personelin zor durumda olduğunu belirten Kartal, “ Yer değiştirme konusunda büyük zorluk ve mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetleri bir an önce çözüme kavuşturulmalı ve yer değiştirme hakları kolaylaştırılmalıdır. Türk Eğitim-Sen bu durumun düzeltilmesi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilmek üzere dilekçe kampanyası düzenlemiştir” dedi.

“657 SAYILI KANUNA TABİLER AMA…”

Kartal, yükseköğretim kurumlarında görev yapan idari personellerin, diğer memurlar gibi 657 sayılı Kanun’a tabi olarak çalışmalarına  karşılık, yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda sıkıntılar yaşandığını söyledi.  Bir yandan idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği işlemlerini düzenleyen belirli bir mevzuat ve takvimin bulunmaması, öte yandan kurumlar arası nakil için muvafakat şartı aranması nedeniyle yer değişikliğinin tamamen rektörlerin inisiyatifine bırakılmasının mağduriyete neden olduğunu ifade eden Kartal, “2022-2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme  ve 2024-2025 Yıllarını Kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme hükümlerinde, idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği talebinde bulunabilmeleri için çalışma yapılacağı belirtilmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu sebeple, yaşanan mağduriyetler halen devam etmektedir.

Üniversitelerde çalışan memurlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tâbi olarak çalışmalarına rağmen, diğer kurumlarda kendileriyle aynı görevi yerine getiren memurların yararlandığı yer değişikliği hakkından mahrum kalmaktadır. Bu durum, eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu sebeple, diğer kurumlarda olduğu gibi yükseköğretim kurumlarında görev yapan memurlara da belirli şartlar çerçevesinde isteğe bağlı yer değişikliği hakkı verilmelidir” diye konuştu

‘AİLE BİRLİĞİ BOZULMASINA NEDEN OLUYOR’

Ayrıca, yükseköğretim kurumlarında görev yapan memurların, Anayasa ile güvence altına alınan sağlık, aile birliğinin korunması vb mazeretlere bağlı olarak dahi yer değişikliği yapamadıklarının altını çizen Kartal, Anayasa’nın koruması altında olan bu hakların ihlaline ve mağduriyetlere yol açtığını söyledi.

İdari personellerin yer değiştirmelerine imkân sağlayan tek hukuki düzenlemenin “kurumlar arası nakil” olarak görüldüğünü dile getiren Kartal,  “Fakat nakil işlemlerinde de personel öncelikle kendisini talep edecek kurum aramak zorunda kalmaktadır. Bir kurum bulduğu takdirde de kendi üniversitesinden “muvafakat” almak mecburiyetindedir. Ancak bu muvafakat her zaman verilmediğinden mağduriyetler yaşanmaktadır.

İdari personelin sağlık durumu, aile birliği vb. mazerete bağlı nedenlerle yer değiştirme yapamamaları, bu personelin aile bütünlüğünün bozulmasına, var olan sağlık sorunlarının daha da artmasına, çalışma performans ve kalitesinde düşüşe, muvafakat için kurumu ile sorun yaşayan personelin üzerinde psikolojik baskı oluşmasına sebep olmaktadır.

Bu bağlamda, yükseköğretim kurumlarında çalışan idari personelin diğer yükseköğretim kurumlarına isteğe bağlı yer değişikliği, mazeret durumuna bağlı yer değişikliği ve becayiş (karşılıklı yer değiştirme) yapabilmelerine imkan sağlayacak şekilde gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını istiyoruz” dedi.

 

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.