Dolar 32,4661
Euro 34,7174
Altın 2.436,60
BİST 9.894,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C

Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi’nin (ZEKA) Açılışı Gerçekleştirildi

Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi’nin (ZEKA) Açılışı Gerçekleştirildi
24 Haziran 2022 11:16 | Son Güncellenme: 24 Haziran 2022 13:23
A+
A-

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin sosyal sorumluluk projesiyle hayata geçirdiği Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi’nin (ZEKA) açılışı gerçekleştirildi.

Özel bireylerin hem istihdam edildiği hem de sosyalleştiği ZEKA’nın açılışına Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Çerkezköy Kaymakam Vekili Bayram Sağır, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Fatma Derya Alan, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar Esen, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu, Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Ali Filiz, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, ÇOSB yetkilileri, zihinsel engelli bireylerin aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “ Bugün büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz, Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi’mizin (ZEKA) açılış törenine hoş geldiniz. Yönetimi Kurulu olarak projelendirme safhasından, hayata geçirilinceye kadar büyük bir heyecan duyduğumuz kısaca ÇOSB ZEKA dediğimiz Yaşam Merkezimizde bugün onlarca hafif zihinsel engelli kardeşimizin istihdam edilmesi de ayrıca mutluluk vericidir. Türkiye’de ilklerden olan ZEKA’mızda bugün 4 atölye faal olarak çalışmakta. Bir atölyemiz de kısa sürede faal olacaktır. Fiziki olarak tamamlandıktan sonra engelli istihdamına katkı sağlayarak atölye açan Bölgemiz firmalarından, Çetin Sosyal Hizmetler’e, Beks Çorap’a, Arçelik’e, Bony Çorap ve sözleşmesini yeni imzaladığımız Technocast Otomotiv firmalarımızın sahiplerine ve kıymetli yöneticilerine ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler, “ Bu süreçte Korumalı İş Yeri belgesini alma yolunda büyük desteklerini gördüğümüz; Tekirdağ Valimiz Sayın Aziz Yıldırım’a, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Ülkü Uslu’ya ve İŞKUR İl Müdürü Yaşar Esen’e, Çerkezköy Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Sayın Murat Sütçü’ye, Çerkezköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne ve onların nezdinde İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine ve desteğini bizden esirgemeyen şu an ismini sayamadığım tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. ZEKA binamızda içinde bulunan 12 adet atölye, çok amaçlı salon, revir, yemekhane gibi sosyal alanlarda kullanılan malzemeler, hafif zihinsel engelli bireylerin günlük yaşantısını ve çalışma şeklini kolaylaştıracak şekilde tasarlanarak uygulamaya alınmıştır. Bin bir emekle hayata geçen ZEKA’mızda bugün itibariyle 36 hafif zihinsel engelli kardeşimiz istihdam edilmektedir. 5’inci atölyemizle birlikte bu sayı önümüzdeki, ay 43 olacaktır. Toplam 12 atölyemizin de tam kapasiteye yani, toplam istihdam sayımızın 120’ye ulaşmasını arzu ediyoruz. Bu da bizim için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağı olacaktır” diye konuştu.

ÇOSB ZEKA ile katılımcı firmalarının engelli istihdamına katkı sağlamanın yanında zihinsel engelli bireylere de fırsat eşitliği sunarak, çalışma hayatına kazandırdığımızı düşünüyorum. Bölgemizde zihinsel engellilere yönelik okullar açılmasına rağmen bu kişilerin istihdamına yönelik şu ana kadar herhangi bir proje uygulaması bulunmamaktaydı. Bu yönüyle de örnek bir projeye hayata geçirdiğimizi belirtmek isterim. Türkiye’de örnek ve ilklerden olan bu projemizin açılışına katılmanızdan dolayı tekrar teşekkür ederek, tüm katılımcıları saygıyla selamlıyorum” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler’in ardından konuşan Vali Aziz Yıldırım, “ Engelli olmak kimsenin tercihi değildir ama engelliler bu topluma emanet insanlardır. Burada açılışını yaptığımız bir anlamda hem eğitim hem de sosyal tesistir. Hakikaten büyük bir açığı kapatacak ve bunun yanında örnek olacak. Bizim 13 tane OSB var ama ÇOSB gerçek anlamda bir Organize Sanayi Bölgesi olduğunu her yerde söylerim.

75 bin çalışanın bulunduğunu, yüzlerce fabrikasının olduğunu ve Türkiye’nin ekonomisine bir anlamda katma değer sağlayan OSB’ye hem önderlik yaparak hem de örnek olarak bu tesisi kazandırmış olması güzeldir. Eyüp Sözdinler sosyal sorumluluk projesi diyor ama gönlüden koptuğunu biliyorum.

Ne zaman güzel bir proje görse yönetime sunuyor ve hemen hızlı bir şekilde hayata geçiriliyor.

Kısa süre içerisinde projelendirilen hayata sokulan ve bir an önce açılışı gerçekleştirilen bu tesis, gerçekten çok kısa bir sürede yapıldı. Değerli sanayicilerimiz burada bir taraftan eğitim yaratarak, yüzde 40 eğitilebilir zihinsel engellilerimizi kendine istihdam etmek amacıyla hayata katılmalarını, sosyal yaşama adapte olmalarını sağladılar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Hem aileler açısından hem de sanayicilerimiz açısından güzel bir projedir. Destek veren herkese teşekkür ediyorum. Tesisin ise hayırlı olmasını diliyor, pek çok aileye umut olmasını, bir çok gencin hayata katılmasını vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Ardından Vali Aziz Yıldırım, protokol üyeleri ve özel insanların ailelerine de mikrofon vererek duygu ve düşüncelerini aldı.

Ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri merkezde atölyeleri gezerek engelli vatandaşlarımızla yaptıkları işler hakkında konuştu.

ZEKA binasının 2.330 m2 kapalı alanı içinde bulunan 12 adet atölye, çok amaçlı salon, revir, yemekhane gibi sosyal alanlarda kullanılan malzemeler, hafif zihinsel engelli bireylerin günlük yaşantısını ve çalışma şeklini kolaylaştıracak şekilde tasarlanarak uygulamaya alınmıştır.

Çerkezköy OSB katılımcı firmalarından Çetin Sosyal Hizmetler firması adına 10 zihinsel engelli, Beks Çorap firması adına 10 zihinsel engelli, Arçelik A.Ş. adına 6 zihinsel engelli ve Bony firması adına 10 zihinsel engelli bireyin çalışmakta olduğu ZEKA binasında toplam 36 zihinsel engelli vatandaşımıza çalışma imkanı sağlanmıştır. Ayrıca Tecnocast firması ile de protokol imzalanmış olup, kısa sürede başlaması hedeflenmektedir. ZEKA binasında ÇOSB kadrosundan 8 kişilik bir kadro hizmet vermektedir.