Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 21°C

Vali Yıldırım’ın Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerini Anma Mesajı

Vali Yıldırım’ın Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerini Anma Mesajı
16 Eylül 2021 11:56
A+
A-

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerini Anma günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Vali Aziz Yıldırım mesajında şunları kaydetti: “1887’de Avrupa seyahatine çıkan Prens Komatsu Akihito İstanbul’u da ziyaret ederek Sultan Abdülhamid’le görüşmesinde ve Japon İmparatoru Meiji’nin gönderdiği Krizantem Nişanı’nı takdim etmesi üzerine, Osmanlı yönetimi, hem bu seyahate karşılık vermek, hem de iki ülke ilişkilerini üst düzeye çıkarmak için Ertuğrul Gemisi’ni Japonya’ya göndermeye karar vermişti.
Japonya’daki görevi tamamladıktan sonra dönüş yolculuğunda Ertuğrul Gemisi fırtınaya mukavemet edemeyerek 16 Eylül 1890’da Kushimoto kenti açıklarında kayalara çarparak batmıştır. Heyet Başkanı Mirliva Osman Paşa da dahil olmak üzere 527 asker ve mürettebat şehit olmuştur. 69 mürettebatı ise Japon fener işçileri ve köylüler kurtarmıştır. Japonlar, Ertuğrul kazazedelerine yakın ilgi göstererek tedavi etmişler, hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongō isimli iki askeri gemi ile İstanbul’a gönderilmiştir. Yaşanan bu trajik kaza sonrasında Osmanlı Devleti ve Japonya İmparatorluğu birbirleriyle daha yakın ilişkiler kurulmuş ve Türk-Japon dostluğunun temeli atılmıştır.
Osmanlı Padişahı 2. Abdulhamit’in verdiği görevi yerine getirirken şehit olan başta Mirliva Osman Paşa’yı, Tekirdağ’lı Gemi Kaptanı Yarbay Ali Bey’i, 527 mürettebat ve askerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.”