Dolar 28,9221
Euro 31,2978
Altın 1.889,59
BİST 7.978,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 6°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
6°C
Hafif Yağmurlu
Cum 6°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

TYBB Edirne Şubesi’nden 10 Ocak açıklaması

TYBB Edirne Şubesi’nden 10 Ocak açıklaması
10 Ocak 2023 11:53
A+
A-

Türkiye Yerel Basın Birliği Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.
Basının toplumun sesi olma işlevini yerine getirebilmesinin, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin kaldırılmasına bağlı olduğunu belirten Demir, “Gazetecilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, haklarının güvenceye alınması, onların, görevlerini rahat bir ortamda yapabilmelerini sağlayacaktır” Dedi.
Demir, “Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla yayınladığı mesajında, çoğulcu ve katılımcı demokrasinin temel ögelerinden olan basının, demokratik düzenin sağlıklı işlemesi yönünden vazgeçilmez bir işleve sahip olduğunu belirtti. Basın özgürlüğünün ise, düşünce ve anlatım özgürlüğünü tamamlayan ve onun kullanılmasını sağlayan bir özgürlük olduğunu vurgulayan Demir “Haber verme, denetim ve eleştiri yapma, kamuoyunu bilgilendirme ve oluşturma, kurumlarla bireyler arasında bilgi akışı sağlama, toplumun çıkarlarını koruma, özgür tartışma ortamı yaratarak toplumsal bilinci güçlendirme, toplumu eğitme ve düşünce dünyasını zenginleştirme gibi yaşamsal sorumlulukları bulunan basın, bu yönüyle kamusal görev yapmaktadır. Devlete olduğu kadar, basın-yayın organı sahiplerine ve meslek örgütlerine de önemli görevler düşmektedir” şeklinde konuştu.
Demir, bu yöndeki adımların anlayış birliği içinde atılmasının, halkın haber alma hakkını en iyi biçimde kullanabilmesinin yolunu da açacağını bildirdi.
Öte yandan, basın çalışanlarının da haklarına sahip çıkmalarının, etik değerleri her koşulda gözetmelerinin, medya gücünü amaç dışı kullanmak isteyenlere karşı duyarlı olmaları gerektiğine belirten Demir, “Basın çalışanlarının her zaman sorumluluklarını sorunlarından üstün tutma, mesleğinin taşıdığı önemin bilinciyle hareket etme anlayışından ödün vermeyeceklerine inanıyoruz. Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren basın çalışanlarını saygıyla anıyor ve haber yaptıkları için cezaevinde tutulan basın mensuplarının bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını diliyor ve tüm basın çalışanlarına esenlikler diliyorum” dedi.
Demir, yerel basının da özellikle her gün şartlarının ağırlaştığını ve yaşamak için büyük uğraşlar verildiğini belirterek, “Halka en doğru ve tarafsız haberi ileten yerel basının bugün yaşadığı sorunlar her gün büyümektedir. Yerel basının devlet tarafından daha çok güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu anlamda gerekli çalışmalarında başlatılmasını tüm yerel basın bir an önce beklemektedir.” Şeklinde konuştu.
Demir son olarak “10 Ocak nedeniyle bugüne kadar şehit olan tüm basın çalışanlarını rahmet ve minnetle anarken tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü de kutluyorum” dedi.