Dolar 32,3298
Euro 35,0568
Altın 2.285,05
BİST 8.979,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Vali Aziz Yıldırım’ın Mevlana’nın Vefatının 748. Yıldönümü Mesajı

Vali Aziz Yıldırım’ın Mevlana’nın Vefatının 748. Yıldönümü Mesajı
16 Aralık 2021 12:05
A+
A-

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Mevlana Celaledin-i Rumi’nin vefatının 748. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım mesajında şunları kaydetti:
“Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol,
Şefkat ve merhamette güneş gibi ol,
Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol,
Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol,
Tevazu ve alçakgönüllükte toprak gibi ol,
Hoşgörülülükte deniz gibi ol,
Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Eserleriyle pek çok farklı millete ulaşan, yedi yüzyılı aşkın bir süredir takdirle karşılanan ve dünyada pek çok şair ve yazarı derinden etkileyen Mevlana Celaleddin-i Rumi, tüm dünyada aşkın, sabrın ve hoşgörünün sembolü oldu.
İlahi aşka adadığı 66 yıllık ömrü süresince insana ve hayata dair kapsayıcı eserler bırakan Hazreti Mevlana, tasavvufi öğretinin işlendiği, dünya çapında onlarca dile birçok kez çevrilen eserleriyle yüzyıllarca insanoğlunun yolunu aydınlattı.
İslam dinini derin birikimi ve kendine özgü bakış açısıyla yorumladı. Bu yorum, Müslüman ve Müslüman olmayan pek çok insan tarafından benimsendi ve esin kaynağı oldu.
Kişilerin inanç, düşünce ve özgürlüğüne değer verdi ve bütün insanları sevgi ve saygıya çağırdı.
Engin bir şefkatle ve derin bir hoşgörüyle insanı sadece insan olduğu için değerli gören Mevlana, “Sevgiyle acı, tatlı olur; sevgiyle dertler şifa bulur; sevgiyle ölüler dirilir” diyerek hoşgörü anlayışını ortaya koymuştur.
Mevlana, ölüm gününü kötü, ümitsizlik verici bir şey değil de “Şeb-i Arus” olarak yani Düğün Gecesi/Yaradana Kavuşma Günü olarak kabul etmekteydi, “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız. Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir.” diyerek insanların gönlünde yaşayacağını ifade etmiştir.
Bu anlamlı günün, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin daha fazla tanınmasına vesile olmasını diliyorum. Vefatının 748. yıldönümünde şair, fâkih, âlim ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi rahmetle anıyorum.”