Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Vali Yıldırım’ın Namık Kemal’in Vefatının 133. Yıldönümü Mesajı

Vali Yıldırım’ın Namık Kemal’in Vefatının 133. Yıldönümü Mesajı
1 Aralık 2021 11:49
A+
A-

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Namık Kemal’in Vefatının 133. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Vali Yıldırım mesajında şunları kaydetti:
“İnsan vatanı sever, çünkü hürriyeti,
Rahatı, vatan sayesinde kaimdir.
Namık Kemal
Tanzimat Dönemi’nin en önemli şairlerinden ve aydınlarından biri olan Namık Kemal, Türk Milliyetçiliğine ilham kaynağı olmuş bir yazardır. Şuray-ı Devlet (Danıştay) üyeliği yapan ve ilk anayasamız olan Kanun-i Esasi’yi hazırlayan kurulda görev alan Namık Kemal, Osmanlı Devleti’nde çeşitli vilayetlerde hizmetlerde bulunmuştur.
Pek çok gazetede yazılarını yayımlayan ve Tanzimat Dönemi aydınlarından Ziya Paşa ile birlikte Hürriyet Gazetesi’ni çıkaran Namık Kemal, gazeteci kimliğiyle Türk basınının oluşmasında, güçlenmesinde önemli katkıları olmuştur.
Namık Kemal bir edebiyatçı olmakla birlikte, bir dava, inanç ve ülkü adamıdır. İyi bir vatansever, büyük bir hürriyet aşığı ve samimi bir milliyetçidir. Edebiyat, onun için fikirlerini, duygularını ve heyecanlarını Millete taşıyan bir vasıtadır.
Vatan ve Millet sevgisi, hürriyet, hamiyet, gibi kavramları Türk Edebiyatı’na sokan Namık Kemal, roman, tiyatro, edebiyat eleştirisi gibi türlerde önemli eserler vererek Türk Edebiyatı’na damgasını vurmuştur. Edebiyatımızda ilk edebi roman “İntibah”, ilk tarihi roman “Cezmi”, Batılı anlamda sahnelenen ilk tiyatro eseri “Vatan Yahut Silistre” onun tarafından yazılmıştır.
“Tiyatro bir eğlencedir ama eğlencelerin en faydalısıdır.” diyen Namık Kemal, tiyatroyu halkın eğitilmesinde araç olarak görmüş, sahne dili ve tekniği yönünden başarılı yapıtlar vermiştir. Namık Kemal, kaleme aldığı 6 tiyatro eseriyle Türk tiyatrosuna önemli katkıları olmuştur. Namık Kemal, “hürriyet” kelimesini eski dilde azat edilmiş köle manasındaki hür kelimesinden türetmiştir. Bu kelime Türkçe’ye yerleşmiş, Türk Milletinin uğrunda sürekli mücadele verdiği kutsal ideal anlamında kullanılmıştır. Namık Kemal “Hürriyet Kasidesi”nde “Biz ol ulvi-nihâdânız ki meydân-ı hamiyette/ Bize hâk-i mezar ehven gelir hâk-i mezelletten” (Biz o yüce yaratılışlı milletiz ki hamiyet meydanında ayaklar altında toprak olmaktan bize ölüm daha iyi gelir./ Hürriyet mücadelesi korkulu ateş olsa ne dert, yiğit olan bir insan gayret meydanından kaçar mı?) diyerek Türk Milleti’nin hürriyet için neleri göze alabileceğini ifade etmiştir.
Namık Kemal, siyasal, toplumsal, dil, edebiyat ve kültür alanlarında yazdığı makalelerle pek çok aydınımızı derinden etkilemiştir. Eserlerinin önemli bir kısmı Batı dillerine çevrilmiş, hakkında pek çok kitap yayımlanmıştır.
Bu anlamlı günün, “vatan ve hürriyet şairi” Namık Kemal’in daha fazla tanınmasına vesile olmasını diliyorum. Vefatının 133. yıldönümünde şair, yazar, gazeteci ve devlet adamı Namık Kemal’i rahmetle anıyorum.”