Dolar 32,3341
Euro 35,0774
Altın 2.308,07
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Vali Aziz Yıldırım’ın Yavuz Sultan Selim’in Vefatının 501. Yıldönümü Mesajı

Vali Aziz Yıldırım’ın Yavuz Sultan Selim’in Vefatının 501. Yıldönümü Mesajı
22 Eylül 2021 12:51
A+
A-

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Yavuz Sultan Selim’in Vefatının 501. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Vali Aziz Yıldırım mesajında şunları kaydetti:
“Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur
Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyâr olur
Sâdıkâne belki ol bu âlemde dildâr olur
Yâr olur ağyâr olur dildâr olur serdâr olur
Yavuz Sultan Selim
I Selim, bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim 9. Osmanlı Padişahıdır. Tahtı devraldığında 2.375.000 km2 olan Osmanlı topraklarını 8 yıl gibi kısa bir sürede 2,5 kat büyütmüş ve 6.557.000 km2’ye çıkarmıştır.
Padişahlığı döneminde Anadolu’da birlik sağlanmış, devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu ele geçirilmiş, bu sayede doğu ticaret yolları tamamen kontrol altına alınmıştır.
Yavuz Sultan Selim, Doğu Anadolu’da pek çok şehir fethetmenin yanında Suriye, Lübnan ve Filistin’i fethederek büyük bir başarıya imza atmıştır.
Kendi zamanına kadar hiçbir padişahın göze almadığı devasa Sina Çölü’nü ordusuyla 13 günde geçip 22 Ocak 1517`de Memlükleri Ridaniye’de yenerek Kahire’yi fetheden Yavuz Sultan Selim, Osmanlı’nın İslam Dünyasında da ön plana çıkmasını sağlamıştır.
Yavuz Sultan Selim; Batı seferine çıktığı sırada 22 Eylül 1520’de aslan pençesi (şirpençe) denilen bir çıban yüzünden vefat ettiğinde oğlu Kanuni Sultan Süleyman’a “dolu bir hazine, güçlü bir ordu ve iç karışıklıklara son verilmiş bir devlet” bırakmıştır. Osmanlı Devleti’nin 16. yüzyılda “Altın Çağı”nı yaşamasında Yavuz Sultan Selim’in büyük rolü vardır. Yavuz Sultan Selim şimdiki Çorlu ilçemiz yakınlarında vefat ettiği için iç organlarının Muratlı ilçemiz Yukarısırt Mahallesi sınırları içerinde kalan bir alanda gömülü olduğu bilinmektedir.
Bu vesileyle, Hadimul Harameyn (Mekke ve Medine’nin Hizmetkarı) unvanıyla anılan Yavuz Sultan Selim’i vefatının 501. yılında rahmetle anıyorum.”