Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Vali Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım Geleneksel Üzüm Ürünleri Tanıtım Etkinliğine Katıldı

Vali Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım Geleneksel Üzüm Ürünleri Tanıtım Etkinliğine Katıldı
6 Kasım 2021 09:42
A+
A-

Vali Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma Müdürlüğü tarafından ilimizde üzümden yapılan geleneksel ürünleri tanıtmak amacıyla düzenlenen “Geleneksel Üzüm Ürünleri Tanıtım Etkinliği”ne katıldı.
Etkinlikte konuşan Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı; “Bugün de burada bu amaca katkı sunmasını beklediğimiz etkinliğimizde yurdumuzda üzümden yapılan geleneksel ürünlerimizi tanıtmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Elbet nihai amaca ulaşmak için sadece tanımak, tanıtmak yetmiyor. Bunların standart bir ürün haline gelmesi, güvenilir bir gıda olarak tescili ve dış pazarlara açılıp global bir lezzete dönüşmesi için çalışmalar yürütmek gerekir. Enstitü olarak bizler de bu konularda çalışmalar yürütmekteyiz. Enstitümüzde “Üzüm Teknolojileri Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi” projemiz bulunmakta. Bu merkezde geleneksel üzüm ürünlerinin standart bir ürün haline getirilmesi yanında üzümden fonksiyonel gıdalar ve inovatif ürünler geliştirilmesi çalışmaları yürüteceğiz. Merkezin bina projesi tamamlanmış yakın bir zamanda İlimiz Valiliği Yatırım ve Koordinasyon Birimi aracılığıyla ihale edilecektir.” dedi.
Ardından konuşan Vali Aziz Yıldırım; “Bağcılık Araştırma Enstitüsü Türkiye’de tek. 1450 kadar üzüm çeşidi var ve bunların her biri epeyce bir hasat yapılabilecek vaziyette üzüm çeşitleri. Bunun yanında bağcılık enstitüsü kendisi de üzüm fidesi oluşturuyor ya da tohumları oluşturuyor, yeni cinsler elde ediyor hakikaten kendilerini tebrik ediyorum üzümcülüğe ciddi katkıları var. Ancak Tekirdağımız’da 35 bin dönüm arazide üzüm üretiliyor. Eskiden çok daha fazlaydı. Manisa’da bu 700 bin dönüm. İzmir’de daha fazla. Yani bizde aslına bakarsanız üzüm üretimimizi artırabiliriz. Tabi üretici şunu söyleyebilir. Hadi ürettim de nasıl satacağım. Hangi alanda bundan para kazanacağım. Gayet doğal. İşte buradaki faaliyetlerde üzümün hangi alanlarda kullanılabileceği nasıl tüketilebileceği üzümden neler yapılabileceğine dair fikir veren ürünleri görüyoruz. Bugünkü faaliyetimiz bunun için. Üzümün hem yaşı, hem kurusu, hem kendisi, hem yaprağı çok işe yarıyor. Buranın kalite garantisi ile gözünüz kapalı burada üretilenleri tüketebilirsiniz. Velhasıl üzümden pek çok şey yapabiliriz, pek çok alanda faydalanabiliriz.
Çünkü soğuk kış günlerinde insanı üzüm kadar ısıtan başka bir yiyecek herhalde yoktur. Bunu bol bol tüketmek mümkün olabilir. Tabiki bol bol tüketmek için bol bol üretmek lazım. 35 bin dönüm arazinin biraz daha artmasını, üzümcülük ile uğraşan vatandaşlarımızın sayısının artmasını da canı gönülden istiyorum. Katılımlarınız için çok teşekkür ederim. Buradaki ürünlerde emeği geçenlere teşekkür ederim. İnşallah bunu geliştirerek devam edeceğiz, Tekirdağ belki de üzüm ürünleri ile de anılan bir il haline gelecek. Hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.
Etkinliğe Vali Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Osman Abdullah Günaydın, Vali Yardımcısı Fidan Bozkır, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ülkü Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı katıldı.